در ابتدا، آرنج به شما اجازه میدهد اشیا را پرتاب، تاب بدهید و بغل بگیرید. مفصل آرنج در نقطهای قرار دارد که سه استخوان به یکدیگر متصل میشوند. هر استخوان دارای غضروف در انتهای خود است که به آنها کمک میکند روی یکدیگر سر بزنند و ضربات را جذب کنند. تاندونها نیز استخوانها را به ماهیچهها متصل میکنند تا بتوانید دستهایتان را به شکلهای مختلف حرکت دهید. اگر هر یک از این قسمتها، مثلاً اعصاب و عروق خونی اطراف آنها، مورد آسیب قرار بگیرند، ممکن است درد ایجاد شود. درد آرنج اغلب به دلیل استفاده بیش از حد از این قسمتها رخ میدهد. بسیاری از ورزشها، سرگرمیها و حرفهها نیازمند حرکات تکراری بازو، مچ و دست هستند. درد آرنج ممکن است به علت آرتروز نیز رخ دهد. برای درمان درد آرنج، بهتر است به یک پزشک ماهر و مجرب مراجعه کنید که دانش کافی درباره دردها و روشهای مقابله با آنها دارد.
خدمات تخصص ارائه شده توسط دکتر حسین عدلخو-فوق تخصص درد در کلینیک درد نفس
لازم به ذکر است کلیه خدمات بدون نیاز به ببهوشی،بستری و جراحی و فقط با بیحسی موضعی و با استفاده از به روزترین و بهترین دستگاههای روز دنیا میباشد:
- RF (رادیو فرکوئنسی)
- اوزون تراپی
- بلاک عصبی
- تزریق ژل
- تزریق PRP و سلولهای بنیادی
- تزریق بوتاکس
- لیزر پرتوان درد (PLP)
دلیل آرنج درد
حداقل ۷ دلیل برای درد آرنج وجود دارد.
اپی کندیلیت داخلی/ آرنج گلف بازان
اپی کندیلیت داخلی روی تاندون های داخلی آرنج تأثیر می گذارد و معمولاً آرنج گلف بازان و آرنج لیگر کوچک نامیده می شود. حرکت پرتابی مکرر که در بیسبال استفاده می شود و تاب دادن چوب گلف به سمت پایین از دلایل رایج این بیماری هستند. اپی کندیلیت داخلی می تواند نتیجه حرکت تکراری دست، مانند تاب دادن چکش درهر روز در محل کار نیز باشد. این اختلال می تواند باعث ایجاد درد در قسمت داخلی آرنج شود. به ویژه حرکات مچ دست نیز می تواند باعث درد شود. این حالت معمولاً با استراحت و روش های درمانی همیشگی، مانند استفاده از یخ در ناحیه مورد نظر یا استفاده از داروهای ضد التهابی بدون نسخه مانند ایبوپروفن، بهبود می یابد.
اپی کندیلیت جانبی / آرنج تنیس بازان
نام دیگر آسیب تاندون جانبی آرنج، آرنج تنیس بازان است. در این مورد تاندون ها در قسمت بیرونی آرنج تحت تاثیر قرار می گیرند. انجام ورزش هایی که در آنها از راکت استفاده می شود یا حرفه های خاصی که فقط از یک نوع حرکت استفاده می کنند، می تواند باعث ایجاد این بیماری شود. حرفه هایی که معمولا به اپی کندیلیت جانبی مبتلا می شوند، عبارتند از:
- آشپزی
- نقاشی
- نجاری
- کارگران صنعت ماشینی
- لوله کشی
علائمی مانند درد یا سوزش در قسمت خارجی آرنج ایجاد می شود و همچنین ممکن است با مشکلاتی در گرفتن اشیا روبرو شوید. این علائم معمولاً با موارد زیر بهبود می یابند:
- استراحت
- فیزیوتراپی
- استفاده از ارتوز یا بندهای آرنج تنیس بازان
بورسیت اوله کرانون یا آرنج
اسم های مرسوم بورسیت اوله کرانون:
- آرنج دانش آموزان
- آرنج معدن کاران
- آرنج طراحان
بروسیت بر بروسا تاثیر می گذارد که کیسه های کوچکی حاوی مایع هستند و به محافظت از مفاصل کمک می کنند. بورسیت اوله کرانون بر بورساهایی تأثیر می گذارد که از استخوان نوک تیز آرنج محافظت می کند و ممکن است به علت موارد زیر روی دهد:
- ضربه به آرنج
- تکیه دادن به آرنج برای مدت طولانی
- عفونت
- شرایط پزشکی مانند آرتروز
علائم شامل موارد زیر می شوند:
- التهاب
- درد
- عدم راحتی در حرکت دادن آرنج
در صورت وجود عفونت ممکن است قرمزی و گرما ایجاد شود. دارو و پدهای محافظ آرنج این بیماری را درمان می کنند. در موارد مزمن و حاد ممکن است نیاز به جراحی باشد.
