درد باسن که در پشت لگن احساس میشود دردی عمقی است که میتواند به ران و یا کمر هم انتشار پیدا کند. این درد میتواند علل متفاوتی داشته باشد. گاهی منشا درد لگن و باسن در خود بافت های لگن است و گاهی ممکن است درد از محل دیگری مثل ستون مهره به پشت لگن انتشار پیدا کند. گاهی اوقات درد قسمتهای دیگر بدن، برای مثال کمر یا کشاله ران (به دلیل بروز فتق)، در مفصل ران نیز منتشر میشود.
تیر کشیدن کمر تا پاها از علائم درد سیاتیک میتواند باشد که خود این درد نشانه ای از یک بیماری دیگر است. این درد به صورت دردی تیر کشنده از کمر تا ساق پا یا تا انتهای پا و یا بصورت درد لگن تا زانو و پا است. احتمال دارد که درد، به ویژه در صورتی که منشأ آن آرتروز لگن باشد، هنگام انجام فعالیت تشدید شود. بیمار گاهی علاوه بر تحمل درد استخوان لگن با کاهش دامنهی حرکتی و درد لگن تا پاها نیز مواجه میشود و برخی به دلیل درد دائم مفصل ران به سختی راه میروند و لنگ لنگان گام برمیدارند.
علائم و نشانه ها
- درد ران پا
- درد داخل مفصل ران
- درد کشاله ران
- درد خارج مفصل ران
- درد لگن و باسن
علت درد استخوان لگن و باسن چیست؟
درد لگن میتواند ناشی از دلایل متعددی باشد اگر بیمار در قسمت داخلی لگن خود احساس درد و سوزش میکند.احتمالا منشأ درد و ناراحتی از مشکلات داخلی مفصل ران است اما اگر درد در قسمت پشت لگن (نزدیک باسن) احساس میشود، ممکن است ناشی از آسیب رباط و تاندون های اطراف مفصل لگن باشد. جالب است بدانید که زنان بیشتر درگیر درد استخوان لگن میشوند.از جمله علل های درد استخوان لگن شامل موارد زیر است که عبارتند از:
- آرتروز: آرتروز لگن یک بیماری دژنراتیو است که میتواند غضروف مفصل ران را از بین ببرد. این میتواند منجر به درد، سفتی و محدودیت حرکت در مفصل ران شود.
- پوکی استخوان: پوکی استخوان یک بیماری است که باعث ضعیف شدن استخوان ها میشود. این بیماری خطر شکستگی لگن را افزایش میدهد، و میتواند منجر به درد شدید شود.
- بورسیت: بورسیت التهاب بورس است. بورس کیسه ای پر از مایع است که به عنوان یک بالشتک بین استخوان و عضله عمل میکند. بورسیت میتواند در ناحیه لگن و باسن رخ دهد و باعث درد و تورم شود.
- آسیب دیدگی: آسیب دیدگی هایی مانند شکستگی، دررفتگی مادرزادی لگن یا پیچ خوردگی میتواند منجر به درد استخوان لگن و باسن شود.
- عفونت: عفونت استخوان یا مفصل میتواند منجر به درد، تورم و تب شود.
- مشکلات عضلانی: گرفتگی عضلات، کشیدگی عضلات یا پارگی عضلات میتواند منجر به درد استخوان لگن و باسن شود.
- مشکلات عصبی: فشرده شدن عصب یا آسیب به عصب میتواند منجر به درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در ناحیه لگن و باسن شود.
- مشکلات زنان و زایمان: درد لگن در زنان میتواند به دلیل مشکلات زنان و زایمان مانند اندومتریوز، کیست تخمدان یا فیبروم رحم باشد.
- مشکلات روده: یبوست یا اسهال مزمن می تواند منجر به درد در ناحیه لگن و باسن شود.
تشخیص
چنانچه درد مفصل لگن پس از دو هفته یا بیشتر تسکین نیافت و یا تشدید شد، بهتر است هر چه سریعتر به متخصص درد شناسی مراجعه نمایید. پزشک در ابتدا پرسشهایی را در باره ی نوع درد و حرکات تشدید کننده درد مطرح میکند.
بروز درد هنگام خم کردن مفصل ران برای بالا و پایین رفتن از پلهها و به ویژه زمان به پا کردن جوراب غالباً نشانهی وجود مشکل در مفصل ران است. لازم است پزشک را در جریان چگونگی شروع علائم، نحوه تأثیرگذاری آنها بر فعالیتهای روزانه و بروز یا عدم بروز درد در شب بگذارید.
پزشک مفصل لگن را برای بررسی دامنه حرکتی آن و محل اصلی درد معاینه میکند. گاهی به منظور تشخیص بعضی عارضهها انجام آزمایشهای دیگر نیز ضرورت مییابد. آزمایشهای خون، روشهای تصویربرداری MRI، سی. تی. اسکن و پرتونگاری (اشعه ایکس) از جمله آزمایشهایی هستند که ممکن است پزشک دستور انجام آنها را جهت ارزیابی درد مفصل ران بدهد.
روشهای درمان درد لگن به صورت غیر جراحی معمولاً بر کاهش درد تا حد ممکن و بازگرداندن دامنه حرکتی مفصل به حالت طبیعی متمرکز میشوند.برای کاهش درد مفصل لگن و درمان لگن درد درمان های مختلفی وجو د داردمیزان موفقیت این درمان ها علاوه برتفاوت آن در هر فرد به دلایل بروز درد هم بستگی دارد. به عنوان مثال درمان های کاهش درد ناشی ازبیماری آرتریت ترکیبی ازچندین درمان است.
