پس از آسیب دیدن یا تحت عمل جراحی قرار گرفتن ممکن است علیرغم طبیعی و سالم بودن ساختار کمر و عدم وجود بدشکلی و ناهنجاری دچار کمردرد شوید. در این صورت کنترل کمردرد اولویت شما و پزشکتان خواهد بود. پزشک نهایت تلاشش را برای تسکین کمردرد به روشی ایمن میکند. تسکین دادن کمردرد علاوه بر اینکه راحتی بیشتری را برایتان به ارمغان میآورد، دوران نقاهتتان را تسریع میکند و خطر بروز عوارض خاص را پس از جراحی کاهش میدهد. در این مقاله اطلاعاتی را درباره روشهای مدیریت کمردرد برایتان جمعآوری کردهایم تا متوجه شوید که چگونه میتوانید گام مؤثری برای توانمند کردن خود و بر عهده گرفتن نقشی فعال در انتخاب روش درمان اثربخش بردارید. شایان ذکر است که برای کنترل کمردرد باید به پزشکی مجرب و ماهر مراجعه کنید.
متخصص درمان کمردرد پس از جراحی
شما و جراح معالجتان قابلقبولترین روش درمان کمردرد بعد از جراحی را با همفکری هم انتخاب خواهید کرد. ممکن است جراح شما را برای مدیریت کمردرد پس از جراحی به متخصص درد معرفی کند. متخصص درد در زمینه انواع روشهای کنترل درد تخصص دارد که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد. در نهایت خود بیمار کسی است که درباره قابلقبولترین روش درمان کمردرد تصمیم میگیرد. متخصص درد پرونده پزشکی و سابقه جراحی را بررسی میکند و نتایج آزمایشها و معاینه بالینی را ارزیابی میکند. سپس بهترین روش را برای مدیریت کمردرد توصیه میکند تا ناراحتیتان را به روشی ایمن به حداقل برساند. متخصص وضعیت بیمار را پس از جراحی مرتباً ارزیابی میکند تا از راحتی و ایمنیاش مطمئن شود و در صروت لزوم تعدیلها و تغییرات لازم را در برنامه مدیریت کمردرد پس از جراحی ایجاد کند.
مشاوره برای درمان کمردرد پس از جراحی
مشورت با پزشکان و پرستاران درباره
- کمردرد، درمانهای کنترل کمردرد و انتظاری که باید از روشهای درمان داشته باشید. حقتان است که از بالاترین سطح تسکین که به ایمنترین روش ارائه شود، برخوردار شوید.
- برنامه درمان دارویی کمردرد در بیمارستان
- چگونگی مشارکت کردن در طرح کنترل کمردرد.
اطلاعرسانی به پزشکان و پرستاران درباره
- هر گونه دردی که در گذشته پس از جراحی داشتهاید.
- روشهایی که پیش از مراجعه به بیمارستان برای تسکین کمردرد به کار بردهاید.
- کمردردی که به تازگی داشتهاید یا فعلاً درگیرش هستید.
- داروهای مسکنی که در گذشته برای تسکین کمردرد مصرف کردهاید و نمیتوانید آنها را تحمل کنید.
- داروهای مسکنی که پیش از جراحی برای درمان کمردرد مصرف کردهاید.
- هر گونه کمردردی که با مسکنهای فعلی کنترل نمیشود.
توصیههایی درباره اقدامات لازم برای درمان کمردرد پس از جراحی
- در سنجش کمردرد به پزشکان و پرستاران کمک کنید، انتظار داشته باشید که کادر درمان مرتب درباره کمردرد سؤال کنند و هنگام گزارشگیری درباره درد به سرعت پاسخ بدهید.
- به محض شروع شدن کمردرد درخواست مسکن کنید.
- به پزشک اطلاع بدهید که کمردردتان تا چه حد برطرف میشود و انتظار دارید دردتان تا چه حد تسکین پیدا کند.
- روشهای دیگری را برای راحتی خود و کنترل کمردرد به کار ببرید.
تعهد پزشکان این است که ایمنترین و مؤثرترین راهبرد مدیریت کمردرد را که بیش از همه برایتان قابلقبول باشد، ارائه دهند. به یاد بسپارید که:
- کمردرد تمام بیماران یکسان نیست/
- کمردرد میتواند دردی خفیف، تیز، تیرکشنده، همراه با گرفتگی، ضرباندار، مداوم، متناوب و … باشد.