آرتروز
استئوآرتریت بیماری است که روی غضروف، نوعی بافت همبند که در مفاصل یافت می شود، تاثیر می گذارد. آرتروز باعث فرسودگی و تخریب این بافت می شود. آرتروز آرنج ممکن است در اثر صدمه به آرنج یا ساییدگی و پارگی مفاصل ایجاد شود. علائم شامل موارد زیر هستند:
- درد
- مشکل در خم کردن آرنج
- حس قفل شدگی در آرنج
- صدای سایدگی در هنگام حرکت
- التهاب
آرتروز معمولا با دارو و فیزیوتراپی درمان می شود. جراحی، مثلا تعویض مفصل، گزینه ای درمانی در موارد حادتر می باشد.
دررفتگی و شکستگی آرنج
صدمه به آرنج، مانند افتادن روی بازو یا آرنج کشیده شده، می تواند باعث دررفتگی یا شکستگی شود. دررفتگی زمانی اتفاق می افتد که استخوان از محل همیشگی خود جابجا شود. شکستگی زمانی روی می دهد که استخوان ترک بخورد یا بشکند. علائم آن عبارتند از:
- تغییراتی در آرنج که با چشم قابل مشاهده است، مانند تورم و تغییر رنگ
- عدم توانایی در حرکت دادن مفصل
- درد
پزشک می تواند دررفتگی را جا بیندازد. برای آرنج دررفته یا شکسته آتل یا گچ قرار می دهند و برای درد و تورم به شما دارو تجویز می کنند. فیزیوتراپی پس از برداشتن آتل یا گچ، به بازیابی دامنه حرکتی کمک می کند.
کشیدگی و رگ به رگ شدن رباط
صدمات رباط ها می توانند در هر یک از رباط های واقع در مفصل آرنج ایجاد شوند. رگ به رگ شدن رباط ممکن است نتیجه ضربه یا فشار مکرر باشد. رباط ممکن است:
- کشیده شود.
- قسمتی از آن پاره شود.
- کاملا پاره شود.
گاهی اوقات هنگام آسیب دیدگی صدایی می شنوید. علائم آن عبارتند از:
- درد
- بی ثباتی مفصل
- التهاب
- ناراحتی در دامنه حرکتی
درمان ها ممکن است شامل:
- استراحت
- درمان های تسکین دهنده درد مانند استفاده از یخ
- ارتوز آرنج
- فیزیوتراپی
استئوکندریت دیسکان
استئوکندریت دیسکانس که بیماری پانر نیز نامیده می شود، زمانی اتفاق می افتد که قطعات کوچک غضروف و استخوان مفصل آرنج جابجا شوند. این بیماری اغلب در نتیجه آسیب ورزشی به آرنج است و معمولا در آقایان جوان دیده می شود. درد و حساسیت به لمس در قسمت خارجی آرنج، باز کردن بازو به سختی و احساس قفل شدن مفصل می توانند نشان دهنده این بیماری باشند. می توانید این آسیب را با بی حرکت کردن مفصل آرنج و فیزیوتراپی درمان کنید.
علائم درد آرنج
برخی از علائم آرنج درد شامل موارد زیر هستند:
- درد خسته کننده در زمان استراحت
- درد در هنگام مشت کردن دست (آرنج گلف بازان)
- درد در هنگام باز کردن انگشتان (آرنج تنیس بازان)
- درد در اطراف برجستگی آرنج صدمه دیده
- ضعف در گرفتن
- مشکل و درد در هنگام گرفتن اشیا، مخصوصا وقتی به همراه کشیده شدن بازوها باشد.