بهترین روشهای درمان درد باسن و لگن
درمان درد لگن یا باسن معمولاً پیچیدگی خاصی ندارد، و روشهای زیادی برای بهبود این عارضه وجود دارند. اما انتخاب روش درمان کاملاً بستگی به علت بروز درد دارد. به همین دلیل روند درمان در هر بیمار کاملاً متفاوت خواهد بود. بهعنوانمثال گاها نیاز است برای برخی افراد از چند درمان ترکیبی استفاده شود.
اما در حالت کلی بهترین روشهای بهبود درد باسن و لگن موارد زیر میباشند:
مصرف دارو
در درجه اول بیمار میبایست تحت دارودرمانی قرار بگیرد. پزشک برخی داروهای مسکن و ضدالتهاب را برای افراد تجویز خواهد کرد. این داروها درد این قسمت را تسکین میدهند.
تزریق دارو
در حالت دیگر پزشک برای کاهش عوارض درمان، داروها را مستقیماً به داخل مفصل لگن فرد تزریق خواهد کرد. این داروها ها با کاهش التهاب، درد باسن و لگن را تا حد زیادی بهبود میبخشند. این روش درمانی بسیار محبوب بوده و در اکثر موارد در درمان افراد فوقالعاده تأثیرگذار است.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی به مجموعهای از تمرینهای خاص گفته میشود، که درد لگن یا باسن را تا حد زیادی بهبود میبخشند. برای شروع این روش درمانی، میبایست به یک فیزیوتراپ متخصص و حرفهای مراجعه نمایید، تا برنامهای اصولی دریافت نموده و سپس طبق آن عمل نمایید.
روش های جراحی برای کاهش درد استخوان لگن
ممکن است استفاده از روش های غیر جراحی برای فرد تاثیر گذار نباشد چناچه بیماری و آسیب مفصل لگن پیشرفت کرده باشد، در صورت عدم بهبود درد با درمان های غیر جراحی، استفاده از روش جراحی برای تعویض مفصل ران آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی تجویز میشود.روش های جراحی متعددی برای درمان درد استخوان لگن وجود دارد. انتخاب روش مناسب به علت درد، شدت علائم و شرایط بیمار بستگی دارد. برخی از روش های جراحی رایج عبارتند از:
آرتروپلاستی
- تعویض مفصل ران: در این روش، مفصل ران آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی جایگزین میشود. این روش برای درمان آرتروز شدید، شکستگی لگن و سایر آسیب های مفصل ران که باعث درد شدید و ناتوانی میشوند، استفاده می شود.
- استئوتومی: در این روش، استخوان ران برای اصلاح ناهنجاری های ساختاری که باعث درد میشوند، بریده و دوباره تنظیم می شود.
جراحی ترمیمی
- تعمیر بورسیت: در این روش، بورس ملتهب ترمیم یا برداشته میشود.
- تعمیر عضلات: در این روش، عضلات آسیب دیده ترمیم میشوند.
- تعمیر تاندون: در این روش، تاندون های آسیب دیده به کمک روش جراحی بازسازی و ترمیم میشوند
- آرتروسکوپی: در این روش، جراح از طریق یک برش کوچک، دوربین و ابزارهای جراحی را وارد مفصل ران میکند تا مشکلات داخل مفصل را مشاهده و ترمیم کند. آرتروسکوپی لگن یک روش جراحی کم تهاجمی محسوب میشود.
پیشگیری
باید از انجام تمرینات وفعالیت هایی که باعث ایجاد فشار روی مفصل لگن و بروز درد باسن می شود، جلوگیری کرد. جلوگیری از انجام فعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله، ورزش های سنگینی مانند دوی آهسته، اسکی در سرازیری، تمرینات ایروبیکی شدید، فعالیت های فیزیکی مانند حرکاتی که حرکت و توقف ناگهانی در آن است، پیچ خوردن، فشارهای شدید، خم شدن و زانو زدن شدید، بلندکردن یا هل دادن اجسام و اشیاءسنگین و نشستن روی صندلی های کم ارتفاع. زمانی که پیشگیری ممکن نیست سعی کنید، بعد از انجام این فعالیت ها کمی استراحت کنید تا مفاصل شما بر اثر فشار فعالیت های مکرر دچار خستگی و درد لگن نشود.
سلام وقت بخیر من قسمت خارجی باسنم درد مکنه همیشه این درد نیس بعضی اوقات که ورزش مکنم درد دارد این درد قبلا نبود ریشه ورزشی من تکواندو هستش وقتی تو باشگاه تمرینات کشیشی ۱۸۰ تمرین مکردم به حالت نشسته دو تا کف پابه هم چسپیده در حال که دوتا زانو روی زمین قرار بگیرم سربیاد پاین کاملا بدن روی زمین قرار بگیر این حرکت تمرین مکردم مربی من آمد دوتا دست رو زانو هام گذاشت به زمین فشار داد وسنگینی خودش رو رو پشت من انداخت تا کاملا خم شوم اون وقت باسنم خیلی درد شدید کرد بعد اون این درد پیدا شده گاهی اوقات درد دارد
سلام باسن سمت راستم فقط موقعی که میخوام خم بشم درد میگیره انگار کش میاد فقط همون باسن قسمت که آمپول میزنی نه کمرم و نه ران و ساق پا مشکلی نیست علت چیست وزنم هم ۹۶ کیلو هست