آرتروز زانو
آرتروز زانو از جمله شایع ترین و مهم ترین بیماری هایی است که درصد بالایی از افراد را به خود درگیر کرده است. در این نوشتار سعی داریم به این بیماری به طور مفصل و مبسوط بپردازیم تا قدمی در جهت آگاهی بخشی در این زمینه برداریم.
آرتروز زانو به مشکلی گفته می شود که در نتیجه ی از بین رفتن غضروف میان استخوان های ایجاد می شود. در واقع به بیان ساده تر باید بگوییم در بین استخوان های زانو غضروف هایی وجود دارد که مانع از آن می شود که در این قسمت استخوان ها برخوردی باهم داشته باشند، اما در گذر زمان و در اثر علل مختلف این غضروف از بین رفته در نتیجه اصطحکاک بین استخوان ها بیشتر از قبل می شود. بعد از مدتی، برخورد هایی که بین استخوان ها وجود دارد درد و ناراحتی هایی را ایجاد می کند که در نهایت به آرتروز زانو می انجامد.
درمان آرتروز زانو بدون جراحی
علائم و نشانگان آرتروز زانو
آرتروز زانو یا استئوآرتریت جز بیماری های تخریبی مفصل و غضروف زانو طبقه بندی می شود برای تشخیص این بیماری علائم بالینی وجود دارد که شامل موارد ذیل است:
درد: درد عمقی و یا دردی که با استفاده از مفصل، راه رفتن و فعالیت بیشتر می شود. یکی از نشانه ها احساس درد و ناراحتی هایی است که در این نواحی وجود دارد. البته این درد ها معمولا در هنگام فعالیت داشتن و یا پیاده روی کردن بسیار شدید تر می شود و در حالت استراحت با کاهش محسوس درد مواجه می شوید.
خشکی صبحگاهی: که این علائم بسیار مهم است و به طور معمول این خشکی حدودا سی دقیقه به طول خواهد انجامید. در صورتی که شما دچار خشکی صبحگاهی هستید این عارضه در صورتی که ناشی از آرتروز باشد، در صبح اتفاق می افتد و زیر سی دقیقه طول می کشد.
سر و صدای مفصل: یکی دیگر از علائم بیماری آرتروز سر و صدای که به دنبال حرکت و یا معاینه حس می شود.
محدودیت حرکتی: بیماری آرتروز زانو می تواند موجب محدودیت حرکت مفصل شود.
تورم در نواحی زانو از جمله علائمی است که می تواند نشانگر آرتروز زانو باشد.
زانوان گاها سخت و محکم می شوند و بیماران این موضوع را خودشان می توانند احساس کنند.
یکی از دیگر علائم آرتروز زانو این است که انعطاف آن کاهش پیدا می کند. برای مثال افراد با مشکلاتی در نشستن در حالت های مختلف دارند و یا اینکه به هنگام بلند شدن درد هایی را باید متحمل شوند و این باعث نگران شدن آنها از وضعیت جسمی شان می شود.
تشخیص آرتروز زانو
با پیشرفت علم و تکنولوژی تشخیص به روش های مختلفی قابل انجام است که عبارتند از:
- معاینات بالینی
- گرفتن عکس سیاه و سفید به صورت ایستاده از زانو
علل و عوامل دخیل در بروز آرتروز زانو
- افزایش سن
پزشکان معتقدند که مهم ترین عاملی که در بروز و ظهور آرتروز نقش دارد افزایش سن است. افزایش سن نیز تبعاتی را به همراه دارد از جمله کاهش توان جسمی و کاهش هورمون های لازم برای افزایش ایمنی و توان جسمی. در نتیجه تمامی این عوامل غضروف ها با تخریب و مشکلاتی مواجه می شوند که در انتها آرتروز زانو به وجود می آید.