تشخیص درد آرنج
پزشک می تواند اختلالات آرنج را از طریق راه های زیر تشخیص دهد:
- تست جسمانی و پیشینه پزشکی: اکثر بیماری های آرنج را می توان پس از معاینه ای ساده تشخیص داده و درمان کرد، بعید است که نیاز به انجام آزمایشات خاصی باشد.
- اشعه ایکس: پزشک ممکن است توصیه کند که یک عکس اشعه ایکس بگیرید، که می تواند رشد استخوان جدید، هر تکه کوچک استخوان شل شده یا آرتروز را نشان دهد.
- CT اسکن
- اسکن MRI: ممکن است برای رد یا تایید تشخیص لازم باشد. شخصی که اسکن MRI روی او انجام می شود باید در یک محفظه بزرگ دراز بکشد، سپس میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی تصاویر دقیقی از داخل بدن ایجاد می کنند.
- الکترومیوگرافی (EMG): اگر صدمه عصبی دارید، ممکن است به آزمایش هدایت عصبی نیز نیاز داشته باشید. الکترودهای کوچکی برای تحریک اعصاب روی پوست شما قرار می گیرند. این کار سرعت ارسال پیامها از طریق عصب را اندازه گیری میکند و مدت زمان تأخیر ایجاد شده باعث میشود که به این نتیجه برسند که عصب تا چه حدی تحت فشار است.
- نمونه برداری از مایع بروسا
درمان درد آرنج
درمان بسته به اختلال آرنج و علائمی که دارید، متفاوت است. اکثر اختلالات آرنج نیاز به درمان بدون جراحی دارند. اگر علائم شما بهبود نیافت، جراحی آخرین راه حل است. گزینه های درمانی عبارتند از:
- قرار دادن کیسه یخ روی آرنج به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه هر چند ساعت می تواند درد و گرفتگی را کاهش دهد. می توانید از یک پد با قابلیت استفاده مجدد استفاده کنید. اگر کیسه یخ ندارید، یک کیسه نخود فرنگی منجمد نیز می تواند مفید باشد. نباید کیسه یخ را مستقیماً روی پوست قرار دهید، زیرا ممکن است باعث سوزش یا تحریک آن شود. ابتدا باید آن را در چیزی مانند دستمال بپیچید. یخ جریان خون را در آن بخش از بدن کاهش داده و این کار می تواند تورم را کاهش دهد.
- استراحت: اولین قدم در بهبودی، استراحت دادن به آرنج به مدت چند هفته است.
- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) به یک گروه دارویی اشاره دارند که میتوانند در کاهش درد، تورم و گرفتگی به شما کمک کنند. یکی از NSAIDs رایج، ایبوپروفن است که میتوانید آن را از داروخانهها و سوپرمارکتها تهیه کنید. اگر پس از مصرف مسکن یا NSAIDs مشکلات معدهای داشتید، باید مصرف قرصها را قطع کرده و به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین، میتوانید از کرمها یا ژلهای ضد التهابی استفاده کنید که میتوانید آنها را بر روی آرنج خود مالید و نگران مشکلات معده نباشید.
- فیزیوتراپی نیز میتواند به شما کمک کند. بازسازی فیزیکی ممکن است برای تقویت قدرت آرنج و پیشگیری از بازگشت بیماری مفید باشد. فیزیوتراپیست شما را در تمرینات و ورزشهایی همچون کشیدن آرنج و انجام تمرینات انعطافپذیری راهنمایی میکند. حداقل یک بار در روز باید آرنج خود را کشیده و تمرینات دامنه حرکتی کلی را انجام دهید. همچنین، فیزیوتراپیست میتواند تمرینات تقویت عضلات دوسر و سه سر را با استفاده از وزنههای سبک یا بندهای کشی توصیه کند. آنها میتوانند حرکاتی را که ممکن است آزردهی را ایجاد کنند، شناسایی کنند. همچنین، میتوانند فعالیتهایی که برای شما دشوار است را بررسی کنند و راهکارهای دیگری برای انجام آنها پیدا کنند تا بتوانید تواناییهای زندگی روزمره و کاری خود را حفظ کنید.
