درد های شانه یا Shoulder Pain
مفصل شانه متشکل از سه استخوان بنام های استخوان های ترقوه، بازو و کتف می باشد. همین طور دارای چهار عضله مهم به همراه تاندون های آن ها بنام روتاتور کاف (Rotator cuff) یا چرخاننده ی شانه که عامل بسیاری از حرکات مهم شانه است و یک سطح مفصلی که استخوان بازو یا هومروس (Humerus) را به استخوان کتف ارتباط می دهد.
مفصل شانه عامل بسیاری از فعالیت های است که ما به صورت روزانه آن ها را انجام می دهیم همانند بلند کردن اجسام از روی زمین و یا انجام فعالیت های شانه. گاها ممکن است بدون اینکه جسم سنگینی بلند کرده باشید و یا ضربه متوجه شانه هایتان شده باشد به ناگاه احساس درد در شانه ها را تجربه کنید.
اغلب افرادی که مدت ها روی صندلی جلوی میز کار خود می نشینند بیشتر با این درد های گاه و بی گاه آشنا هستند. اما …
علت چیست؟
باید بگوییم درد شانه تنها به علت ضرب دیدگی و یا فشار تجربه نمی شود. ممکن است به علت عدم کارکرد صحیح تاندون ها، ماهیچه ها و حتی عصب های این ناحیه فرد به درد های شانه مبتلا شود. اگر در روز لحظاتی را به ماساژ شانه های تان اختصاص می دهید، بهتر است دست از شانه ها برنداشته و کمی جدی تر به این دردها توجه کنید.
از علل احتمالی درد های شانه
در ادامه به عللی خواهیم پرداخت که می تواند منجر به درد های شانه شود. شما می توانید با خواندن این علل دریابید چه چیزی شما را به این درد ها مبتلا کرده است.
مشکلات عضلات روتاتور کاف
یکی از علل مهم دردهای شانه مربوط به عضلات روتاتور کاف یا عضلات چرخاننده شانه می باشد. عضله روتاتور کاف بنا به دلایل مختلف می توانند زمینه ساز ابتلا به دردهای شانه شوند که این عوامل عبارت است از:
التهاب عضلات روتاتور کاف: در صورتی که این عضلات دچار التهاب شود تحت عنوان Tendinitis یا تاندونیت شانه طبقه بندی و ارزیابی می شوند.
پارگی عضلات روتاتور کاف: اگر این عضلات دچار پارگی شوند تحت عنوان Rotatorcufftearing یا پارگی عضلات مورد بررسی قرار می گیرند.
گیرافتادگی روتاتور کاف: در صورتی که عضلات روتاتور کاف در بین استخوان های این ناحیه گیرکننده به عنوان نشانگان یا سندرم گیرافتادگی شانه معرفی می شوند و تحت عنوان Impingement syndrome (ایمپینجمنت شانه) مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند.
در نهایت برای آگاهی بیشتر به شرح هر کدام از این موارد می پردازیم، برای آگاهی بیشتر با ادامه مطلب با ما همراه باشید:
از علل تا درمان دردهای شانه
تندینیتیس (تاندونیت شانه)
هرگونه استفاده ناصحیح از دستان مثل بلند کردن اجسام سنگین، انجام فعالیت های خارج از توان عضلات و تاندون های شانه می تواند منجر به بروز این درد ها شود که در اصطلاح به آن درد های اطراف شانه یا ” تاندونیت شانه ” گفته می شود.
علائم:
مختل کردن خواب راحت و یا تسکین درد با بالا نگه داشتن کتف ها از علائم این درد خواهد بود.
اغلب افراد به دلیل بروز چنین درد هایی از حرکت دادن شانه ها امتناع می ورزند. این امر موجب عدم تحرک شانه ها و در نتیجه تحلیل رفتن مفصل این ناحیه خواهد شد. باید بدانید تسکین درد های ناشی از ” تندینیتیس ” بسیار طولانی خواهد بود.
بورسیت شانه
این نوع درد که با التهاب مفاصل شانه همراه است، می تواند به علت ابتلا به آرتریت و یا روماتوئید به وجود آید. این نوع درد ها با لمس شانه ها شدت می گیرد. علاوه بر این بروز تورم و کمی قرمز شدن پوست نیز در مواقعی مشاهده می شود.
علائم:
در صورت ابتلا به این نوع درد هنگام کشیدن بازو ها و دراز کردن آن ها درد زیادی را تحمل خواهید کرد و گاها نمی توانید به علت بروز درد به سمت بازوانتان بخوابید.
همچنین ممکن است برای شستن سرتان درد های زیادی را تجربه کنید. برای تسکین این درد ها اغلب از دارو های ضد التهاب و حتی کمپرس یخ نیز استفاده می شود.
بورسیت شانه
پاره شدن تاندون
ممکن است درد های ناحیه شانه به علت آسیب و پارگی تاندون های این ناحیه باشد. در صورتی که پارگی تاندون شانه به وجود نیامده باشد درد ها به صورت تدریجی افزایش می یابد. ممکن است افراد با داشتن ژن آسیب پذیر بودن تاندون به این عارضه مبتلا شوند و یا به علت انجام کارهای یدی درد های ناحیه شانه را تجربه کنند که در پایان منجر به آسیب و یا پارگی تاندون خواهد شد.
علائم:
بروز ورم در قسمت جلوی شانه، احساس درد و شنیدن صدا هنگام استفاده از دستان از نشانه های آسیب و یا پارگی تاندون است.
برای درمان پارگی تاندون می توان از دارو های ضد التهاب، فیزیوتراپی و در مواقع حاد از جراحی بهره برد.
علت دردهای شانه
ایمپینجمنت یا سندرم گیر افتادگی شانه
“ ایمپینجمنت ” به دلیل قرار گرفتن تاندون بین دو استخوان به وجود می آید که علاوه بر درد های استخوانی می تواند پارگی تاندون را نیز موجب شود.
درد های ناشی از ایمپینجمنت با حرکت استخوان و قرار دادن دست به سمت بالا شدت می یابد. شاید جالب باشد بدانید شانه درد به علت این عارضه اغلب در ورزشکاران تنیس و شنا بیشتر دیده می شود.
برای تشخیص این عارضه اغلب از رادیوگرافی و یا ام آر آی استفاده می شود. در صورت عدم پیشرفت درد ها می توان از تزریق موضعی برای تسکین درد ها استفاده کرد. اما در صورتی که درد ها افزایش یابد جراحی گزینه آخر درمان خواهد بود.
استئوآرتریت یا آرتروز شانه
این عارضه به معنای آرتروز یا ساییده شدن غضروف مفاصل شانه است. این بیماری از شایع ترین بیماری های مفاصل به شمار می آید که علاوه بر احساس درد شانه با احساس خستگی نیز همراه خواهد بود. غالبا بروز این درد ها ناشی از ژنتیک و یا انجام فعالیت های سنگین است.
یکی دیگر از موارد آرتروز مفصل شانه یا ساییدگی غضروف مفصل شانه است که این افراد با مشکلاتی همچون درد، احساس ناخوشایند در شانه، خستگی غیرعادی، خشکی صبحگاهی، بروز صداهای از مفصل در زمان حرکت شانه که توام با آرتروز دیده می شود.
طبق تحقیقات انجام شده، به طور معمول افرادی که تمرینات شدید و طولانی مدت ورزشی دارند، افراد با اضافه وزن بالا و یا افراد مسن در محدود سنی چهل تا شصت سالگی ممکن است دچار چنین عوارضی شوند.
علائم:
از علائم این بیماری می توان به احساس درد، شنیدن صدا در هنگام استفاده از دست ها، بروز برجستگی و یا احساس خشکی در ناحیه شانه ها اشاره کرد. به یاد داشته باشید بروز این نشانه ها در هوای سرد و مرطوب بیشتر نیز خواهد شد.
برای درمان این عارضه باید انجام برخی فعالیت های ناحیه شانه را کم کرده و انجام برخی حرکات کششی نیز توصیه می شود. افراد اگر در مرحله خفیف بیماری باشند می توان از تزریق و دارو درمانی برای تسکین درد ها استفاده کرد، اما در شرایط بحرانی راه حلی غیر از جراحی نخواهند ماند.
شانه منجمد یا فروزن شولدر (Frozen Shoulder)
یکی دیگر از علل دردهای شانه یا شانه منجمد می باشد، به طور معمول این بیماران با مشکلات متعددی مواجهه می شوند که عبارت است از:
خشکی، کاهش دامنه حرکت، درد، افرادی که مستعد به این وضعیت هستند به طور معمول افرادی هستند که سابقه بیماری دیابت، کم کاری یا پر کاری تیروئید را دارند و یا سکته دارند.
یکی از بیماری های شایع دردهای شانه است. شانه منجمد یا پارگی عضلات روتاتور کاف ها از بیماری های شایعی است که مفصل شانه را درگیر می نمایید. در ابتدا این بیماری بررسی می گردد و پس از تشخیص بیماری نوع روش درمان مشخص می گردد.
چه عواملی زمینه ساز بروز مشکلات در شانه می شود؟
دلایل مختلفی می تواند زمینه ساز بروز این گونه مشکلات شود، در حقیقت علت هر سه مورد می تواند بنا به دلایل ذیل اتفاق افتد:
حمل بار سنگین
مشاغلی که از عضلات شانه خود بسیار استفاده می کنند همانند مشاغل گچ کار، نقاش، نجار و …
انجام فعالیت های ورزشی در برخی رشته ها همچون تنیس بازان و شناگران
استفاده نادرست از دستگاه های بدنسازی
این موارد می توانند سبب کاهش دامنه حرکت شانه شود و موجب دردهای شبانه شود که در نهایت این دردها منجر به بیدار شدن فرد می شوند.
چگونگی تشخیص درد های شانه
افراد با ابتلا به درد های شانه زمانی که به پزشک مراجعه می کنند، وی با بررسی فیزیکی شانه و در نظر گرفتن سوابق خانوادگی علت بروز درد ها را شناسایی می کند. اما اگر معاینات فیزیکی نتواند به تشخیص قطعی بیانجامد، پزشک انجام برخی آزمایشات را توصیه خواهد کرد و در صورت نیاز برای بیمار ام.آر.آی یا اشعه x-ray انجام می شود. اما به طور معمول آزمایشات مورد نیاز برای تشخیص بیماری ها عبارت است از:
- عکس برداری رادیولوژی
- آزمایش آرتروگرام
- عکس برداری مافوق صوت
- اسکن ام آر آی
با انجام این آزمایشات ضمن بررسی محدودیت بیمار در حرکت شانه ها می توان علت بیماری را تشخیص داد.
شما می توانید با مراجعه به کلینیک درد و یا مراجعه به متخصصان این حوزه علت درد های ناحیه شانه را شناسایی کرده و در پی درمان بر آیید.
درمان درد های ناحیه شانه
درمان با توجه به عوامل مختلفی همچون علل ایجاد درد متفاوت می باشد. لذا برای تعیین روش درمانی مناسب بهتر است تحت بررسی های لازم قرار گیرید تا بتوان نوع درمان را مشخص نمود. اما آنچه حائز اهمیت است اینکه روش های متعددی برای درمان دردهای شانه وجود دارد که عبارت است از:
جراحی
جراحی مفصل شانه جز یکی از سخت ترین جراحی ها به شمار می آید و مدت زمان بهبود افرادی که تحت این جراحی قرار می گیرند بسیار طولانی خواهد بود. در کلینیک های درد متخصصین درد عمدتا سعی و تلاش می نمایند تا درمان های نیمه تهاجمی و غیر تهاجمی انجام دهند و معمولا این نوع درمان ها سرپایی هستند و به سرعت فرد را به زندگی عادی خود باز می گردانند.
همانطور که در بالا به صورت اجمالی بیان شد می توان برای درمان این نوع درد های مفصلی از روش های جراحی و غیر جراحی بهره برد. روش های درمان غیر جراحی دردهای ناحیه شانه عبارت اند از:
درمان با لیزر
این روش نوظهور نیز می تواند با ساطع کردن امواج، درمان درد های شانه را به همراه داشته باشد. در ابتدا برای درمان از بیماران از یک دستگاهی بنام لیزر پرتوان استفاده می نمایند. در واقع این دستگاه یک نوع فیزیوتراپی یا توان بخشی است. استفاده از لیزر پرتوان طی چند جلسه تا پنجاه درصد می تواند سبب کاهش دردهای شانه شود.
لیزر درمانی
تزریقات داخل مفصلی
یکی دیگر از روش های درمان که برای بهبود مورد استفاده قرار می گیرد، تزریقات داخل مفصلی است در واقع از تزریقات داخل مفصل شانه تحت گایید سونوگرافی انجام می شود.
دارو درمانی
یکی دیگر از روش های درمان دارو درمانی است که به طور معمول داروهای که برای این موارد در نظر گرفته می شود، داروهای ضد التهاب یا کورتون است که در موارد التهاب بسیار موثر خواهد بود.
اوزون تراپی
این روش نوعی روش غیر تهاجمی بوده که به وسیله تزریق اوزون یا اکسیژن میسر می شود. با این روش می توان 75 درصد درد های ناحیه شانه را تسکین داد.
اوزون تراپی شانه
تزریق ژل هیالورونیک اسید
نوع دیگری از داروها ژل های اسید هیالورونیک است که برای بیمارانی که دچار آتروز هستند تزریق می شود.
سلول های بنیادی
زمانی که درمان مفاصل با تعویص مفصل ممکن نباشد، استفاده از سلول های بنیادی می تواند نتیجه رضایت بخشی را ایجاد کند. در این نوع درمان سلول های بنیادی بیمار جداسازی و تغلیظ شده و سپس جهت ترمیم به بافت تاندون و عضلات شانه بیمار منتقل می شود.
پی آر پی و ارتوکین تراپی
پی آر پی و ارتوکین تراپی جز جدیدترین روش های درمان به شمار می آیند، بدین طریق افرادی که دچار پارگی عضلات روتاتور کاف شده اند به میزان چند سی سی از خون آن ها گرفته می شود و طی فرآیندی فاکتورهای رشد و ضدالتهابی از خون بیمار جدا می گردد و توسط دستگاه سونوگرافی با سوزن داخل موضع تزریق می شود.
سخن پایانی
درد های مفاصل گاها نادیده گرفته شده و افراد به علت سهل انگاری در درمان خسارات فراوانی را متحمل می شوند. ما از بیمارانی که با این درد ها مواجه هستند تقاضا می کنیم پیش از بحرانی شدن و تضعیف مفاصل به فکر درمان باشند و با مراجعه به کلینیک درد مجهز و متخصصین با تجربه، درمان درد های مفصلی را پیش گیرند.
راه های ارتباطی با کلینیک فوق تخصصی درد نفس:
شماره های تماس: 26350185 – 26350365 – 09121887947
صفحه اینستاگرام: Dard.clinic.adlkhoo
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین کلینیک فوق تخصصی درد در تهران مراجعه نمایید.
0 دیدگاه