اضافه وزن و آرتروز زانو
- افزایش وزن
یکی از عواملی که می تواند تاثیر به سزایی در آرتروز زانو داشته باشد وزن شخص است. زیرا که وزن زیاد می تواند تاثیر مستقیمی بر روی کمر و زانو ها داشته باشد و در نتیجه بروز مشکلاتی در این نواحی می شود. هر چقدر فشار بر کمر و زانو ها بیشتر باشد، سرعت تخریب مفاصل و غضروف های این نواحی نیز افزایش می یابد در نتیجه شاهد بیماری هایی در این نواحی خواهیم بود، از جمله این بیماری ها آرتروز زانو است.
- فشارهای کاری و شغلی
کسانی که در شغل های سنگین و سخت فعالیت دارند و در این شغل ها به انجام فعالیت های بدنی مختلف می پردازند با مشکلات بسیاری در نواحی مختلف بدنی مواجه می شوند از جمله آرتروز زانو.
- ورزش های حرفه ای و سنگین
انجام فعالیت های ورزشی سنگین و حرفه ای که در بسیاری از افراد شغل محسوب می شود تا حد زیادی تاثیر جدی بر روی زانوان دارد و آنها را با بیماری هایی از چنین دست روبرو می سازد.
یکی از نکاتی که در خصوص مبتلایان به آرتروز زانو وجود دارد این است که زنان درصد ابتلای بیشتری را نسبت به مردان به خود اختصاص می دهند. این نکته علامت خطری است که زنان باید مراقبت های بیشتری را نسبت به آقایان داشته باشند تا آمار این بیماری در زنان کاهش یابد تا با مشکلات بعدی و تبعات آن مواجه نشوند.
روش های درمانی غیر تهاجمی آرتروز زانو
درمان با توجه به وضعیت بیمار و صلاح دید پزشک متفاوت می باشد. این روزها آمار زیادی از زنان و مردانی که با آرتروز زانو شدید و جدی مواجه اند به جای انتخاب روش جراحی برای درمان آرتروز زانو از این دست درمان های غیر تهاجمی و نتیجه بخش استفاده می کنند.
کاهش وزن
نخستین روش درمان بیماری آرتروز زانو کاهش وزن است، لذا کاهش وزن جز مهمترین عواملی است که بایستی رعایت شود.
تغییر سبک زندگی
دومین مورد که جز اقدامات درمانی به شمار می آید تغییر سبک زندگی است. در حقیقت افراد باید سعی کنند از پله نبایست زیاد استفاده کنند. سر بالایی و سر پایینی نباید بروند.
همچنین از توالت فرنگی استفاده نمایند و از نشستن های دو زانو و چهار زانو بپرهیزند. در واقع بدین صورت که از انجام فعالیت های که موجب فشار آوردن به مفصل زانو می شود، اجتناب ورزید.
آب درمانی
یکی از مهمترین روش های درمان بیماری آرتروز زانو، آب درمانی است که به تمامی این افراد توصیه می شود. بیمار بایستی به استخر آب درمانی برود و هفته ی دو تا سه روز هر بار به مدت یک ساعت در استخر راه برود.
دارو درمانی
اغلب بیماران با انواع مختلف این نوع داروها آشنایت دارند، داروهای خوراکی از جمله: شیاف، پمادها، مسکن ها، قرص های غضروف ساز و … می باشد. بیمار بر حسب اینکه با کدام یک از این نوع داروها سازگاری بیشتری دارد می تواند با صلاح دید پزشک آن را تهیه نموده و مصرف نمایید.
تزریقات داخل مفصلی
از روش های دیگر درمان بیماری آرتروز زانو تزریقات داخل مفصل زانو زیر گایید یا راهنمایی سونوگرافی می باشد، که شامل موارد ذیل است.