- هر چه زودتر برای درمان کمردرد اقدام کنید، بهتر و سریعتر میتوانید آن را کنترل کنید.
- اگر کمردرد را کنترل کنید، فرایند التیام سریعتر طی میشود.
- کمردرد بر فشار خون، ضربان قلب، اشتها و خلق و خوی عمومی اثر میگذارد.
روشهای مختلف برای درمان کمردرد پس از جراحی
با توجه به نیازها و نوع جراحی انجامشده ممکن است بیش از یک نوع درمان را برای تسکین کمردرد دریافت کنید. تمام این درمانها کاملاً ایمناند، اما مانند هر درمان دیگری عاری از عوارض جانبی و خطرات احتمالی نیستند. عوارض جانبی خطرناک به ندرت بروز مییابد. احتمال بروز حالت تهوع، استفراغ، خارش و خوابآلودگی نیز وجود دارد. این عوارض جانبی ناراحتکنندهاند، اما اکثرشان را معمولاً میتوان به راحتی درمان کرد.
مسکن وریدی قابلکنترل توسط بیمار یا پمپ درد
در روش دریافت داروی ضددرد قابل کنترل توسط بیمار (PCA) از پمپی رایانهای استفاده میشود که بیمار به راحتی و به روشی ایمن میتواند با فشار دادن دکمه روی آن مقدار کمی داروی مسکن را وارد سرمی کند که به بازویش متصل شده است. هیچ سوزنی وارد عضله نمیشود. پمپ درد کمردرد را در اکثر موارد به روشی پایدار تسکین میدهد. بسیاری از بیماران حس تحت کنترل داشتن مدیریت کمردرد را دوست دارند. پمپ PCA به گونهای برنامهریزی میشود که بیمار مقدار معینی از داروی مسکن را با فشار دادن دکمه پمپ دریافت کند. مقدار دریافت دارو کاملاً مشخص است و هر چند بار هم که دکمه را فشار بدهید، از مقدار تعیینشده بیشتر نمیشود، بنابراین درباره دریافت مقدار بیش از حدی از دارو نگرانی وجود ندارد.
داروی ضددرد اپیدورال قابلکنترل توسط بیمار
بسیاری از بیماران با بیحسی اپیدورال آشنا هستند، چون این روش عموماً برای کنترل کمردرد در زمان زایمان به کار برده میشود. در روش دریافت داروی ضددرد اپیدورال و قابل کنترل توسط بیمار از پمپ PCA برای دریافت داروی مسکن داخل کاتتر اپیدورال استفاده میشود ـ کاتتر اپیدورال لوله پلاستیکی بسیار باریکی است که در کمر قرار داده میشود.- جایگذاری کاتتر اپیدورال که پمپ PCA به آن متصل میشود، معمولاً بیش از تزریق سرم ناراحتکننده نیست. دریافت وریدی داروی آرامبخش کمک میکند تا آرامتر بشوید.
پوست کمر با محلول استریل، تمیز و سپس به صورت موضعی بیحس میشود. در مرحله بعد سوزن باریکی با دقت وارد ناحیه موسوم به فضای اپیدورال میشود. کاتتر باریکی از طریق این سوزن وارد فضای اپیدورال میشود، سپس سوزن کشیده میشود. بیمار داروهای مسکن را در طول جراحی و پس از آن از طریق کاتتر اپیدورال دریافت میکند تا وقتی به هوش آمد، از بهترین کنترل درد برخوردار باشد. چنانچه به مسکن بیشتری نیاز داشته باشید، میتوانید دکمه پمپ درد را فشار بدهید.
ضددرد اپیدورال معمولاً برای تسکین کمردرد مؤثرتر از داروی وریدی است. بیمارانی که مسکن اپیدورال دریافت میکنند، معمولاً هنگام کشیدن نفس عمیق، سرفه و راه رفتن دچار درد کمتری میشوند و سریعتر بهبود مییابند. مسکن اپیدورال خطر بروز عوارض جدی مانند حمله قلبی و ذاتالریه را در بیماران دچار عارضههایی مانند بیماریهای قلبی یا ریوی کاهش میدهد.
