لیزرتراپی یا لیزر درمانی به عنوان یکی از روشهای نوین و غیرجراحی درمانی، با استفاده از نوری با طول موج ویژه، برای تحریک و انفعال بافتهای بدن و تسریع فرآیند بهبودی استفاده میشود. در این روش درمانی، یک دستگاه دستی با اندازهای مشابه یک چراغ قوه، بر روی ناحیه آسیب دیده (زخم) بیمار قرار میگیرد، به مدت چند دقیقه، بر اساس اندازه زخم و دوز لیزری که توسط متخصص تعیین میشود. نور لیزری از این دستگاه، قادر است به عمق ۲ تا ۵ سانتیمتر در پوست بیمار نفوذ کند و فرآیند بهبودی زخم را تسریع کند.
بطور کلی، لیزرتراپی در تسکین درد، کاهش التهاب و تورم، کاهش اسپاسم عضلانی و بهبود عملکرد کلی بدن بیمار موثر است. افرادی که درگیر بیماریهای زمینهای مانند نوروپاتی و زخم پای دیابتی هستند، میتوانند از مزایای این روش درمانی بهرهمند شوند.
در این مقاله با مزایا، معایب، کاندیدای مناسب دریافت این درمان و بطور کلی رویه لیزر درمانی برای ترمیم زخم پای دیابتی آشنا خواهید شد. توجه داشته باشید که برای درمان زخم پای دیابتی با لیزر تراپی، حتما باید به پزشک مجرب و ماهری مراجعه کنید که بخوبی از علل ایجاد کننده و انواع روشهای درمان این عارضه آگاه باشد. مراجعه به پزشک مجرب و ماهر علاوه بر کاهش خطرات و عوارض جانبی ناشی از درمان، موحب میشود تا دوره نقاهت بعد از درمان نیز به حداقل برسد.
خدمات تخصص ارائه شده توسط دکتر حسین عدلخو-فوق تخصص درد در کلینیک درد نفس
لازم به ذکر است کلیه خدمات بدون نیاز به ببهوشی،بستری و جراحی و فقط با بیحسی موضعی و با استفاده از به روزترین و بهترین دستگاههای روز دنیا میباشد:
- RF (رادیو فرکوئنسی)
- اوزون تراپی
- بلاک عصبی
- تزریق ژل
- تزریق PRP و سلولهای بنیادی
- تزریق بوتاکس
- لیزر پرتوان درد (PLP)
ترمیم زخم پای دیابتی با لیزر درمانی چه مزایایی دارد؟
لیزر درمانی یک روش درمانی غیر تهاجمی است که در آن نیازی به برش یا جراحی نیست. عدم نیاز به جراحی به این معناست که این روش درمانی دوره نقاهت طولانی مدتی ندارد و بهبودی از آن سریعتر حاصل می شود.
لیزر درمانی، نیازمند مصرف هیچگونه دارویی نیست و این روش درمانی برای اکثریت بیمارانی که ترجیح می دهند از مصرف دارو خودداری کنند، مناسب خواهد بود. در صورتی که لیزر درمانی توسط پزشک مجرب اعمال شود، هیچگونه عوارض جانبی جدی در پی نخواهد داشت.
لیزر درمانی چگونه عمل می کند؟
در لیزردرمانی، فوتونهای نور تولید شده از چندین دیود ساطع کننده نور، از طریق پوست به عمق چند سانتیمتری زخمهای بیمار نفوذ میکنند. نفوذ و عبور فوتونهای نور از بافت آسیب دیده، موجب ایجاد تغییرات شیمیایی در میتوکندری سلولهای ناحیه شده و به آنها سیگنال می دهد که تولید آدنوزین تریفسفات را افزایش دهند. از لحاظ تئوری، لیزردرمانی به این طریق موجب تسریع روند بهبودی بافتها میشود.
اما هر نوری نیز قادر به تحریک این فرآیند درمانی نیست. در لیزر درمانی معمولا از نور با طول موج ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ نانومتر، برای افزایش گردش خون و تسریع روند ترمیمی بافتهای آسیب دیده استفاده می شود.
کاندیدای مناسب ترمیم زخم پای دیابتی با لیزر درمانی
به کار گیری لیزردرمانی در طب سنتی به عنوان یک روش درمانی مکمل یا جایگزین، پیوسته رو به افزایش است. استفاده از لیزردرمانی برای درمان برخی از عارضهها نیز مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) قرار گرفته است.
