زونا معمولاً شامل یک بثورات دردناک در قسمت بالایی بدن است، اما می تواند روی چشم ها نیز تأثیر بگذارد. ممکن است تاول، قرمزی و تورم در اطراف چشم ها و پلک ها و التهاب در قرنیه وجود داشته باشد. عوارض طولانی مدت، از جمله از دست دادن بینایی، ممکن است منجر شود. زونا چشمی می تواند قسمت های مختلف بدن از جمله صورت و چشم ها را درگیر کند. افراد نمی توانند به زونا مبتلا شوند مگر اینکه به ویروس واریسلا زوستر مبتلا شوند که باعث آبله مرغان نیز می شود. زمانی که فردی آبله مرغان را تجربه کند، ویروس در بدن او باقی می ماند.
در برخی افراد، ویروس واریسلا به صورت غیر فعال باقی می ماند. در برخی دیگر فعال می شود و باعث زونا می شود. این ویروس می تواند بارها و بارها در طول زندگی فرد فعال شود. نام های دیگر ویروس واریسلا زوستر “VZV” و “ویروس آبله مرغان” است.
زونا به عنوان هرپس زوستر نیز شناخته می شود. ویروسی که باعث زونا می شود با ویروس های تبخال که باعث تبخال یا تبخال تناسلی می شود یکسان نیست.
زونای چشمی چیست؟
عمدتا همه ما در کودکی و نوجوانی دچار آبله مرغان شده ایم. ممکن است ویروس این بیماری پس از خوب شدن کامل از بین نرفته و در سیستم ایمنی باقی مانده باشد. چند سال بعد ممکن است بیماری با علائم مشخصی خود را نشان داده و زونا به وجود بیاید. این مشکل در بعضی از بیماران در اطراف و داخل چشم نمایان می شود. زونا بیشتر با جوش ها و تاول های اذیت کننده در میانسالی افراد را درگیر می کند. به همین منظور واکسنی برای افراد بالای 50 سال تزریق می شود که ابتلا به زونا را از این افراد دور می کند.
به طور کلی اما اگر درگیر این بیماری شدید باید سریع به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا با شروع درمان درد را کاهش دهد. هرگز خودسرانه اقدام به درمان های مختلف نکنید. چشم یکی از مهمترین قسمت هایی است که اگر توسط فردی کارآزموده درمان نشود ممکن است آسیب های بسیاری برایتان به همراه داشته باشد.
علائم زونای چشم
بیماری زونای چشم از علائم زیادی بر خوردار است که برخی از آنها شباهت زیادی به بیماری زونا دارد. بیماری زونای چشم معمولاً پس از مبتلا شدن به بیماری زونا و انتشار ویروس به بخش های فوقانی بدن به وجود می آید. علائم زونای چشم عبارتند از
• تاری دید
• حساسیت به نور
• خارش و تحریک چشم
• قرمزی و التهاب در اطراف پلک ها
• تاول در پلک بالایی چشم، معمولاً فقط در یک طرف صورت
• درد و سوزش در اطراف چشم
• حساسیت پوستی
• قرمزی یا بثورات پوستی
این علائم نشان دهنده بیماری زونا هم است. اما احتمال اینکه زونای چشمی باشد بیشتر است. با این حال در صورت مشاهده هرکدام از این علائم بهتر است در اسرع وقت به یک متخصص چشم مراجعه کنید و از بروز اتفاق های جدی مانند از دست دادن بینایی، پیشگیری کنید.
عوارض زونا در چشم
بثورات زونا پس از یک هفته از بین می روند. اما درد ناشی از آن می تواند برای هفته ها یا ماه ها ادامه داشته باشد. این عارضه نورالژی پست هرپتیک (postherpetic neuralgia) نامیده می شود و بیشتر در افراد مسن شایع است. در بیشتر افراد، درد عصب به مرور زمان رو به بهبود می رود.
تورم قرنیه بر اثر زونا در چشم به اندازه کافی شدید هست که زخم های دائمی ایجاد کند. زونا در چشم می تواند باعث تورم شبکیه شود. همچنین می تواند فشار درون چشم را افزایش داده و منجر به گلوکوم شود. گلوکوم یا آب سیاه نوعی بیماری است که به عصب بینایی آسیب می رساند.
در برخی از موارد احتمال آسیب به قرنیه نیز وجود دارد. درمان به موقع زونا در چشم می تواند از مشکلات بلند مدت مانند از دست دادن دائم بینایی جلوگیری کند.
تشخیص زونا در چشم
هر کسی که مشکوک به زونا در چشم خود است باید در اسرع وقت به اورژانس مراجعه کند یا به پزشک مراقبت های اولیه یا چشم پزشک مراجعه کند. زونا در چشم می تواند منجر به از دست دادن بینایی و سایر عوارض جدی شود.
برای تشخیص زونا در چشم، پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و علائم را می پرسد. آنها معمولاً با استفاده از ابزارهایی مانند لامپ شکاف و افتالموسکوپ چشم را با دقت بیشتری بررسی می کنند. این به آنها کمک می کند تا علائم بالینی این بیماری را هم در خارج و هم در داخل چشم شناسایی کنند.
پزشک همچنین ممکن است آزمایشاتی را درخواست کند:
- خون یک فرد
- مایع از تاول ها
- مایع از چشم
نتایج آزمایش می تواند به تعیین اینکه آیا ویروس زونا باعث علائم فرد می شود کمک کند.
درمان زونا در چشم
پزشکان برای درمان زونا در چشم، داروهای ضد ویروس تجویز می کنند که عبارتند از:
- زوویراکس (آسیکلوویر)
- فامسیکلوویر (فامویر)
- والاسیکلوویر (والترکس)
اثربخشی این داروها به این شکل است:
- جلوگیری از گسترش ویروس
- کمک به بهبود تاول ها
- کمک به محو شدن سریع تر بثورات
- تسکین درد
شروع داروها در عرض سه روز پس از ظاهر شدن بثورات می تواند از عوارض بلندمدت زونا جلوگیری کند. پزشک ممکن است داروی استروئید به شکل قرص یا قطره چشم نیز برای کاهش التهاب چشم تجویز کند. اگر به نورالژی پست هرپتیک مبتلا شده اید، داروهای مسکن و آرام بخش می توانند به تسکین درد عصبی شما کمک کنند.
راه های پیشگیری از زونای چشمی
با رعایت چند نکته مراقبتی می توانید درمان را به خوبی پیش برده و مانع از انتقال آن به دیگران شوید. این موارد عبارتند از:
- اگر در سنین میانسالی قرار دارید حتما واکسن زونا را تزریق کنید با این کار می توانید مانع از بروز بیماری تا 66 درصد شوید.
- در صورتی که فردی مبتلا به این بیماری است به او نزدیک نشوید.
- این بیماری در زنان باردار خطرساز تر است. اگر خودتان دچار شدید یا دیگری در اطراف شما مبتلاست مراقب باشید با این فرد ارتباط برقرار نکنید.
- افرادی که دچار آبله مرغان نشده اند اگر زونای چشمی بگیرند شدت بیماری در آنها بالاتر است. مراقب باشید که با افراد در حال درمان نیز تماس برقرار نکنید.
- اگر مبتلا هستید پس از تماس با جوش ها و بئوراتتان حتما دست های خود را شسته و به جایی نمالید. این ویروس قابل انتقال است. هرگز جوش های خود را نخارانید و صورت خود را بیش از این تحریک نکنید.
- رعایت کلی بهداشت در این بیماری می تواند مانع از انتقال آن به دیگران شود.
بدون دیدگاه