- ارتوز یا بی تحرکی: برای برخی از بیماری ها، مانند آرنج تنیس بازان، استفاده از آتل برای کمک به آرنج ممکن است فشار را در هنگام انجام فعالیتهای خاصی که باعث بدتر شدن آن میشوند، کاهش دهد. از پزشک یا داروساز بپرسید که آیا آتل برای شما مفید است و چه زمانی و چگونه باید آن را استفاده کنید.
- انسداد اعصاب یا تزریق استروئید: اگر درد شدید دارید، پزشک ممکن است تزریق استروئید را پیشنهاد کند. درد میتواند تا چند ساعت بعد از تزریق بدتر شود اما معمولاً از بین میرود. برای برخی شرایط، تزریق استروئید می تواند برای مدت کوتاهی بر علائم تأثیر بگذارد. بسته به نوع تزریق استروئیدی که انجام داده اید، ممکن است پس از حدود شش هفته درد از بین برود. اگر به نوعی از آرتروز التهابی مبتلا هستید که روی آرنج تاثیر می گذارد، مانند آرتروز روماتیسمی یا آرتروز پسوریاتیک، متخصص ممکن است، به عنوان بخشی از درمان، در مفصل نیز تزریق انجام دهد. تزریق استروئید برای آرنج تنیس بازان یا گلف بازان توصیه نمی شود. زیرا می توانند این بیماری ها را در دراز مدت بدتر کنند.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP): تکنیکی به نام تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) برای آرنج تنیس بازان و گلف بازان بسیار محبوب شده است. پلاکتها سلولهایی در خون هستند که نقشهای متعددی از جمله کمک به لخته شدن خون در صورت ایجاد بریدگی را دارند. این درمان معمولا در بیمارستان ها توسط متخصصین ارتوپدی انجام می شود. این کار با گرفتن نمونه خون از شما انجام می شود و سپس تعداد پلاکت ها افزوده شده و بعد به ناحیه دردناک تزریق می شود.
- بالشتک آرنج: اگر مبتلا به درد آرنج هستید، زندگی شما به شدت تحت تاثیر آن قرار می گیرد و روال روزانه شما به طور کامل مختل می شود. هیچ کس نباید یک زندگی غیر فعال و با کیفیت پایین را داشته باشد. بالشتک آرنج درد را کاهش می دهد و گردش خون را بهبود می بخشد، اما در همین حال با استفاده از پارچه سبک و متناسب که هوا از آن عبور می کند پس از ساعت ها استفاده احساس راحتی می کنید.
- جراحی: بیشتر موارد درد آرنج با استفاده از درمانهای فوق التیام مییابند، اما تعداد کمی از بیماران برای کاهش علائم خود نیاز به جراحی دارند. بسته به شرایطی که دارید، انواع مختلفی از جراحی آرنج وجود دارد. نمونه هایی از انواع جراحی برای بیماری های خاص آرنج وجود دارند که در زیر توضیح داده شده است. بیشتر جراحی ها بهعنوان عمل های روزانه انجام میشوند و میتوانید همان روز به خانه بروید. باید با پزشک و تیم بیمارستان در مورد مزایا و معایب جراحی صحبت کنید.
- اگر سفتی به دلیل رشد استخوان جدید یا کوتاه شدن بافت نرم باشد، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای برداشتن استخوان یا کاهش کشش در بافت های کوتاه شده داشته باشید. بعد از عمل به فیزیوتراپی نیاز دارید اگر تکههای شل شده استخوان باعث درد میشوند، میتوان آنها را با جراحی لاپاراسکوپی برداشت. این بدان معناست که عمل را می توان از طریق یک بریدگی یا برش کوچک انجام داد، بنابراین مفصل نیازی به باز شدن ندارد. این نوع عمل با نام آرتروسکوپی نیز شناخته می شود. در صورت نیاز، تکههایی از استخوان را میتوان در جراحی باز، از طریق یک برش بزرگتر از مفصل خارج کرد. اگر آرتروز آرنج ادامه زندگی روزمره را دشوار کند یا باعث درد زیادی شود و حرکت را محدود کند، روش جایگزینی آرنج ممکن است گزینه دیگر باشد.