لیزردرمانی تا زمانی که تحت نظر پزشک یا متخصص درمانی انجام شود، کاملا ایمن و بی خطر خواهد بود. علاوه بر این، این روش درمانی غیر تهاجمی و بدون درد است و به مصرف دارو یا گذراندن مراحل آمادهسازی خاصی نیاز ندارد.
با این حال، نباید در صورت ابتلا به سرطان یا وجود تومور کارسینوما (توده بدخیم سرطانی) در بدن از لیزردرمانی استفاده کرد. همچنین باید از مصارف خانگی لیزردرمانی در صورت ابتلا به بیماری تیروئید یا برای چشمها نیز اجتناب شود. از آنجایی که تاثیرگذاری لیزر بر روی جنین در حال رشد نیز نامعلوم و نامشخص است، توصیه می شود که زنان باردار از دریافت این درمان خودداری کنند.
یکی از معایب این درمان، طول دوره درمانی آن است. با اینکه هر جلسه لیرز درمانی تنها چند دقیقه طول میکشد اما ممکن است برای مشاهده نتایج و اثربخشی این درمان، به یک ماه زمان (تا ۴ جلسه درمان در هر هفته) نیاز داشته باشید.
چگونه باید برای لیزر درمانی زخم پای دیابتی آماده شد؟
حتما از قبل طوری برنامهریزی کنید که بعد از دریافت درمان، زمان کافی برای استراحت و بهبودی داشته باشید. از سوی دیگر، حتما با شخصی از بستگان یا دوستان هماهنگ کنید که بعد از درمان شما را به منزل برساند چرا که احتمالا شما تحت تاثیر داروی بیهوشی یا آرامبخش خواهید بود. احتمالا پزشک به شما توصیه کند که از چند روز مانده به درمان، مصرف داروهای رقیق کننده خون و امثال آنها که می توانند بر انعقاد خون تأثیر بگذارند را قطع کنید.
رویه لیزر درمانی زخم پای دیابتی
بعد از تمیز کردن و ضدعفونی کردن زخم با استفاده از محلول سدیم کلراید (محلول نمکی ۰.۹%)، بیمار به حالت راحت و مناسب دراز کشیده و عینک محافظ چشم به او تحویل داده میشود. این درمان به طور کلی شامل ۱۲ جلسه است که به طور متوسط سه جلسه در هفته انجام میشود. در این روش درمانی، از لیزری با اشعه قابل مشاهده و فرم پالسی، با طول موج ۶۳۲.۸ نانومتر و حداکثر توان ۳۰ میلی وات استفاده میشود. مدت زمانی که لیزر روی زخم اعمال میشود نیز ۸۰ ثانیه (۴ ژول بر سانتیمتر مربع) است. اعمال لیزر بر روی زخم به صورت غیرمستقیم و بدون تماس با پوست انجام میشود، با حفظ فاصله تقریبی ۱ میلیمتر از پوست. سطح زخم نیز به وسیله سانتیمتر مربع اندازهگیری میشود.
اقدامات بعد از دریافت لیزر درمانی زخم پای دیابتی
برای تسکین درد و برطرف شدن تورم و هرگونه ناراحتی دیگر، ممکن است لازم باشد که تا چند روز اول پس از عمل، استراحت کرده و از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید.
روند بهبودی پس از لیزردرمانی، به نوع درمان دریافتی و اینکه چه مقدار از بدن شما تحت تأثیر درمان قرار گرفته است، متفاوت خواهد بود. شما باید به دقت از دستورات پزشک پیروی کنید.
بعد از درمان ممکن است در پوست اطراف ناحیه درمان احساس تورم، خارش و خشکی داشته باشید. از اینرو ممکن است پزشک شما از یک پماد بروی این نواحی استفاده کند که موجب نفوذناپذیری آن در مقابل آب و هوا شود.
تا دو هفته اول پس از درمان، حتما موارد زیر را انجام دهید:
- برای تسکین درد از داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل) یا استامینوفن (تایلنول)استفاده کنید.
- ناحیه تحت درمان را مرتبا با آب شسته و تمیز کنید.
- از پمادهایی مانند وازلین استفاده کنید.
- از کمپرس یخ استفاده کنید.
- از کندن زخم خشک شده خودداری کنید.
