شیوع مشکل میگرن تا حدی است که یک نفر در بین هر شش نفر در جهان را درگیر کرده است. اگرچه پزشکان و محققان هنوز نتوانسته اند دلیل دقیق بروز میگرن را تشخیص دهند، اما توانسته اند نقش بعضی پارامترهای به خصوص در ایجاد آن را تعیین کنند. همین موضوع زمینه طراحی بعضی روشهای درمانی تزریقی در نقاطی به خصوص برای کاهش توالی وقوع میگرن را ایجاد کرد.
قرار است در این مقاله، بیشتر درباره انواع و عوارض جانبی مواد تزریقی مورد استفاده برای کاهش سردرد میگرنی بخوانید. این را باید بدانید که با مراجعه به یک پزشک ماهر و مجرب در زمینه روشهای درمانی تزریقی برای کمک به سردردهای تزریقی، که بر مشکلات احتمالی ناشی از آنها مسلط باشد، یک ضرورت به شمار می رود. این موضوع، خطرات و عوارض جانبی، و همچنین دوره ریکاوری درمان را کاهش خواهد داد.
داروهای تزریقی پیشگیرانه برای میگرن
چهار داروی تجویزی قابل تزریق برای مسدودکردن فعالیت CGRP وجود دارند:Aimovig ,Vypeti ,Ajovy و Emgality. تمامی این داروها دارای تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا در پیشگیری از سردرد میگرنی در بزرگسالان هستند.
Aimovig
داروی Aimovig یا Erenumab تأییدیه خود به عنوان یک روش درمانی پیشگیرانه برای میگرن را در سال 2018 از FDA دریافت کرد. در آزمایشات بالینی نشان داده شد که یک بار تزریق ماهیانه داروی Aimovig توسط خود بیمار، تعداد افراد مبتلا به میگرن را کاهش میدهد. Aimovig برخلاف داروهای تزریقی ضد CGRP دیگر، به جای چسبیدن به خود CGRP، گیرنده های آن را مسدود میکند.
Ajovy
Ajovy (Fremanezumab-vfrm) یک داروی تزریقی میگرن ضد CGRP دیگر است که هم دوره درمان ماهیانه و هم سه ماهه آن وجود دارد. تعداد روزهای بروز میگرن در کسانی که در مطالعات بالینی از داروی Ajovy استفاده می کردند، کاهش یافت.
Vyepti
Vyepti (Eptinezumab) یک آنتی بادی مونوکلونال است که فعالیت های CGRP را برای پیشگیری از بروز میگرن بلوک میکند. این دارو برخلاف آنتاگونیست های CGRP دیگر، یک داروی درون وریدی است که به صورت ماهیانه مصرف میشود. مطالعات دوره بالینی نشان داده که استفاده از این دارو می تواند به صورت میانگین، تعداد روزهای بروز میگرن در ماه را 8 روز کاهش دهد.
Emgality
داروی Emgality (Galcanezumab-gnlm) یک داروی ضد CGRP است که خود بیمار می تواند آن را به صورت ماهیانه برای پیشگیری از بروز میگردن و سردردهای خوشه ای تزریق کند. سردرد خوشه ای دوره ای، سردردی شدید و ناتوان کننده است که معمولاً در طول چند هفته یا چند ماه در زمان مشخصی از روز رخ می دهد. در مطالعات بالینی، کسانی که از این دارو استفاده می کنند، با گذشت هفته های متوالی، به صورت میانگین با کاهش بروز میگرن مواجه شدند.
عوارض جانبی
اثرگذاری و ایمنی نسبتاً مناسب داروهای تزریقی پیشگیرانه میگرن در میان افراد دارای سنین 18 تا 65 سال ثابت شده است. اکثر کسانی که از آنتی بادی های مونوکلونال CGRP استفاد می کنند، هیچ عارضه جانبی را تجربه نمی کنند. اما بعضی دیگر هم، عوارض جانبی خفیف تا متوسطی مانند موارد زیر را گزارش کرده اند:
- قرمزی، تورم و درد محل تزریق
- یبوست
- گرفتگی بینی
- گرفتگی عضلانی
داروهای ضد CGRP در موارد نادر ممکن است با واکنش های آلرژیک بدن همراه شود. اگر بعد از تزریق با هر یک از موارد زیر مواجه شدید، باید سریعاً به دنبال مراقبت های درمانی و پزشکی باشید:
- تورم صورت، گلو، زبان یا اعضای انتهایی بدن
- تنگی نفس
- جوش و کهیر
- گر گرفتگی صورت
داروهای تزریقی برای میگرن حاد
علاوه بر داروهای تزریقی پیشگیرانه میگرن برای بیماران مبتلا به میگرن مزمن یا دوره ای، دو داروی تجویزی یعنی سوماتریپتان و دیهایدرو ارگوتامین هم برای درمان میگرن حاد، تأییدیه FDA را دریافت کرده اند. می توانید از آنها در زمان بروز میگرن و به منظور کاهش مدت زمان و شدت درد استفاده کنید.
سوماتریپتان
سوماتریپتان یکی از تریپتان ها (دسته ای از داروهای درمان سردرد میگرنی مزمن) است که با باریک کردن عروق خونی، تأمین خون به ناحیه دردناک را محدود و درد میگرن را کاهش می دهد. این دارو همچنین یک سروتونین آگونیست است، یعنی به گیرنده های سروتونین در مغز می چسبد تا درد را کاهش دهد.
سوماتریپتان به شکل قرص، پودر، اسپره دماغی و تزریقی (ایمیترکس) در دسترس بیماران قرار دارد. اگر با حالت تهوع و استفراغ در نتیجه میگرن درگیر هستید، شاید استفاده از داروی تزریقی برایتان ساده تر باشد.
دیهایدرو ارگوتامین
داروی دیهایدروارگوتامین هم مانند سوماتریپتان، با باریک کردن عروق خونی و جلوگیری از فعالیت CGRP، میگرن حاد را درمان میکند. این دارو هم شکل های مختلفی دارد، که یکی از آنها داروی خودتزریقی DHE 45 است. عملکرد این دارو برای کاهش درد سردرد شدید میگرنی سریع است.
عوارض جانبی
عوارض جانبی شایع داروهای تزریقی میگرن حاد عبارتند از:
- احساس گرما، سرما یا سوزن سوزن شدن در اندام های انتهایی
- سوزش، قرمزی، تورم یا درد محل تزریق
مردم در موارد نادری ممکن است با عوارض جانبی شدیدتر داروی تزریقی میگرن حاد مواجه شوند:
- درد، فشار یا گرفتی سینه
- درد، فشار یا گرفتگی گردن، گلو و فک
- بیحسی، سرگیجه و ضعف
- مشکل بلع
- تنگی نفس
اگر با عوارض جانبی شدید داروهای تزریقی میگرن حاد مواجه شدید، باید سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
تزریق بوتاکس
محققان به شدت به دنبال چگونگی تأثیر داروهای مبتنی بر بوتولینوم تاکسین در کاهش درد میگرن هستند. شواهد نشان می دهد که این داروها مسیر انتقال درد بین مغز (سیستم اعصاب مرکزی) و اعصاب منشعب از نخاع را مختل می کنند.
نوروترانسمیتر یا انتقال دهنده های عصبی و مولکولهای همراه با درد در زمان بروز میگرن در بدن آزاد می شود. بوتولینوم تاکسین، انتقال این مواد، در جایی که معمولاً اعصاب و عضلات به هم می رسند را مختل می کند. نظر محققان آنست که دارویی که در عضلات اطراف صورت، سر و گردن تزریق می شود، احتمالاً توسط اعصاب بالا کشیده میشود و در فرایند انتقال درد توسط انتقال دهنده های عصبی اختلال ایجاد می کند.
متخصص، بوتاکس را به کمک یک سوزن بسیار ریز در عضله بسیار کوچکی در زیر پوست و نقاط مختلف صورت، سر و گردن تزریق میکند. شاید این تزریق در پیشانی، شقیقه و پشت سر و گردنتان انجام شود، و گاهی هم این تزریق در نقاطی انجام می شود که نقاط ماشه ای نامیده می شوند و به نظر نقاط اولیه ایجاد سردرد محسوب می شوند. این روشهای درمانی میگرن های مزمن باید برای هر فرد به صورت اختصاصی انجام شود و متناسب با آناتومی و درد فرد تعیین شود.
رسیدن به نتیجه و کاهش درد میگرن شاید به چند هفته و چند جلسه درمان نیاز داشته باشد. بازگشت سردرد میگرن بعضی از بیماران، بعد از چند تزریق متوقف می شود و حتی گاهی دیگر نیازی به ادامه درمان نخواهد بود؛ اما بعضی دیگر باید برای کنترل میگرن به طور مرتب تحت درمان قرار داشته باشند. داروهای تزریقی در کاهش توالی بروز سردرد میگرنی مزمن و همچنین کاهش نشانه های ناتوان کننده همراه با میگرن مؤثر است.
باید از تزریق بوتولینوم تاکسین در زنان باردار، مادران شیرده و همچنین افرادی که به پروتئین شیر گاو حساس هستند، خودداری شود. اگر تزریق بوتاکس توسط یک متخصص مجرب و معتبر انجام شود، روشی نسبتاً ایمن به شمار می رود، اما درد، کبودی و تورم در محل تزریق بوتاکس طبیعی است. از دیگر عوارض جانبی احتمالی تزریق بوتاکس برای میگرن عیارتند از:
- سردرد یا نشانه هایی مشابه با آنفلوانزا
- خشکی یا آبریزش چشم
- افتادگی پلک، ابرو یا گوشه دهان
- آبریزش دهان
تاکسین در موارد بسیار نادری ممکن است که به صورت تصادفی در بدن منتشر شود و نشانه های جدی تری در طول چند ساعت یا روز بعد از تزریق رخ دهد. در صورتی که با موارد زیر مواجه شدید، باید بلافاصله با پزشکتان تماس بگیرید:
- مشکلات بینایی
- ضعف عضلانی
- مشکلات گفتاری یا بلع
- بی اختیاری ادراری
- تنگی نفس
تزریق بلوک عصبی
تصور می شود که فرایند بلوک عصبی، یک روش مؤثر در کاهش درد ناشی از میگرن است. بلوک عصبی به تزریق ماده بی حس کننده در اطراف اعصاب به خصوص به منظور پیشگیری از بروز درد ناشی از آن اعصاب است. با استفاده از تزریق بلوک عصبی می توان دردهای مختلفی شامل درد مزمن ناشی از سردردهای میگرنی را کاهش داد.
اگر با سردرد میگرنی، سردرد تنشی یا سردرد خوشه ای مزمن درگیر باشید، احتمالاً گزینه مناسبی برای تزریق بلوک عصبی خواهید بود. شاید با احساس تیر کشیدن، سوزش یا درد نبض دارد مواجه شوید و برای رفع آن از داروهای مختلفی استفاده کرده اید و به نتیجه ای دست پیدا نکردید.
در تزریق بلوک عصبی برای میگرن از ترکیب داروهای ضدالتهاب استروئیدی و بیحسی موضعی و تزریق آن در قاعده جمجمه یا پلک بالایی استفاده می شود. دو نوع بلوک عصبی برای کنترل درد میگرنی به کار گرفته می شود که عبارتند از:
- تزریق عصبی اکسیپیتال یا پس سری
- تزریق عصبی سوپرا اربیتال یا فوق کاسه چشمی
از شما خواسته می شود تا دراز بکشید و سپس محل تزریق ابتدا تمیز و سپس بیحس می شود. سوزن تا رسیدن به اطراف عصب مورد نظر وارد محل تزریق می شود و محل تزریق هم بعد از تزریق مالیده می شود تا ماده تزریق شده به خوبی پخش شود. درد حس شده در این فرایند، تفاوتی با تزریق های دیگر ندارد، پس نگران نباشید.
اگرچه تزریق بلوک عصبی برای میگرن یک روش نسبتاً ایمن و رایج محسوب می شود، می تواند با عوارض جانبی هم همراه شود. اما اگر موردی هم رخ دهد، معمولاً در همان روز تزریق فروکش کرده و از بین می رود. شایع ترین عوارض جانبی تزریق بلوک عصبی برای میگرن عبارتند از:
- درد محل تزریق
- عفونت
- خونریزی
- سرگیجه
- ضعف یا کرختی
روشهای درمانی دیگر برای سردردهای میگرنی
علاوه بر داروهای تزریقی بلوکه کننده CGRP، راههای دیگری هم برای پیشگیری یا درمان سردردهای میگرنی وجود دارند که از بین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای تجویزی مثل تریپتان ها یا استروئیدهای خوراکی
- داروهای بدون نسخه مثل داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDها) واستامینوفن
- هورمون درمانی
- راه حل های جایگزین مثل طب سوزنی
- مصرف کافئین
- استفاده از بسته های یخ
- استراحت در یک اتاق خنک و تاریک
- خواب کافی
- ورزش مرتب
- مدیریت استرس
نکات پایانی
میگرن، سردرد مزمنی است که درد ناتوان کننده و نبض دار و همچنین نشانه هایی مانند حساسیت به نور و صدا، تغییرات در بینایی، حالت تهوع و استفراغ را به همراه می آورد. پپتید وابسته به ژن کلسی تونین (CGRP) نوروپپتیدی است که با آزادسازی در اطراف مغز منجر به بروز درد و التهاب می شود و می تواند درد میگرن را بدتر کند. داروهای تزریقی مختلفی مثل Aimovig ,Ajovy ,Vyepti و Emgality با بلوکه کردن فعالیت CGRP، نقش پیشگیرانه در بروز میگرن ایفا میکنند. مصرف این داروها به صورت ماهیانه و تزریق زیرجلدی یا درون وریدی خواهد بود. به علاوه دو داروی تزریقی سوماتریپتان و دیهایدرو ارگوتامین هم برای میگرن حاد و تسکین درد شدید حملات میگرنی استفاده میشود. از روشهای درمانی احتمالی دیگر برای میگرن می توان به مصرف داروهای تجویزی و بدون نسخه و همچنین تغییر سبک زندگی، مثل روشهای مدیریت استرس، الگوی خواب بهتر و انجام ورزش اشاره کرد.
سؤالات متداول
ماندگاری نتیجه تزریق برای میگرن چقدر است؟
بوتاکس به نقاط مشخصی از سر و گردنتان تزریق می شود که در درد میگرن مؤثر است و اثر این تزریق تا حدود سه ماه باقی می ماند. از تزریق بوتاکس برای بلوکه کردن انتقال دهنده های عصبی عامل انقباض عضلانی استفاده می شود.
روش تزریق ماهیانه برای درد میگرن چیست؟
Aimovig یک داروی جدید برای میگرن است که باید هر ماه تزریق شود. استفاده از این دارو در مطالعات بالینی انجام شده توسط سازمان غذا و دارو با کاهش موارد میگرن همراه بود.
شروع اثرگذاری داروی تزریقی میگرن چقدر طول می کشد؟
معمولاً دارو به ران تزریق می شود و اثر آن را هم بعد از 10 تا 15 دقیقه مشاهده خواهید کرد. اگر سردردتان بهتر شد ولی دوباره برگشت، می توانید یک دوز دیگر هم بعد از یک ساعت تزریق کنید.
قویترین داروی میگرن چیست؟
مصرف داروی دیهایدروارگوتامین (D.H.E) (که هم به صورت استنشاقی و هم تزریقی در دسترس است)، بلافاصله بعد از شروع نشانههای درد میگرنی که تا 24 ساعت باقی بماند، یکی از مؤثرترین روشهای موجود به شمار می رود. از عوارض جانبی این دارو می توان به بدتر شدن حالت تهوع و استفراغ ناشی از میگرن اشاره کرد.
داروهای تزریقی ماهیانه برای میگرن چیست؟
Ajovy(Fremanezumab-vfrm) و Aimovig(Erenumab-aooe) داروهایی برای کمک به پیشگیری از حملات میگرنی در افراد بالای 18 سال است. با اینحال دوز مصرفی، فواصل تزریق، عوارض جانبی، کارایی و هزینه این داروها می تواند متفاوت باشند.
چرا بعد از مصرف سوماتریپتان حس عجیبی دارم؟
تا به حال مشکلی برای استفاده از این دارو گزارش نشده، اما این موضوع می تواند حاکی از اختلال خود ایمنی باشد که ممکن است در مواردی به سرگیجه و غش، یا احساس گرما و سرما یا تعرق و لرز شود. بعضی بیماران بعد از مصرف داروی سوماتریپتان با احساس عجیبی مثل زوال شخصیت مواجه می شوند.
0 دیدگاه