ورزش های آرنج درد
بسته به علت درد آرنج، ورزش ممکن است به بهبودی و جلوگیری از بازگشت بیماری کمک کند. تمرینات و حرکات کششی ممکن است موراد زیر را به همراه داشته باشد:
- تسکین درد
- افزایش دامنه تحرک
- کاهش التهاب
- تقویت عضلات اطراف مفصل آسیب دیده به منظور کمک به اجتناب از آسیب بیشتر
تمریناتی برای تسکین درد
تحقیقات انواع تمرینات زیر را به عنوان کمک به کاهش درد و بهبود نتایج برای افراد مبتلا به آرنج تنیس بازان تایید می کنند:
- تمرینات نامتعارف: در هنگام انجام تمرینات غیر معمول، عضلات تحت فشار طویل می شوند. این تمرینات باعث کاهش درد در افراد مبتلا به آرنج تنیس بازان می شوند. تقویت عضله منبسط کننده مچ دست، نوع خاصی از تمرینات غیرمعمول می باشد که ممکن است به کاهش درد آرنج تنیس بازان کمک کند.
- تمرینات ایزومتریک: در تمرینات ایزومتریک، بدون اینکه حرکتی قابل مشاهده باشند، ماهیچه ها منقبض می شوند. تمرینات کششی مچ دست ایزومتریک درد آرنج تنیس بازان را کاهش می دهند. با این حال، این تمرین به تنهایی نمی تواند بیماری را بهبود بخشد.
- تمرینات کششی استاتیک: برای موثرترین درمان و تسکین درد، باید تمرینات نامتعارف با تمرینات کششی استاتیک ترکیب شوند.
مطالعات متعدد نشان دادهاند که ورزشهای آبی و تمرینات قدرتی ممکن است برای کاهش درد آرتروز در زانوها و باسن موثر باشند. با این حال، تحقیقات بیشتری در مورد تمرینات کاهش درد ناشی از آرتروز آرنج و سایر اختلالات آرنج مورد نیاز است.
تمرین ایمنی
باید قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود در مورد اینکه چه نوع و سطح ورزشی برای شما بهترین تاثیر را دارد صحبت کنید. وقتی شروع به ورزش کردید، نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- به آرامی پیش بروید و اگر درد تیزی را حس کردید ورزش را متوقف کنید.
- وقتی در حال بهبود از آسیبی هستید، از کشش بیش از حد یا ورزش زیادی اجتناب کنید.
- اگر درد بهبود نیافت یا بدتر شد، یا اگر تورم یا قرمزی در اطراف آرنج افزایش یافت، با پزشک مشورت کنید.
ورزش اغلب نقش اساسی در بهبود اختلال آرنج دارد. یاد بگیرید چگونه تمریناتی انجام دهید تا به بهبود موارد زیر کمک کند:
- آرنج تنیس بازان
- آرنج گلف بازان
- بورسیت (التهاب بروسا) اوله کرانون
جلوگیری از درد آرنج
بیشتر اختلالات آرنج نتیجه استفاده مفرط و صدمات است و شما می توانید از آنها جلوگیری کنید:
- اصلاح حرکات ورزشی نامناسب
- استفاده از گیره هایی با اندازه مناسب بر روی تجهیزات ورزشی
- استفاده از فشار درست روی راکت ها
- گرم کردن و حرکات کششی مناسب
- استفاده از پدهای آرنج
باید بین کارهای تکراری نیز وقفه ایجاد کنید. تمریناتی را انجام دهید که می تواند به تقویت عضلات اطراف مفصل آرنج کمک کند. برای مشاوره و توصیه با متخصص مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟
بیشتر موارد درد آرنج خود به خود یا با خود درمانی های ساده بهبود می یابند. اما اگر علائم زیر را داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید:
- درد شما پس از دو هفته مصرف مسکن و استراحت دادن به آرنج بهبود نیافت و آسیب یا عفونتی نیز نداشتید.