معایب لیزر درمانی زخم پای دیابتی
درد و سایر علائم بیمار بلافاصله بعد از یک جلسه درمان تسکین نخواهد یافت. در واقع، بیمار باید یک سری جلسات درمانی را پشت سر بگذارد تا درد و سایر علائم بطور کامل برطرف شوند. علاوه بر این، تعداد جلسات درمانی مورد نیاز برای هر بیمار نیز واحد نیست و تعداد جلسات به مدت و شدت عارضه بستگی دارد. تعداد جلسات درمانی بین ۸ الی ۳۰ جلسه متغیر است و گاها بیمار باید حداقل ۲ تا ۴ بار در هفته با پزشک خود ملاقات داشته باشد.
یکی از معایب دیگر لیزرتراپی این است که احتمال بدتر شدن زخمهای قدیمی تا چند روز پس از درمان وجود دارد. با این حال، بدتر شدن زخم در اغلب موارد تنها تا چند روز ادامه خواهد داشت. علاوه بر این، این روش درمانی هزینه بالایی دارد و اکثرا بیمه هزینه آن را پوشش نمیدهد.
لیزر درمانی زخم پای دیابتی چه خطراتی دارد؟
لیزردرمانی خطرات خاص خود را دارد. خطراتی که این درمان برای پوست دارد عبارتند از:
- خونریزی
- عفونت
- درد
- ایجاد جای زخم
- تغییر رنگ پوست
همچنین، این درمان ممکن است اثرات دائمی نداشته باشد و به همین دلیل ممکن است نیاز باشد که جلسات درمانی تکرار شوند. از سوی دیگر، این روش درمانی ممکن است هزینه بالایی داشته باشد و به همین دلیل برای همه قابل دسترس نباشد.
هزینه لیزر درمانی زخم پای دیابتی
مصادیق درمانی لیزر در حوزههای مختلف توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تأیید شدهاند و هزینه درمان با هر نوع لیزر ممکن است متفاوت باشد. هزینه این روش درمانی بسته به هدف درمان متغیر است. در صورتی که درمان زخم پای دیابتی را در نظر بگیریم، هزینه آن بسته به اندازه و محل زخم متفاوت است. برای زخمهای حاد، احتمالاً نیاز خواهد بود که روزانه درمان شوند، اما در موارد مزمن، ۲ تا ۳ جلسه درمان در هفته بهترین پاسخ را ارائه میدهند. هر جلسه درمانی به طور معمول تقریباً ۱۰ دقیقه طول میکشد.
بسیاری از بیمهها هزینه این نوع درمان را پوشش نمیدهند؛ زیرا این روش درمانی به عنوان یک روش آزمایشی در نظر گرفته میشود و شواهد کافی از اثربخشی آن وجود ندارد. با این حال، بدنبال داشته باشید که بیمه ممکن است هزینه درمان را تحت پوشش قرار دهد یا خیر.
عوامل دیگری نیز مانند شدت عارضه قابل درمان، نوع روش درمانی مورد نیاز، طول موج و توان لیزر مورد استفاده برای درمان، و مکان جغرافیایی مطب نیز بر تعیین کلیه هزینههای درمان تأثیر خواهند گذاشت.
سوالات متداول
چه مدت طول می کشد تا زخم پای دیابتی بهبود یابد؟
زخم پای دیابتی زمانی که فورا تحت درمان قرار بگیرد، در افرادی که گردش خون خوبی دارند، در عرض ۳ الی ۶ هفته بهبود مییابد. اما بهبودی زخم پای عمیق و مزمنی که فورا درمان نشود، ممکن است ماهها طول بکشد و حتی نیاز به قطع پا داشته باشد.
آیا لیزر درمانی برای زخم پای دیابتی بی خطر است؟
لیزردرمانی یکی از ایمنترین و غیر تهاجمیترین روشهای درمانی است که اخیرا بطور گستردهای مورد توجه محققان و متخصصان زخمهای دیابتی قرار گرفته است. لیزرتراپی یک رویکرد درمانی بی خطر است که در آن از نور با طول موج ۵۴۰ تا ۸۳۰ نانومتر استفاده می شود.
لیزر درمانی چگونه به ترمیم زخم پای دیابتی کمک می کند؟
اشعه لیزر، ساخت بلوکهای کلاژن را تحریک می کند که این امر برای ترمیم بافت تخریب شده بسیار حائز اهمیت است. کلاژن مولکول پروتئینی است که وجود آن برای جایگزینی بافت قدیمی یا ترمیم جراحات و زخمها ضروری است. بنابراین، لیزردرمانی برای ترمیم زخم های باز و سوختگی موثر است.