آرتروز شانه به ساییدگی و تخریب بافت غضروف موجود در بین مفاصل شانه گفته میشود. این آسیب دیدگی در نهایت باعث التهاب و درد شانه میشود. اما سوالاتی در این بین وجود دارند که ذهن اکثریت افراد را به خود مشغول ساخته، سوالاتی همچون آیا شما هم دردهایی خفیف یا شدید را در شانه هایتان احساس میکنید؟ آیا میخواهید در خصوص علائم اصلی آرتروز شانه اطلاعاتی داشته باشید؟
اگر درد شانه دارید و می خواهید علت بروز آرتروز شانه را بدانید این مقاله را از دست ندهید.
علائم آرتروز شانه
مهم ترین نشانه های آرتروز شانه از این قرارند:
- حساس شدن مفصل شانه در برابر فشار خفیف یا لمس
- کاهش دامنه حرکتی دستها از ناحیه شانه
- زمانی که شما شانهتان را حرکت میدهید گاهاً صدای تق از آن بلند میشود.
- دردهایی که در بخش تیغه شانه تجربه میکنید به نواحی بالایی گردن نیز گسترش مییابد.
- احساس درد زمانی که دستتان را به سمت پشت بدن و یا کمر میبرید.
- احساس درد و خشک شدن نواحی شانه و تیغه شانه
- گاهاً درد آنقدر شدید است که حتی افراد از خواب بیدار میشوند.
- التهاب و تورم در شانه
چه دلایلی باعث بروز آرتروز شانه میشوند؟
باید بدانید که در همه موارد و برای همه اشخاص علت اصلی آرتروز شانه مشخص نمیشود، اما از جمله مهمترین عللی که در بروز این بیماری دخیل هستند موارد زیر میباشند:
سن افراد
بیشترین آمار مبتلایان را افراد بالای 60 و 70 سال تشکیل میدهند. اما برخی از افراد نیز در 40 سالگی به این عارضه دچار میشوند. روشن است که مفاصل افراد در سنین بالا آسیب پذیرتر میشوند و تخریب در آنها زیاد است.
وارد آمدن فشار و ضربه به مفصل شانه
زمانی که به مفصل شانه ضربه و فشار شدیدی وارد شود احتمال شکستگی و در رفتگی در مفصل شانه وجود دارد که به مرور باعث میشود غضروف روند تخریب خود را طی کند.
بیماریهای زمینهای
روماتیسم مفصل و نقرس از جمله بیماریهایی هستند که احتمال بروز آرتروز را در افراد افزایش میدهند.
ژنتیک و وراثت
در مواردی مشاهده میشود که این بیماری از طریق وراثت به افراد منتقل میشود. در واقع فرد به لحاظ ژنتیکی استعداد ابتلا به آرتروز شانه را دارد.
فعالیتهای سنگین
ورزشهای سنگین مثل وزنه برداری، پرتاب دیسک یا ورزشهایی که با راکت انجام میشوند به نیروی شانهها بیشتر نیاز دارند. از این رو افرادی که در این ورزشها به طور حرفهای فعالیت میکنند در معرض خطر ابتلا به آرتروز شانه هستند. در این ورزشها فشارهایی که به شانهها وارد میشود زیاد است و احتمال تخریب مفاصل بیشتر است.
برخی از مشاغل که به نیروی بدنی و شانهها نیاز بیشتری دارد؛ افرادی که در مشاغل سنگین فعالیت میکنند نیز در صورت عدم رعایت و یا در طولانی مدت به آرتروز شانه دچار میشوند.
انواع آرتروز شانه
شایعترین انواع آرتروز شانه، استئوآرتریت، آرتریت التهابی، آرتروپاتی پارگی روتاتور کاف، استئونکروز و آرتروز پس از حادثه است.
استئوآرتریت
مشابه با مفصل ران و زانو، به این نوع آرتروز «ساییدگی» نیز گفته میشود و علل احتمالی آن ترکیبی از استفاده ناصحیح و مداوم از شانه، ژنتیک، آسیبهای جزئی و فشار آمدن به مفصل میباشد. به مرور زمان غضروف ساختار طبیعی خود را از دست داده، فرسوده و تجزیه میشود و در نهایت از بین میرود. بدون وجود غضروف نیز، استخوانهای زیرین روی یکدیگر ساییده و باعث ایجاد درد و آرتروز میشوند.
آرتروز التهابی
در مواردی مانند آرتریت روماتوئید، عوامل متعددی که اغلب با سیستم ایمنی مرتبط هستند، منجر به التهاب مفاصل میشوند و در نهایت باعث از بین رفتن سطوح غضروفی میشوند. خوشبختانه، علم پزشکی، درمان بسیاری از انواع آرتروز التهابی را پوشش میدهد و نیاز به درمان جراحی بسیار کاهش یافته است.
آرتروپاتی پارگی روتاتور کاف
این مرحله شامل پارگی بسیار وسیعی در تاندون روتاتور کاف است. تلاقی چهار عضلهای که محرک اصلی مفصل شانه هستند، روتاتور کاف نامیده میشود. در حالی که پارگیهای تاندون روتاتور کاف غیر معمول است، حدوداً 4 درصد از بیمارانی که چنین پارگی درمان نشدهای دارند، به آرتروپاتی پارگی کاف مبتلا میشوند. درمان آرتریت شانه ناشی از آرتروپاتی پارگی کاف بسیار دردناک است، زیرا ناشی از آسیب به بافت نرم مفصل و همچنین سطح مفصل میباشد.
استئونکروز (نکروز آواسکولار)
یک عارضه غیرعادی که در آن جریان خون وارد به استخوان شانه قطع شده و منجر به مرگ و فروپاشی ساختاری بخشی از استخوان میشود. با از دست دادن تکیهگاه استخوانی، غضروف، تحت تأثیر نیروهایی قرار میگیرد که منجر به آسیب غضروفی نیز میگردد.
آرتروز پس از سانحه
این نوع از آرتروز شانه میتواند ناشی از شکستگی توپ یا حفره شانه باشد که طی آن، سطح غضروف در زمان شکستگی استخوان آسیب میبیند. در نهایت، این آسیب میتواند باعث ساییدگی و از بین رفتن سطح غضروف، و به دنبال آن آرتروز شود.
چه موقع به دکتر مراجعه کنم؟
اگر مفصل شانه شما به نظر تغییر شکل داده، به هنگام استفاده از مفصل، درد شدید یا تورم ناگهانی را تجربه میکنید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. اگر نیز تورم، قرمزی یا حساسیت و گرمی اطراف مفصل را تجربه کردید، باز هم پزشک مراجعه داشته باشید.
آرتروز شانه چگونه تشخیص داده میشود؟
با پیشرفت علائم آرتروز شانه، هنگام معاینه، اغلب سفتی یا از دست دادن دامنه حرکت مشخص میشود. قدرت شانه نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گرفته و با حرکت بازو، “کرپیتوس” ایجاد شود. اسکن اشعه ایکس معمولاً میزان از بین رفتن غضروف مفصلی و وجود آرتروز را نشان میدهد. از آنجایی که غضروف در عکس اشعه ایکس قابل رویت نیست، در یک مفصل سالم، به شکل “فضایی” بین توپ و مفصل نشان داده میشود. با از بین رفتن غضروف، این فضا در عکس اشعه ایکس باریک شده و در مرحله پایانی از عارضه، استخوان مستقیماً در مقابل حفره دیده میشود. علاوه بر این، زوائد استخوانی (استئوفیتها) که در اطراف مفصل ایجاد میشوند، اغلب در برخی از انواع آرتروز دیده میشوند.
سی تی اسکن، برای مشخص کردن استخوان مفصل شانه با جزئیات بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، در حالی که اسکن MRI آزمایشی است که اطلاعاتی را در مورد استخوان و غضروف میدهد، اما بیشترین کاربرد خود را در نشان دادن وضعیت بافتهای نرم اطراف، به ویژه عضلات و تاندونهای شانه دارد.
