کلینیک درد نفس / درمان انواع درد / درمان گیاهی و طب سنتی زخم پای دیابتی
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

درمان گیاهی و طب سنتی زخم پای دیابتی

دیابت باعث‌می‌شود که شما بیشتر در معرض زخم و جراحت (اولسر) قرارگیرید. اولسر به زخمی باز روی پوست شما که به‌طور طبیعی و زود خوب نمی‌شود گفته‌شده و جراحت نیز نامیده‌می‌شود. احتمال ابتلا به اولسر(زخم باز) در پاها، بیشتر است، اما می‌تواند در سایر نواحی بدن، مانند: دست‌ها یا چین‌های پوستی در ناحیه‌ی شکم نیز ایجادشود.

زخم پای دیابتی، زخم بازی است که به‌دلیل عدم کنترل سطح قند خون در افراد دیابتی رخ‌می‌دهد. این مشکل، وضعیتی خطرناک است که فرد را در انجام کارهای روزانه‌اش دچار مشکل می‌کند. بدترین مشکل زخم پای دیابتی این است که فرد به‌دلیل اختلالات حسی ناحیه‌ی درگیر، حتی متوجه خطرناک‌شدن این زخم نشود.

اگر از مشکل زخم پای دیابتی رنج‌می‌برید، برای شما راه چاره‌ای به‌نام درمان‌های خانگی و روش‌های طبیعی برای درمان، وجوددارد. راه‌هایی وجوددارد که می‌توانید در خانه برای درمان حدودی زخم پای دیابتی انجام‌دهید؛ اما به‌هرحال باید بدانید که مراجعه به پزشک متخصص و ماهر، عاملی مهم برای درمان است. پزشک مجرب و متخصص با زخم پای دیابتی و درد آن و همچنین درمان‌های آن آشنایی دارد. این امر باعث کاهش زمان بهبود و کاهش خطر عوارض جانبی می‌شود.

راه‌های مؤثر برای درمان خانگی زخم پای دیابتی


برخی از مواد موجود در آشپزخانه‌ی شما، می‌تواند برای درمان زخم پای دیابتی مؤثر باشد. علاوه‌براین، می‌توانید برای کنترل این مشکل، تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی ایجادکنید.

روغن بذر کتان می‌تواند بافت پوستی را ترمیم‌کند.

روغن بذر کتان می‌تواند بافت پوستی را ترمیم‌کند.

این بذر، درمان خانگی مناسبی برای زخم پای دیاتی است. بذر کتان، یکی از دلایل ریشه‌ای زخم پای دیابتی را که آسیب عروق خونی است، درمان‌می‌کند. این بذر منبعی سرشار از اسیدچرب امگا-2 است که برای درمان رگ‌های خونی آسیب‌دیده و حفظ انعطاف‌پذیری و کارایی عروق خونی، ضروری است. درنتیجه، تخم کتان با بهبود سلامت عروق، باعث بهبود چشمگیر زخم پای دیابتی می‌شود.

مصرف ید را به‌طور کامل قطع‌نکنید.

مصرف ید را به‌طور کامل قطع‌نکنید.

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، از مصرف ید خودداری‌می‌کنند؛ چون فکرمی‌کنند که ید باعث افزایش مقاومت نسبت به انسولین می‌شود. اما در حقیقت، کمی ید برای بدن ضروری است. همچنین ید در درمان زخم پای دیابتی نیز مؤثراست. درنتیجه، گنجاندن مقداری ید در رژیم غذایی برای درمان مشکلات زخم پای دیابتی، مفیداست.

ویتامین E برای ایمنی بدن و بهبود

ویتامین E برای ایمنی بدن و بهبود

ویتامین E برای کارکرد بدن ضروری‌است. در مورد زخم پای دیابتی نیز ویتامین E نتایج خوبی به همراه خواهدداشت. ویتامین E باعث تسریع روند بهبودی می‌شود. همچنین باعث بهبود گردش خون در بدن می‌شود. رسیدن خون و مواد مغذی به ناحیه‌ی زخم‌شده، باعث جلوگیری از عفونی‌شدن زخم می‌شود.

روی (زینک)، برای تسریع روند بهبود

روی (زینک)، برای تسریع روند بهبود

غذاهای سرشار از روی (زینک)، مانند: تخم‌مرغ، آجیل و بنشن، برای دیابت و زخم پای دیابتی مفید هستند. روی، باعث بهبود تولید و ترشح انسولین در بدن می‌شود و درنتیجه سطح قند خون را کنترل‌می‌کند. همچنین روی (زینک) با ترمیم ساختاری بافت پوست باعث تسریع روند بهبود زخم می‌شود.