دریافت اپیدورال داروی ضددرد عملی ایمن است، اما مانند هر درمان دیگری بدون خطر نیست. روش اپیدورال گاهی درد را به حد کافی کنترل نمیکند. در این صورت درمانهای جایگزین را دریافت خواهید کرد. حالت تهوع، استفراغ، خارش و خوابآلودگی از عوارض این روش است. برخی بیماران در پاها دچار ضعف و بیحسی میشوند که پس از کاهش یا قطع دارو برطرف میشود. سردرد نیز از عوارض احتمالی است که البته نادر است. عوارض شدید مانند عفونت و آسیب عصبی بسیار نادر است.
بلوک عصبی
بلوک عصبی برای کنترل کمردرد بعد از جراحی انجام میشود. دریافت دارو در فضای اپیدورال درد را در ناحیه گستردهای از بدن کنترل میکند، اما درد را در ناحیه کوچکتری از بدن، مثلاً بازو یا پا تسکین میدهد. گاهی کاتتری مشابه کاتتر اپیدورال برای کنترل بلندمدت درد جایگذاری میشود. یکی از مزایای بلوک عصبی این است که مصرف داروهای مسکن مخدر را در حد چشمگیری کاهش میدهد. در نتیجه احتمال بروز عوارض جانبی مانند حالت تهوع، استفراغ، خارش و خوابآلودگی کمتر میشود.
بلوک عصبی در بعضی موارد به عنوان بیحسی اصلی جراحی به کار برده میشود. در این صورت بیمار دارو دریافت میکند تا در طول عمل خوابآلود، آرام و راحت باشد. تسکین کمردرد در زمان جراحی و پس از آن از مزایای این نوع بیحسی است. بلوک عصبی خطر حالت تهوع و استفراغ را پس از جراحی کاهش میدهد. بیمار، متخصص بیهوشی و جراح پیش از عمل تصمیم میگیرند که آیا بلوک عصبی روش مناسبی برای مدیریت کمردرد یا بیحسی به شمار میآید یا خیر.
مسکنهای خوراکی
پزشک داروهای مسکن خوراکی را مدتی پس از عمل در دوران نقاهت تجویز میکند. ممکن است پزشک دستور بدهد که داروهای مسکن را در زمان خاصی مصرف کنید یا لازم باشد از پرستار بخواهید که به شما مسکن بدهد. اکثر مسکنهای خوراکی کمردرد را میتوان هر چهار تا شش ساعت یکبار مصرف کرد. صبر نکنید کمردردتان شدید شود و بعد مسکن درخواست کنید. همچنین اگر کمردرد تا سی دقیقه پس از مصرف مسکن در حد قابلتوجهی بهبود نیافت، به پرستار اطلاع بدهید تا مسکن بیشتری به شما بدهد. مجبور نیستید چهار ساعت برای دریافت مسکن بیشتر منتظر بمانید. مسکنهای خوراکی براساس شدت درد و قدرتشان برای کاهش درد طبقهبندی میشوند:
- درد شدید: مورفین، فنتانیل و هیدرومورفون
- درد متوسط تا شدید: اکسیکدون/ پاراستامول و هیدروکودون/ پاراستامول
- درد خفیف تا متوسط: پاراستامول (استامینوفن)
- درد خفیف تا متوسط همراه با ورم و التهاب: ایبوپروفن، سدیم ناپروکسن و سلکوکسیب.
پس از ترخیص لازم است که داروهای مسکن را پیش از فعالیت و خواب مصرف کنید. ممکن است پزشک تجویز کند که مسکن را در فواصل زمانی مشخص مصرف کنید.
درمانهای خانگی کمردرد پس از جراحی
روشهای دیگری نیز برای تسکین کمردرد وجود دارد که لازم است از آنها اطلاع داشته باشید. چنانچه این تکنیکها را در کنار درمان دارویی به کار ببرید، کمردردتان تا حد زیادی بهبود خواهد یافت.
تنآرامی متمرکز
تنآرامی متمرکز تصاویری آرام و آرامشبخش را در ذهنتان ایجاد میکند. رسانههای تنآرامی را میتوانید از کتابفروشیها و فروشگاههای اینترنتی خریداری کنید یا از کتابخانه محلی امانت بگیرید. میتوانید فایلهای مربوط به تنآرامی را همراه خود به بیمارستان بیاورید و پیش از جراحی و در دوران بستری به آنها گوش بدهید. برای دستیابی به بهترین نتیجه میتوانید تکنیکهای تنآرامی را پیش از جراحی تمرین کنید و در دوران نقاهت دو بار در روز از آنها استفاده کنید. گوش دادن به موسیقی آرامشبخش، تغییر موقعیت در تخت یا استفاده از کانالهای تنآرامی در بیمارستان روشهای دیگری برای تسکین یا تخفیف درد هستند. از پرستار بخواهید که اطلاعات کانال را در اختیارتان بگذارد.