انواع روش های درمان آرتروز شانه
درمان آرتروز شانه معمولاً با روشهای غیرجراحی، خانگی و تغییر سبک زندگی همراه است. این روشها شانه شما را بیحرکت نگه داشته و درد را کاهش میدهند.
این درمانها عبارتند از:
- تمرینات تقویتی شانه: تمرینات کششی به بهبود یا حفظ دامنه حرکتی شانه شما کمک میکند. پزشک متخصص شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد.
- تنظیم فعالیت و سبک زندگی: سعی کنید از انجام فعالیتهای روزمره (مثلاً بلند کردن اجسام سنگین) یا فعالیتهای ورزشی که باعث درد شانه میشود، خودداری کنید.
- سرما و گرمادرمانی: از کمپرس سرد یا گرم (هر کدام که احساس بهتری به شما میدهد) برای کاهش التهاب و درد استفاده کنید. برای اعمال سرما، یک پد سرد منجمد یا حتی یک کیسه نخود فرنگی منجمد را روی شانه خود قرار دهید. این پک را هر بار به مدت 20 دقیقه و در صورت نیاز چند بار در روز استفاده کنید. کمپرس گرم نیز راهکار مناسب برای گرم کردن بدن قبل از انجام حرکات کششی یا هر زمان دیگری است و به شما کمک میکند احساس درد کمتری داشته باشید.
اگر شدت آرتروز و آسیب به مفصل شانه زیاد باشد پزشک ممکن است روشهای درمانی دیگری را به شما پیشنهاد کند که عبارتند از:
داروها
دارودرمانی، درد و التهاب را کاهش میدهد که شامل موارد زیر میشود:
- داروهای بدون نسخه: برای تسکین درد کوتاه مدت، انتخابهای رایج عبارتند از استامینوفن (Tylenol) یا یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS)، مانند ایبوپروفن (Advil ،Motrin) یا ناپروکسن (Aleve). فقط دوز توصیه شده روی برچسب محصول یا ارائه دهنده خود را مصرف کنید. دوزهای بالا یا استفاده طولانی مدت میتواند معده شما را تحریک کند یا باعث مشکلات کبدی یا کلیوی شود. در صورت داشتن عوارض جانبی، هرگز در تماس با پزشک خود تردید نکنید. اگر به داروی قویتر یا طولانیتر نیاز دارید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است یک نسخه NSAID تجویز کنند.
- تزریق: مرسومترین گزینه، “تزریق کورتیکواستروئید” است. پزشک در این روش، دارو را به فضای مفصل شانهای شما تزریق میکند. کورتیزون با کاهش التهاب مفصلی، درد را تسکین میدهد. همچنین از آنجایی که اثرات آن چند ماه میماند، ممکن است در طول سال به چندین تزریق نیاز داشته باشید.
اوزون تراپی
اوزون تراپی بهترین راهکار برای درمان آرتروز شانه است. در اوزون تراپی با تزریق گاز اوزون به نواحی مفاصل و شانهها میتواند درد را کاهش دهند. در این روش تسکین درد در کمترین زمان اتفاق میافتد که باعث میشود افراد به این روش درمانی اقبال بیشتری داشته باشند.
لیزر درمانی
لیزر درمانی با نور، نوعی درمان ایمن و موثر برای آرتروز شانه میباشد. این روش درمانی، التهاب را کاهش و گردش خون را افزایش میدهد، متابولیسم را زیاد کرده، فیبروز و بافت اسکار را کاهش میدهد و در نهایت بافت شانه را تقویت میکند.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی، درمانی برای آرتروز شانه بوده که به کاهش درد و بهبود عملکرد شانه کمک میکند. شاک ویو تراپی در اصل از طریق امواج فشار صوتی که متابولیسم و گردش خون را افزایش میدهد، روند بهبودی بدن را تسریع میکند.
درمان بلوک عصبی
این نوع از درمان، ایمن و موثر بوده و درد مزمن شانه ناشی از آرتروز را کاهش میدهد. در این روش از سوزنهای مخصوص و تصاویر هدایت شده برای تزریق داروهای مسکن یا ضدالتهاب در اطراف یک عصب یا تعدادی از اعصاب استفاده میشود.
جراحی شانه
اگر سایر روشهای درمانی، درد شما را تسکین ندادند و آرتروز شما بدتر شد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
آیا میتوان از آرتریت شانه پیشگیری کرد؟
به طور کلی میتوان با رعایت موارد زی، احتمال ابتلا به آرتروز را کاهش داد:
- اجتناب از مصرف تنباکو: اگر از تنباکو استفاده میکنید، پزشک شما نکاتی را برای ترک سیگار به شما خواهد گفت.
- انجام ورزشهای سبک و بدون وزنه
- حفظ وزن مناسب
- داشتن یک رژیم غذایی سالم، مانند رژیم غذایی مدیترانهای
- کاهش خطر آسیبهای مفصلی با اجتناب از انجام فعالیتهایی که شانه شما را در معرض آسیب قرار میدهد.
همچنین به خاطر داشته باشید که با مشاهده اولین علائم به پزشک مراجعه کنید. اگر عارضه شانه شما زود تشخیص داده شود، میتوانید راههایی برای کاهش درد، تغییر یا اجتناب از انجام برخی فعالیتها و کاهش آسیب یاد بگیرید.
نتیجه گیری
در طول نوشتار تلاشمان بر این بود که بتوانیم بهترین و مهمترین موضوعاتی که در خصوص آرتروز شانه وجود دارد را در اختیارتان قرار دهیم.
از انواع روش های درمانی و بهترین روش درمانی برای درمان آرتروز شانه سخن گفتیم. اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که پزشک متخصصی که قرار است شما را معاینه کند و وضعیت شما را بررسی کند بسیار اهمیت دارد.
حتما به بهترین متخصصین مراجعه کنید و روند درمانی را نزد با تجربه ترین آنها پشت سر بگذارید. زیرا که تجربه و مهارت در درمان بیماری حرف اول را می زند.
سوالات متداول
چه عاملی باعث بدتر شدن آرتروز شانه میشود؟
شایعترین محرکها شامل انجام بیش از حد فعالیت یا ضربه به مفصل هستند. سایر محرکها میتوانند شامل زوائد استخوانی، استرس، انجام حرکات تکراری، هوای سرد، تغییر فشار هوا، عفونت یا افزایش وزن باشد.
چگونه باید با آرتروز شانه خوابید؟
باید روی پهلویی که درد ندارد بخوابید و یک بالش ضخیم زیر بازوی شانه دردناک قرار داده تا آن را بالا نگه دارد. در صورت امکان به جای اینکه اجازه دهید شانه به سمت جلو خم شود، شانه را به عقب نگه دارید. هنگام خوابیدن، یک بالش زیر هر بازو قرار دهید که میتواند برای درد آرنج نیز مفید باشد.
آیا میتوان با آرتروز شانه زندگی کرد؟
درست است که در حال حاضر هیچ درمانی برای آرتروز شانه وجود ندارد، اما شیوههای درمانی برای مدیریت درد و فعال ماندن در دسترس هستند.
چرا درد آرتروز شانه در شب بیشتر میشود؟
این حالت به این دلیل است که شانه ملتهب است و این التهاب در شب و به خصوص زمانی که ناحیه فشرده شده است (مانند زمانی که در رختخواب به پهلو دراز میکشید) بدتر میشود. همین امر باعث میشود شانه شما سفت و دردناک گردد. همچنین ممکن است دچار اسپاسم عضلانی، بیحسی یا سوزن سوزن شدن شوید که به انگشتان شما میزند.
در آرتروز شانه، درد در کجای شانه احساس میشود و چه معنایی میتواند داشته باشد؟
تعیین محل درد شانه میتواند به تشخیص اینکه کدام مفصل شانه آسیب دیده است کمک کند:
- اگر درد در کنار شانه و عمقی باشد، احتمالاً مفصل گلنوهومرال شما را درگیر شده است.
- اگر در بالای شانه خود احساس درد دارید که گاهی به کنار گردن میزند، احتمالاً مفصل آکرومیوکلاویکولار (AC) شما را درگیر است.
0 دیدگاه