ژل رویال یا شیر زنبور عسل برای تسریع روند بهبود زخم

ژل رویال یا شیر زنبور عسل برای تسریع روند بهبود زخم

در زمینه‌ی درمان زخم، نوع چسب و پوششی که برای زخم استفاده‌می‌شود، بسیار مهم است. تحقیقات اخیر نشان‌داده‌اند اگر از ژل رویال (ژله رویال) برای پوشاندن زخم پای دیابتی استفاده‌‌شود، اثر معجزه‌آسایی خواهدداشت. ژل رویال، خاصیت آنتی‌اکسیدانی، آنتی‌باکتریایی و ضدالتهابی دارد؛ درنتیجه، با محافظت از زخم دربرابر عفونت، باعث کاهش درد خواهدشد. همچنین ژل رویال، باعث افزایش رشد سلول‌ها و درنتیجه تسریع روند بهبودی زخم نیز می‌شود. پس این مورد، بهترین درمان خانگی برای زخم پای دیابتی است.

اثر مسکن آلوئه‌ورا برای زخم

اثر مسکن آلوئه‌ورا برای زخم

در طب سنتی، در سراسر دنیا، از آلوئه‌ورا برای درمان بیماری‌های مختلفی استفاده‌می‌شود. این ماده، دارای خاصیت آنتی‌بیوتیک، آنتی‌باکتریایی و ضدالتهابی است. خواص درمانی و جوانسازی پوست فوق‌العاده‌ی آلوئه‌ورا، معروف‌است. خواص آنتی‌باکتریایی آلوئه‌ورا، نقش مهمی در تسریع درمان زخم پای دیابتی دارد. پس شما می‌توانید برای زخم از ژل آلوئه‌ورا به‌شکل طبیعی استفاده‌کنید، این ماده اثر خنک‌کنندگی و مسکن خواهدداشت. همچنین می‌توانید با نوشیدن یک فنجان آب آلوئه‌ورا، سلامت کلی و ایمنی بدنتان را تقویت‌کنید.

روغن درخت چای برای مبارزه با عفونت

روغن درخت چای برای مبارزه با عفونت

روغن درخت چای سرشار از خواص آنتی‌باکتریایی است. می‌توانید به مقدار مساوی روغن درخت چای و روغن نارگیل را مخلوط‌کرده و از آن به‌عنوان پوششی برای زخم پای دیابتی استفاده‌کنید. حتی بعد از استعمال ترکیب چای، ترکیب روغن درخت چای و روغن نارگیل، می‌توانید مدتی زخم را بازنگه‌دارید. این درمان خانگی زخم پای دیابتی، باعث سریع‌ترشدن روند بهبودی خواهدشد.

قهوه، باعث بهبود جریان خون و پاسخ‌های ایمنی می‌شود.

قهوه، باعث بهبود جریان خون و پاسخ‌های ایمنی می‌شود.

این مورد نیز یکی دیگر از درمان‌های خانگی مؤثر برای درمان زخم پای دیابتی است. قهوه، باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی شده و باعث پاسخ ایمنی بدن به زخم پا می‌شود. همچنین باعث بهبود گردش خون در بدن می‌شود. با افزایش خونرسانی به پا، اکسیژن و مواد مغذی کافی به ناحیه‌ی زخم‌شده رسیده و از بدترشدن زخم جلوگیری خواهدکرد.

رزماری

رزماری

این گیاه به‌خاطر خواص آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌باکتریایی‌اش، معروف است. خاصیت درمانی عصاره‌ی این گیاه برای زخم پوستی تمام‌ضخامت، بررسی‌شده‌است. روغن گرفته‌شده از این گیاه به‌صورت خشک، در زمان استفاده‌ی موضعی روی زخم پای دیابتی، در مقایسه با عصاره‌ی حالت آبدار این گیاه، مؤثرتر بوده و این خاصیت درمانی این گیاه می‌تواند به‌دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدالتهابی آن باشد.

پاپایا

پاپایا

عصاره‌ی پاپایا، خواص ضدمیکروبی، ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدان دارد. در بیماران درمان‌شده با عصاره‌ی این میوه، تسریع روند بهبودی زخم، مشاهده‌شده‌است. این عصاره باعث کاهش زمان اپیتلیالیزه‌شدن (تشکیل بافت پوششی) شده و میزان بسته‌شدن زخم را افزایش می‌دهد. تأثیر درمانی پاپایا برای زخم، مربوط به فعالیت آنزیم‌های پروتئولیتیک و فعالیت ضدمیکروبی آن است. اعتقاد بر این است که پاپائین موجود در پاپایا، جدا از سرشاربودن این میوه از ویتامین C، که برای تبدیل پرولین به هیدروکسی‌پرولین ضروری‌است، باعث دبیردمان آنزیمی زخم می‌شود.

