انواع سردردها
سردرد شایعترین بیماری است که تا کنون اکثریت افراد آن را تجربه کرده اند، اما نوع سردرد شما چیست و به چه دلیل این سردرد رخ می دهد؟ ما در این نوشتار تصمیم داریم برای اطلاع رسانی و آگاهی بیشتر شما عزیزان به تعریف انواع سردردها و علل ایجاد آن ها بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.
به طور معمول سردردها به دود دسته کلی سردردهای اولیه و سردردهای ثانویه تقسیم بندی می شوند که می توان گفت ده درصد سردردها جز سردردهای ثانویه می باشد.
سردردهای ثانویه
در واقع، سردردهای ثانویه به عنوان یک علامت از وجود بیماری اصلی در فرد مورد نظر در نظر گرفته میشوند. به این معنا که اگر فردی از یک بیماری رنج میبرد، سردرد یکی از نشانههای آن بیماری است. حالتهای سردردهای ثانویه به پنج دسته عمده تقسیم میشوند، که ممکن است به دلیل موارد زیر باشد:
- حوادث مغزی: مانند سکته یا پارگی عروق مغزی.
- عفونتهای مغزی: مانند مننژیت یا آبسههای مغزی.
- فشار خون دیاستول: عموماً افرادی که فشار خون آنها بالای ۱۱۰ میلیمتر جیوه است، قطعاً با سردردهایی روبرو خواهند شد.
- بیماریهای التهابی یا عروق مغزی.
به طور کلی، هر زمان که فرد به هر یک از این پنج بیماری مبتلا باشد، سردرد یکی از نشانههای بیماری خواهد بود. این نوع سردردها به عنوان سردردهای ثانویه شناخته میشوند.
زمانی که فرد با سردردهای ثانویه به پزشک مراجعه می کند اولین اقدام چیست؟
پس از مراجعه به مراکز درمانی با وجود سردردهای ثانویه اولین اقدام برای بررسی های لازم انجام ام.آر.آی یا سی تی اسکن می باشد تا در صورت وجود ضایعه ای در مغز علت سردرد مشخص گردد.
سردرد های اولیه
به طور تقریبی نود درصد سردردهای را سردردهای اولیه تشکیل می دهد زمانی که بیمار پس از مراجعه به مراکز درمانی تحت انجام ام.آر.آی و سی تی اسکن قرار می گیرد و با ضایعه ای خاص مواجهه نمی شود، می توان گفت سردرد جز سردردهای اولیه است که علت اصلی آن هنوز مشخص نشده است.
به طور کلی سردردهای اولیه شامل سردردهای میگرنی، سردردهای تنشی (Tension Headache) و سردردهای خوشه ای (Cluster headache) می باشد. حال در ادامه به شرح هر کدام از این سردردها می پردازیم.
سردردهای میگرنی
طول مدت سردردهای این نوع معمولاً بین چهار تا هفتاد و دو ساعت است و شدت درد آنها متوسط تا شدید است. زمانی که فرد به سردردهای میگرنی مبتلا میشود، قادر به انجام فعالیتهای روزمره نخواهد بود و این نوع سردردها معمولاً شامل ضربان و نبض دار هستند.
هنگامی که فرد به این نوع سردردها مبتلا میشود، علاوه بر درد، علائم دیگری نیز مشاهده میشود. این علائم شامل تهوع، استفراغ، حساسیت به صدا و نور است. بیماران ممکن است در این حالت اشیا را به صورت نورانی درون چشم خود مشاهده کنند، که به آن “اورا” میگویند. این حالت در هفتاد درصد موارد مشاهده میشود.
جالب است بدانید که به طور معمول در سردردهای میگرنی نسبت درگیری زنان به مردان سه برابر است. طبق آمار و تحقیقات انجام شده سردردهای زنان در طول دوران بارداری در سه ماهه آخر کاهش می یابد ولی در هنگام سیکل های قاعدگی یا مصرف قرص های جلوگیری از بارداری امکان تشدید سردردهای میگرنی آن ها وجود خواهد داشت.
سردردهای تنشی
به طور معمول این نوع سردردها به عضلات سر نسبت داده می شود و در مواردی ممکن است به مدت یک ماه به طور بیانجامد. سردردهای تنشی در قسمت های مختلفی از سر اتفاق می افتد و به صورت بندلایک می باشند، معمولا در قسمت جلو، عقب و تمام سر حس می شوند.
میزان شدت این نوع سردردها از متوسط تا خفیف و گاهی به ندرت احتمال دارد که شدید باشد و نوع درد عمدتا گنگ و کششی است و بیمار زمانی که در حال جویدن است میزان درد بیشتری را احساس خواهد نمود.
در این نوع از سردردها بیمار با علائم دیگری همچون ترس از صدا و نور مواجهه می شود اما هر با هر دویی آن ها مواجهه نخواهد بود. همچنین فعالیت های فیزیکی بیمار متوقف نخواهد شد و با انجام فعالیت های فیزیکی درد تشدید نمی یابد و علاوه بر این موارد بیمار حالت تهوع یا اورا را در این نوع سردرد تجربه نخواهد کرد.
سردردهای خوشه ای
در این نوع سردردها میزان اکسیژنی که به ساقه مغز می رسد بسیار کم خواهد بود و همین امر سبب سردرد می گردد. به طور معمول سردردهای خوشه ای با علامت هایی همراه خواهد بود و این نوع علامت یک طرفه بوده بدین معنا که در یک طرف سر رخ می دهد و عبارت است از:
احساس بی قراری و خستگی، احتقان یا آبریزش بینی، تورم پلک، تنگی مردمک چشم یا افتادگی پلک، قرمز شدن ملتهمه یا ریزش اشک، از نشانههای سردردهای خوشه است. این علائم باید در یک طرف سر رخ دهند، به معنای همزمان بروز کردن در یک طرف سر.
این نوع سردردها بیشتر در مردان مشاهده میشود و طبق گزارشات و تجربیات، درد پس از نیمههای شب شروع میشود و باعث بیدار شدن بیمار با سردردهای بسیار شدید میشود.
کلام آخر
درمان انواع سردردها با توجه به نوع و عللی آن متفاوت خواهد بود. در صورت داشتن هر نوع سردردی بهتر است بدون اتلاف وقت به متخصصین درد مراجعه نمایید تا پس از بررسی های لازم علت آن مشخص گردد و زمینه های درمان برای او فراهم شود.
راه های ارتباطی با کلینیک فوق تخصصی درد نفس:
شماره های تماس: ۲۶۳۵۰۱۸۵ – ۲۶۳۵۰۳۶۵ – ۰۹۱۲۱۸۸۷۹۴۷
صفحه اینستاگرام: Dard.clinic.adlkhoo
برای کسب اطلاعات بیشتر به کلینیک درد مراجعه نمایید.