گرما یا سرمادرمانی
پوشیدن لباس راحت، قرار دادن بدن در موقعیت مناسب و استفاده مکرر از کیسه یخ ـ بهویژه در 48 ـ 72 ساعت اول ـ به مدیریت درد کمک میکند. استفاده از کمپرس یخ پس از ورزش و فعالیتهایی مانند پیادهروی و نرمشهای کششی نیز میتواند مفید باشد. اگر در ساعات اولیه پس از جراحی از کمپرس گرم استفاده کنید، گرما جریان خون را در بافتها افزایش میدهد و ممکن است باعث بیشتر شدن ورم و درد شود؛ بنابراین گرمادرمانی را به روزهای بعد موکول کنید. گرما در ساعات اولیه پس از جراحی به رفع تنش یا درد عضلانی دیگر ناحیههای بدن کمک میکند و ارزش امتحان کردن را دارد. درد و خشکی غالباً در واکنش به تغییر موقعیت یا راه رفتنهای کوتاهمدت در فضای باز یا داخلی بهبود مییابد.
آتلبندی
فکر خوبی است که بالشی را پشت کمرتان بگذارید تا حرکت در نزدیکی زخم هنگام سرفه یا تنفس عمیق کمتر شود. در بیمارستان به شما بالش داده میشود؛ در خانه نیز حتماً از بالش استفاده کنید.
استراحت کردن
خواب کافی پیوسته و بدون وقفه به سریعتر التیام یافتن بدن کمک میکند. بدن را در وضعیت بهتری قرار بدهید تا کمترین تنش و فشار به کمر وارد شود و بتوانید بهتر و راحتتر بخوابید. بهطور کلی خوابیدن در هر وضعیتی که راحت هستید، پس از جراحی کمر اشکالی ندارد. برخی بیماران ترجیح میدهند به پهلو بخوابند و بالشی را بین زانوها و یا پشت کمر بگذارند. موقعیت زیر نیز به برداشتن فشار از کمر کمک میکند:
- به پشت دراز بکشید.
- بالای کمر، شانه و سر را بالا بگذارید ـ با تخت قابلتنظیم به راحتی میتوانید در این وضعیت قرار بگیرید، البته روی تشکهای معمولی نیز با چند بالش به راحتی میتوانید بالاتنه را بالا بیاورید.
- بالش یا پتوی لولهشدهای را پشت زانوها بگذارید تا مفصلهای ران و زانوها کمی خمیده شود.
غذاهای مفید برای تسکین کمردرد پس از جراحی
ممکن است چند روز اول بعد از جراحی حالت تهوع داشته باشید، این عارضه برای تمام بیمارانی که هوشیار میشوند و مصرف مسکن را شروع میکنند، عادی است. همچنین اشتهای زیادی نخواهید داشت؛ بیاشتهایی نیز شایع است، چون دستگاه گوارش به کمی وقت نیاز دارد تا پس از جراحی ستون فقرات به حالت عادی برگردد. گروه جراحی رژیم غذایی بیمار را در دوران نقاهت در بیمارستان به تدریج از مایعات رقیق به رژیم غذایی نرم و سپس غذاهای جامد تغییر میدهد. انتظار میرود زمانیکه از بیمارستان مرخص میشوید، بتوانید مانند همیشه غذا بخورید. وقتی آماده ترخیص شدید، یکی از متخصصان گروه جراحی برنامه غذایی معمول را در اختیارتان میگذارد. رژیم غذایی پس از جراحی ستون فقرات میتواند به شکل زیر باشد:
کالری بیشتر
متابولیسم پس از جراحی ستون فقرات در واکنش به نیاز به التیام یافتن بدن بیشتر میشود، به همین دلیل بدن به مقدار بیشتری کالری، تقریباً دو برابر همیشه نیاز دارد تا به خوبی بهبود بیابد. البته بسیار مهم است که این کالریهای اضافی از غذاهای سالمی مانند حبوبات، غلات و میوه و سبزی تازه دریافت شود تا بدن مقدار بیشتری ویتامین ث و مواد مغذی را که برای بهبود و التیام یافتن زخم ضروری است، در اختیار داشته باشد.
رژیم سرشار از پروتئین
پروتئین ماده مغذی مهمی برای التیام یافتن پس از جراحی است، بنابراین بسیاری از کالریهای اضافی را باید از گوشتهای قرمز بدون چربی، ماکیان و ماهی، تخممرغ، توفو و دیگر خوراکیهای پروتئینی باکیفیت تأمین کنید. لبنیات کمچرب نیز منبعی غنی از پروتئیناند که کلسیم و ویتامین دی مورد نیاز برای ترمیم استخوان را هم تأمین میکنند. خوراکیهای غنی از پروتئین معمولاً سرشار از زینک (روی) نیز هستند که وجودش برای مقابله با عفونت ضروری است.
وعدههای غذایی بیشتر، اما کمحجمتر
بهجای سه وعده غذای سنگین، چهار تا شش وعده کمحجمتر و متعادل را در طول روز میل کنید. به این ترتیب به دستگاه گوارشتان فشار نمیآید، بهویژه اینکه در حال افزایش مصرف کالری نیز هستید.
شیکهای مکمل
اسموتیها و شیکها گزینه مناسبی برای افزایش کالری و پروتئین در رژیم بعد از جراحی به شمار میآیند. خودتان میتوانید با شیر، شیر سویا، ماست یا دیگر نوشیدنیها یا خوراکیهای غنی از پروتئین به راحتی اسموتی و شیک تهیه کنید، همچنین میتوانید شیکهای آماده را از سوپرمارکت یا داروخانه بخرید ـ شیکهای آماده ترکیب مخصوصی برای افزایش کالری و پروتئین دارند.
ویتامینها و مواد معدنی
جراح ستون فقرات توصیه میکند که مکملهای مواد معدنی و ویتامین مصرف کنید، همچنین مکملهای تغذیهای دیگری را برای تسریع فرایند التیام پیشنهاد میدهد. پیش از مصرف هر گونه مکمل در دوران نقاهت پس از جراحی حتماً ابتدا از پزشک معالجتان اجازه بگیرید.
فیبر و آب
اگر مصرف مسکن باعث یبوست شود، پیش از هر چیز باید مطمئن شوید که در طول روز آب کافی مینوشید، چون وجود آب برای فرایند التیام ضروری است. سپس دقت کنید که مقدار زیادی از غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات سبوسدار، میوه و سبزی میل کنید. همچنین میتوانید از مسهلهای طبیعی مانند آب آلو یا آلو (آلو خشک) استفاده کنید.
ورزشهای مفید برای درمان کمردرد بعد از جراحی
ورزش برای بهبود حالتان پس از جراحی ستون فقرات ضروری است. ورزش در رفع خستگی، دوباره فعال کردن بیمار به روش ایمن و جلوگیری از آسیب مجدد نقشی کلیدی دارد. در نهایت ورزش برای کمک کردن به التیام یافتن بدن از آسیب اولیه و پیشگیری از یا به حداقل رساندن حملههای بعدی کمردرد حیاتی است.
متخصص فیزیوتراپی برنامه ورزشدرمانی منحصربه فردی را با توجه به نوع جراحی ستون فقرات و نیروهایی تهیه میکند که بیشترین فایده را برای ستون فقرات در شرایط مختلف دارند. بیماران معمولاً تمرینها را از متخصص فیزیوتراپی یاد میگیرند، سپس آنها را در خانه انجام میدهند.
بیماران تمرینها و ورزشهای مختلفی را میتوانند انجام بدهند. بیمار و متخصص فیزیوتراپی با همکاری یکدیگر میتوانند جایگزینهایی را پیدا کنند که برای وضعیت جسمی بیمار مفیدتر باشد و با قابلیتهایش برای ازسرگیری فعالیتها در تقریباً تمام سطوح تناسب بیشتری داشته باشد.
سؤال مشترک اغلب بیماران این است که چه زمانی و چگونه میتوانند فعالیتهای خاص را پس از جراحی ستون فقرات ازسربگیرند. پاسخ این سؤال تا حد زیادی به واکنش بیمار به ورزشدرمانی و میزان آماده بودن عضلات برای محافظت از ستون فقرات در زمان ورزش بستگی دارد. تیم بیمار و متخصص فیزیوتراپی میتوانند همکاری خوبی در این موقعیت داشته باشند، چون متخصص فرصت دارد تا حرکت بیمار را تحت نظر داشته باشد و تحمل و مقاومت را به مرور زمان در بیمار ایجاد کند. دو روش ورزشدرمانی متداول برای تسکین کمردرد پس از جراحی وجود دارد:
- رویکرد مککنزی درباره ورزشهای کمر اختصاصاً برای متمرکزسازی و تسکین علائم کمردرد طراحی شد.
- ورزشهای دینامیک پایدارسازی کمر، درد را از طریق کاهش حرکت در موضع آسیبدیدگی کنترل میکنند. این تکنیک شامل تمرین دادن عضلات میشود تا عضلات بتوانند حمایت حفاظتی را در زمان ورزش به طور خودکار ارائه دهند.
پرسشهای متداول
چطور از معتاد شدن به قرصهای کمردرد جلوگیری کنم؟
چنانچه داروهای مسکن کمردرد بعد از جراحی را به درستی مصرف کنید، خطر اعتیاد پیدا کردن به آنها اندک خواهد بود. خطر بزرگتر این است که دوران بهبودتان به دلیل مصرف نکردن مسکنهای کمردرد طولانیتر شود و نتوانید فعالیتهای لازم را به روشی مؤثر انجام بدهید. اگر نگران اعتیاد هستید یا سابقه سوءمصرف مواد مخدر دارید، با پزشک معالجتان مشورت کنید.
اگر دوز معمول مسکن کمردرد برایام بسیار زیاد باشد، چه کار باید بکنم؟
پزشک واکنشهایتان را به داروهای مسکن در دوران نقاهت تحت نظر دارد و میزان مصرف دارو را در صورت لزوم تغییر میدهد. حتماً پیش از عمل با پزشک درباره نگرانیهایتان گفتگو کنید. بعید است مقدار داروی مسکن اندکی که براساس بزرگی جثه، پس از جراحی به بیماران داده میشود، اثر بیش از حدی داشته باشد.
کمردرد بعد از جراحی چقدر طول میکشد؟
حال بیماران به موازات بهبود یافتن کمر بهتر میشود و بیماران متوجه میشوند که میتوانند فعالیتهای بیشتری انجام بدهند. درد عموماً تا هفته چهارم بیشترین شدت را دارد و پس از آن رو به کاهش میگذارد. کاهش درد احتمالاً تدریجی است، اما درد برخی بیماران سه تا شش ماه بعد از جراحی ادامه دارد.
ممکن است یک روز از دست کمردرد خلاص شوم؟
کمردرد یکی از شایعترین دلایل مراجعه بیماران به متخصصان است. خبر خوب این است که درد غالباً خودبهخود از بین میرود و بیماران معمولاً ظرف یک یا دو هفته بهبود مییابند.
التیام یافتن عصب بعد از جراحی کمر چقدر طول میکشد؟
چهار تا شش هفته طول میکشد تا به سطح حرکتی و عملکردی مورد انتظار برسید ـ این مدت به شدت عارضه و علائم قبل از عمل بستگی دارد. وقتی پس از جراحی دکمپرشن (رفع فشار) کمر به هوش میآیید، کمرتان دردناک است و احتمالاً یک یا چند لوله به شما متصل است.
چطور میتوانم فرایند ترمیم عصب را پس از جراحی تسریع کنم؟
برای موارد شدیدی که نیاز به جراحی دارد، تحریک الکتریکی به عصبهای آسیبدیده اعمال میشود ـ اثرگذاری تحریک الکتریکی در تسریع و تسهیل فرایند بهبود به اثبات رسیده است. تحریک الکتریکی باعث فعال شدن فرایند آزادسازی پروتئینهایی میشود که رشد مجدد عصبها را تسهیل و توانایی سلولهای عصبی را برای رشد مجدد سریعتر تقویت میکنند.
کمردرد داشتن پس از جراحی طبیعی است؟
بعضی کمردردهای پس از جراحی عادی است. اکثر بیماران بلافاصله پس از جراحی، بهویژه ظرف 24 ـ 72 ساعت اول، دچار کمردرد میشوند.
تا چند وقت بعد از جراحی نباید بارهای سنگین بردارید؟
پزشکان معمولاً از بیماران میخواهند که به مدت دو تا سه هفته، بارهای سنگینتر از 10 کیلوگرم برندارند ـ این مدت به نوع جراحی بستگی دارد. همچنین پزشکان به بیماران توصیه میکنند فعالیتهایی مانند هل دادن، کشیدن و پریدن را انجام ندهند که باعث وارد شدن فشار و تنش به کمر میشود.
0 دیدگاه