- گزگز، بی حسی یا ضعف در بازو یا دست خود دارید.
باید مستقیماً به بخش حوادث و اورژانس بیمارستان مراجعه کنید اگر:
- متوجه علائمی مانند درد شدید، تورم، تب، گرما و قرمزی می شوید که نمی گذارد شما بازوی خود را حرکت دهید. این علائم گاهی اوقات می توانند نشانه های عفونت باشند.
- حس می کنید آرنجتان شکسته است. این مورد احتمالاً با آسیبی آشکار مانند ضربه مستقیم یا افتادن روی دست کشیده شده همراه است. شکستگی باعث ایجاد درد و معمولاً کبودی و التهاب می شود.
نکته مهم
اگر با درد طولانی مدت یا شدید در آرنج مواجه هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن مشخص شود. در بسیاری از موارد، میتوان با استفاده از روشهایی همچون استراحت، حرکات کششی، کیسه یخ و فیزیوتراپی درمان درد آرنج را بهبود بخشید. اما در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
انجام ورزش و حرکات کششی میتواند به کاهش درد، به ویژه در آرنج تنیس بازان، و بهبودی کمک کند. تقویت عضلات آرنج، استفاده از تکنیکهای ورزشی مناسب و استراحت در هنگام انجام حرکات تکراری میتواند به شما کمک کند تا از وقوع برخی اختلالات در آرنج جلوگیری کنید. با این حال، برای انجام تمرینات و ورزشهای مناسب، بهتر است راهنمایی یک فیزیوتراپیست را دریافت کنید.
در نهایت، اگر درد آرنج شما به طور مداوم ادامه دارد و تحت تأثیر قرار میگیرد، مراجعه به پزشک خود بسیار مهم است تا تشخیص و درمان صحیح را برای شما تعیین کند.
پرسش و پاسخ
سریع ترین راه برای تسکین درد آرنج چیست؟
پزشک ممکن است اقدامات خود مراقبتی زیر را توصیه کند:
- استراحت: از فعالیت هایی که درد آرنج را تشدید می کند خودداری کنید.
- مسکن ها: مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن را امتحان کنید.
- یخ: روزی سه تا چهار بار به مدت ۱۵ دقیقه از یخ یا کیسه سرد استفاده کنید.
- ورزش
چگونه بفهمم درد آرنج من جدی است؟
باید سریعا به پزشک مراجعه کنید اگر:
- درد شدید، تورم و کبودی اطراف مفصل دارید.
- مشکل در حرکت عادی آرنج، استفاده از بازو یا چرخاندن بازو از قسمت کف دست به بالا و پایین و بالعکس را دارید.
اگر تاندونیت آرنج درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
هنگامی که تاندونیت بدون درمان رها شود، تاندون آسیب دیده می تواند ضعیف شده و مستعد پارگی و گسستگی احتمالی شود. پارگی تاندون نیاز به ترمیم با جراحی دارد و در موارد شدید می تواند باعث ایجاد ناتوانی دائمی شود. تکرار تاندونیت می تواند منجر به تجمع زخم بافت در ناحیه آسیب دیده شود.
چگونه باید با وجود درد آرنج بخوابم؟
خوابیدن با درد آرنج:
۱.روی بازوی آسیب دیده نخوابید.
۲.در هنگام خواب دست ها را بالای سر قرار ندهید.
۳.از باش هایی برای حفاظت از بازو استفاده کنید.
۴.در سمت بازوی آسیب دیده آستین گشاد بپوشید.
۵.قبل از خواب از پدهای گرمایشی استفاده کنید.
۶.مسکن های بدون نسخه را امتحان کنید.
آیا خوابیدن روی بازو می تواند باعث ایجاد آرنج درد شود؟
از آنجایی که خوابیدن به پهلو به همراه قرار دادن بازو بالای سر مرسوم ترین حالت خواب شبانه است و گزارش شده که ۵۵ درصد از زمان خوابیدن در رختخواب را به خود اختصاص می دهد، این وضعیت خواب نمی تواند دلیل درد جانبی آرنج باشد.