تزریق ژل
تزریق ژل های لوبریکنت یا اسید هیالورونیک است که این نوع ژل ها روان کننده مفصل زانو هستند. تزریق ژل نیز از دیگر روش های درمانی هستند که می توانند نتیجه بخش و سودمند باشند. ژل هایی که به زانوها تزریق می شود از بروز درد و ناراحتی و نیز از پیشرفت بیماری جلوگیری می کند و راه درمانی ثمربخشی می باشد.
ازن تراپی
ازن تراپی و تزریق پی آر پی جز نوین ترین متد درمانی هستند که در کاهش درد و از بین بردن منشا درد تاثیرات شگفت انگیزی را از خود نشان داده است. ازن تراپی که زیر گایید سونوگرافی داخل زانو تزریق می شود و باعث از بین رفتن درد و التهاب مفصل زانو می شود.
در ازن تراپی مقداری ازن را در فاصله زمانی یک هفته ای به محل آسیب دیده از جمله زانو تزریق می کنند و همین امر به بهبودی وضعیت این نواحی کمک شایانی می کند. این تزریق ها بسته به میزان مشکلی که در محل آسیب دیده وجود دارد تعداد جلسات متفاوتی را طلب می کند ولی در اغلب موارد با چهار یا پنج جلسه تزریق این مشکل کاملا رفع می شود.
ازن تراپی زانو
ارتوکین تراپی یا سلول های بنیادی
ارتوکین تراپی این روش درمانی اخیرا مورد استفاده قرار می گیرد. ارتوکین تراپی بدین طریق است که خون بیمار گرفته می شود، سپس سانتیفیوژ می گردد و مواد ضد التهابی و فاکتورهای ضد درد را داخل زانوی بیمار زیر گایید سونوگرافی تزریق می کنند.
آر اف یا رادیو فرکانسی
این روش درمانی در بیمارانی که به آرتروز شدید مبتلا هستند، تجویز می شود. یکی دیگر از روش های درمان آر اف یا رادیو فرکانسی اعصاب مفصل زانو، افرادی که به هر دلیل تمایل با اعمال جراحی ندارند و یا جراحی انجام داده اند و هنوز درد دارند، این روش درمانی می تواند کمک کننده باشد.
در این روش درمانی با کمک یک سوزن وارد اعصاب اطراف مفصل زانو می شویم و آن ها را با دستگاه رادیو فرکانسی ترمیم می کنیم و بدین طریق کمک شایانی به کاهش درد بیمار می توان انجام داد.
به هر حال تمامی این روش های می تواند برای بیماران آرتروز زانو موثر باشد و با مراجعه به کلینیک درد نفس پس از بررسی های لازم روش درمانی مناسب برای فرد مشخص و انجام می گردد.
لیزر درمانی
لیزر ها نیز از جمله ابزار هایی هستند که در کنار بسیاری از روش های دیگر می توانند به کاهش درد و رفع مشکلات به وجود آمده مثمر ثمر باشند.
درمان آرتروز با لیزر تراپی
نتیجه گیری
این نوشتار جامع ترین، دقیق ترین و جزئی ترین پرداختی است که در زمینه درمان آرتروز زانو بدون جراحی و برخی از ابعاد این بیماری به مرحله نگارش درآوردیم. امید که جامعیت این نوشتار توانسته باشد روشنگر راه همه کسانی باشد که به نحوی با این بیماری و مشکل درگیرند و می خواهند اطلاعاتی را کسب کنند تا اقدامات جدی برای رفع مشکل شان به انجام رسانند. برای مطرح کردن پرسش های خود از کلینیک فوق تخصصی درد نفس می توانید به قسمت انتهای صفحه مقالات مراجعه نمایید و سوالات خود را از ما بپرسید.
راه های ارتباطی با کلینیک فوق تخصصی درد نفس:
شماره های تماس: 26350185 – 26350365 – 09121887947
صفحه اینستاگرام: Dard.clinic.adlkhoo
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین کلینیک فوق تخصصی درد در تهران مراجعه نمایید.
0 دیدگاه