ریشه‌ی رحمانیه

ریشه‌ی رحمانیه

نقش ریشه‌ی رحمانیه در درمان زخم پا، در طب سنتی چینی آمده‌است. بعد از استفاده از عصاره‌ی ریشه‌ی رحمانیه، وسعت ناحیه‌ی زخم در بیمار کاهش‌یافته‌است. تأثیر ریشه‌ی رحمانیه برای درمان زخم پای دیابتی در بیماران، به‌دلیل مکانیسم ترمیم بافت، آنژیوجنسیس و کنترل التهاب است.

درخت سیب کاستارد

درخت سیب کاستارد

این درخت در هند کاشته‌می‌شود و در آن‌جا، افراد بومی از برگ‌ها و دانه‌های آن برای درمان دیابت و بیماری‌های دیگر مانند تب و زخم، استفاده‌می‌کنند. تأثیر عصاره‌ی الکلی برگ این گیاه برای ترمیم زخم، موردبررسی قرارگرفت؛ نتایج حاکی از آن بود که زخم‌های درمان‌شده با این عصاره، که 85% بسته‌شده‌بودند، طی 17 روز به‌طور کامل بسته‌شده‌اند. همچنین اندازه‌ی زخم را نیز کاهش می‌دهد و قدرت کشسانی و اپیتلیالیزه‌شدن را افزایش‌می‌دهد. خاصیت درمان زخم این عصاره، به‌دلیل ترکیبات فنولی آن که باعث بهبود سنتز کلاژن و بسته‌شدن زخم می‌شود، است.

انار

انار

انار میوه‌ی درمانی مهمی در خاورمیانه است و از گل‌های آن به‌عنوان عاملی آنتی‌باکتری، ضدقارچ و ضدویروسی، استفاده‌می‌شود و برای درمان زخم‌ها بسیار مورداستفاده قرارمی‌گیرد. نتایج نشان‌می‌دهند که طی 9 روز، ترمیم بافت در پوست ناحیه‌ی زخمی که با پماد حاوی این عصاره درمان‌شده، بیشتر خواهدبود. خاصیت درمان زخم انار در حیوانات مبتلا به دیابت، بعد از 18 روز درمان، واضح خواهدبود و احتمالاً این نتایج، استفاده از انار برای درمان زخم در طب سنتی را تأییدمی‌کند.

سؤالات متداول


درمان خانگی پای دیابتی چیست؟

اگرچه از زمان‌های قدیم، عسل داروی جایگزینی برای درمان زخم بوده‌است، اما استفاده از عسل برای درمان زخم دیابتی اخیراً کشف‌شده‌است. چون عسل به‌عنوان ترمیم‌کننده‌ی زخم، خواص طبیعی منحصربه‌فردی دارد، حتی برای زخم‌های دیابتی بهتر از زخم‌های عادی است.

چگونه می‌توان با درمان‌های خانگی، به بهبود سریع‌تر زخم دیابتی کمک‌کرد؟

محل زخم را هر روز با آب و صابون بشویید. بعد از شستن، ناحیه را کاملاً خشک‌کنید و از پماد آنتی‌بیوتیک استفاده‌کنید تا زخم تمیز بماند. اگر به ناحیه‌ی زخم فشار نیاورید احساس بهتری خواهیدداشت و سریع‌تر بهبود خواهیدیافت. نباید زخمتان را روی زمین بگذارید.

آیا عسل برای زخم پای دیابتی مفید است؟

استفاده از عسل، باعث کاهش چشمگیر احتمال قطع‌شدن پا شده و در زمان استفاده به‌عنوان پوشش برای زخم پای دیابتی مزمن، باعث تسریع بهبود زخم خواهدشد.

چه‌وقت از عسل استفاده‌کنید؟

عسل طبی، خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی دارد و می‌تواند برای درمان زخم‌های حاد و مزمن استفاده‌شود. عسل طبی خواص اسموتیک نیز دارد که باعث فراهم‌شدن محیطی برای افزایش دبریدمان اتولیتیک خواهدشد. از بوی بد زخم نیز جلوگیری خواهدکرد.

دکتر حسین عدل خو

کلینیک فوق تخصصی درد نفس

دکتر حسین عدل خو
فوق تخصص كنترل و درمان درد

مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *