دیسک گردن
بیرون زدگی دیسک گردن در اثر ضعف دیسک های مرتبط با ستون فقرات و فشار آنها به سمت نخاع رخ میدهد. در برخی موارد، این وضعیت میتواند باعث درد در مناطق گردن، شانه، بازوها و پشت شود. عواملی مانند تروماهای طولانی مدت، نگهداری ناصحیح گردن و اضافه وزن نیز میتوانند باعث بیرون زدگی دیسک گردن شوند. همچنین، ساختارهای ستون فقرات در طول زمان ضعیف میشوند، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که پیر شدن نیز یکی از عوامل بیرون زدگی دیسک گردن است.
انجام برخی تمرینات ورزشی و یا حرکات کششی می توانند باعث شوند تا فشار از روی ستون فقرات برداشته شود و علائم تسکین یابند. فیزیوتراپی نیز می تواند به تسکین علائم دیسک گردن کمک کند.
مصرف برخی داروها، در کاهش درد دیسک گردن موثر هستند. در صورتی که روش های درمانی گفته شده، موثر واقع نشوند، جراحی برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد.
در این مقاله به بررسی علت بروز دیسک گردن، علائم و تمریناتی می پردازیم که به تسکین درد کمک می کنند.

علت بروز دیسک گردن چیست؟
ستون فقرات متشکل از استخوان هایی است که از درون به هم متصل شده اند. مهره هایی که از بافت نرم و نخاع محافظت می کنند و اعصابی که در سراسر ستون فقرات پخش شده اند.
جهت حفظ انعطاف پذیری این ناحیه، دیسکی این مهره ها را از هم جدا می کند. این دیسک ها از بافت های الاستیکی تشکیل شده اند.
زمانی که ستون فقرات دچار چرخش و یا خم شدگی می شود، دیسک های موجود در این ناحیه تغییر اندازه پیدا می کنند تا از اصطکاک استخوان ها بر روی هم پیشگیری شود.
فتق و بیرون زدگی اصطلاحاتی هستند که برای دیسک به کار می روند.
فتق دیسک زمانی اتفاق می افتد که آسیب لایه خارجی باعث شود مواد داخلی به بیرون از دیسک تراوش کنند. تروماهای ناگهانی و طولانی مدت می توانند علت فتق و بیرون زدگی دیسک باشند. زاویه بد گردن و یا بلند کردن اجسام سنگین از جمله تروماهای طولانی مدت محسوب می شوند.
به مرور زمان که دیسک نخاع ضعیف می شود، در برابر آسیب حساس تر نیز خواهد شد. این بدین معناست که با بالا رفتن سن، احتمال بروز دیسک گردن بیشتر خواهد شد.
علائم و نشانه های دیسک گردن
گاهی ممکن است دیسک گردن بیرون بزند، اما هیچ گونه علامت و نشانه ای نداشته باشد. با این حال، دیسک می تواند به اعصاب گردن فشار بیاورد و منجر به بروز علائم زیر شود:
- احساس درد در گردن، شانه ها و پشت
- احساس درد به هنگام حرکت دادن گردن
- احساس بی حسی در شانه ها، بازوها و انگشت ها
- کاهش دامنه حرکتی گردن
شدت علائم دیسک گردن به میزان فشاری که به اعصاب وارد می شود، بستگی دارد. این علائم می توانند هنگام انجام برخی فعالیت ها تشدید و با استراحت تسکین یابند.
تشخیص دیسک گردن
برای تشخیص دیسک گردن، پزشک ابتدا به بررسی سوابق پزشکی بیمار در گذشته و هرگونه درد در ناحیه گردن توجه میکند. سپس معاینات بالینی و فیزیکی را انجام میدهد تا عواملی مانند دامنه حرکت گردن و شدت درد در هنگام تکان دادن گردن را ارزیابی کند.
برای تشخیص دیسک گردن و بیرون زدگی آن، تستهای تصویربرداری مانند سیتی اسکن و امآرای، میتوانند مفید باشند. این تستها به پزشک کمک میکنند تا تصویر دقیقی از وضعیت دیسکها و میزان بیرون زدگی آنها را بدست آورد.
ورزش های موثر برای دیسک گردن
در کنار مصرف دارو و روش های کنترل درد، پزشک به بیمار توصیه می کند ورزش هایی را برای گردن انجام دهد. این تمرینات می توانند توسط خود فرد و یا فیزیوتراپ انجام شوند.
تمریناتی که برای بیرون زدگی دیسک گردن در نظر گرفته می شوند، شامل تمرینات کششی و عضلانی هستند که باید به آرامی انجام شوند.
کشیدگی گردن می تواند به تسکین درد و برداشته شدن فشار از روی گردن کمک کند. که می تواند با حرکت دادن سر به سمت جلو، عقب و یا طرفین همراه باشد.
این قبیل تمرینات، هم چنین به تقویت قوای عضلانی گردن کمک می کنند، به خصوص هنگام بلند کردن اجسام سنگین و یا راه رفتن های طولانی مدت. یکی از تمرینات موثر می تواند به صورت زیر انجام شود:
فرد باید دراز بکشد، به گونه ای که پشت بدن به طور کامل بر روی سطح زمین قرار بگیرد، سپس زانوها به تدریج خم شوند. این کار از بروز آسیب های بعدی در آینده پیشگیری خواهد کرد.

سایر درمان های موثر در دیسک گردن
قطعا دنبال کردن سایر روش های درمانی در کنار فیزیوتراپی و ورزش، می تواند به درمان موثرتر کمک کند.
مصرف برخی داروهای مسکن می تواند به تسکین درد و ناراحتی در گردن، شانه ها و بازوها کمک کند. داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی از این دست می باشند.
در موارد شدیدتر، درمان می تواند شامل تزریق استروئید به منظور کاهش درد و التهاب باشد.
در صورتی که میزان درد و آسیب به حدی باشد که با درمان های گفته شده، بهبودی در وضعیت بیمار مشاهده نشود و درد بیش از شش تا دوازده هفته ادامه پیدا کند، درمان جراحی برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد. که در چنین شرایطی، صفحه ای داخل گردن قرار می گیرد تا ستون فقرات بعد از جراحی، ثابت نگه داشته شود.
هدف از جراحی، برداشت دیسک آسیب دیده و اطمینان از وارد نیامدن فشار به نخاع و ریشه اعصاب می باشد.
کلام آخر
بیرونزدگی دیسک گردن به وقوع میپیوندد زمانی که یک دیسک نخاعی از مکان خود خارج شده و به طور قابل توجهی به فشار در ناحیه گردن منجر میشود. این وضعیت میتواند به فتق دیسک منجر شده و در نهایت درد در ناحیه گردن را ایجاد کند.
فیزیوتراپی و انجام تمرینات بدنی میتواند به درمان بیرونزدگی دیسک گردن کمک کند. تمرینات کششی و تقویتی به تقویت عضلات گردن و عضلات اطراف آن کمک میکنند.
پزشک، با توجه به شرایط بیمار و شدت درد و ناراحتی، گزینههای درمانی دیگر، از جمله جراحی را در نظر خواهد گرفت. انتخاب روش درمانی بستگی به وضعیت فردی هر بیمار خواهد داشت.
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین کلینیک فوق تخصصی درد در تهران مراجعه نمایید.
سلام وقتتون بخیر
خیلی این مطلب مفید بود ممنون