دیابت، یکی از بیماریهای بسیار رایج است که ممکن است با عوارض خطرناکی همچون زخم پای دیابتی همراه باشد. جالب است بدانیم که زخم پای دیابتی در مردان مسن به نسبت زنان با شیوع بیشتری همراه است. در صورتی که بیماری دیابت کنترل نشود، میتواند به بافت پا آسیب وارد کرده و منجر به زخم شدن بافت گردد. با پیشرفت بیماری، زخم ممکن است از بافت تا استخوان گسترش یابد.
به طور معمول، بیمارانی که دچار زخم پای دیابتی میشوند، به دلیل مشکلات در عروق ریزی ناحیه پایی که باعث نارسایی خونرسانی به عصبهای پا میشود، مبتلا میشوند. این وضعیت به طور پزشکی به عنوان میکروواسکولار عنوان میشود و به معنای درگیری و نارسایی عروق ریز است که باعث محدودیت در خونرسانی به عصبها میشود.
دیابت و زخم پای دیابتی
دیابت بیماری است که قابل درمان است و دلایل ابتلا به دیابت در افراد متفاوت است. تمامی افراد به زخم پای دیابت مبتلا نمی شوند و تمامی افرادی که زخم پای دیابتی دارند، پای آن ها قطع نمی شود. در صورت ابتلا به این بیماری می بایست تحت کنترل باشید تا از پیشرفت بیماری و ابتلا به زخم پای دیابتی بپرهیزید.
علائم و نشانه های زخم پای دیابتی
مهم ترین علائمی که نشانگر بروز زخم پای دیابتی است موارد زیر هستند:
بیماران دیابتی بعد از مدتی به دلیل اختلال خونرسانی که در اعصاب و عروق کف پا ایجاد می شود دچار علائمی همچون؛ گزگز و مورمور شدن، سوزن سوزن شدن، سردی کف پا می شوند، که تمامی این ها ناشی از آسیب عروقی کف پا می باشد.
- درد مزمن: در مواردی مبتلایان به زخم پای دیابتی درد های طولانی مدت و شدیدی را تجربه می کنند.
- تخلیه عفونت در نواحی مخلتف پاها از جمله خارج شدن عفونت، بوی بد در پاها و مشاهده مایعات در اطراف پاها و انگشتان
- بی حس شدن پاها؛ به دلیل آسیب هایی که به اعصاب پاها و انگشتان پا وارد شده است پاها بی حس می شوند.
- تب و لرز: تب کردن همواره از علائمی بوده است که نشانگر شدت گرفتن میزان عفونت در بدن می باشد. بیماران دیابتی در مواردی که عفونت بدن آن ها زیاد شود تب و لرز را تجربه خواهند کرد.
شناسایی زخم پای دیابتی
شناسایی زخم پای دیابتی با علائمی همراه است که از نشانه های بارز و ابتدایی این عارضه ترشحات مایع از پای بیمار می باشد. همچنین با علائم و نشانه های دیگری همچون تورم های غیرطبیعی، التهاب، قرمزی و بوی نامطبوع همراه است.
زخم پای دیابتی با نشانه ای همچون اسکار و سیاه شدن بافت پا همراه است که این عارضه به دلیل عدم جریان خون پا می باشد. گاها پیش می آید که زخم پا آشکار نیست و با تغییر رنگ پوست، احساس درد و با التهاب ناحیه پا همراه است که قابل توجه است که زخم پا در درجات مختلفی ایجاد می شود.
علل ایجاد زخم پای دیابتی
علل مختلفی می تواند سبب ابتلا به بیماری دیابت شود که هر کدام از این موارد عبارت است از:
کاهش گردش خون
یکی از عوارض بیماری دیابت کاهش سرعت گردش خون می باشد این عارضه از بیماری های عروقی است که سبب ضعیف شدن جریان خون در پاها می شود که همین امر از سوی سبب کاهش سرعت بهبود زخم پای بیمار می گردد.
قند خون بالا
کنترل قند خون بسیار ضروری است زیرا افزایش میزان قند خون بر سرعت روند بهبود تاثیر می گذارد و سبب کاهش این روند می شود. به طور معمول افراد مبتلا به دیابت نو ع دوم برای درمان زخم پای و عفونت به زمان بیشتری نیاز دارند.
آسیب عصبی
ارتفاع سطح قند خون در طولانی مدت میتواند منجر به آسیبهای عصبی شود. این وضعیت باعث از بین رفتن عصبهای حسی پا میشود و در بعضی موارد میتواند منجر به احساس درد و سوزش شود. اما این احساس قابلیت داشتن پایداری ندارد و به تدریج کاهش مییابد و ناپدید میشود. با این حال، باید بدانید که این عامل میتواند عامل ابتلا به زخم پای دیابتی شود.
زخم و التهاب پاها
گاها پیش می آید که وجود یک توده و ترشحات سبب نمایان شدن زخم ها می شوند. پینه، میخچه، زخم های ریز و خشکی پوست هر کدام از این ها می توانند در نهایت سبب ایجاد زخم شوند.
عوامل خطرناک برای زخم پای دیابتی
برخی از عوامل هستند که می توانند سبب تشدید زخم پای دیابتی شوند که این موارد عبارت است از:
- کفش های نامناسب
- عدم رعایت بهداشت فرد و منظم
- اصلاح نادرست ناخن پا
- مصرف مشروبات الکی و دخانیات
- ابتلا به برخی بیماری ها همچون؛ بیماری قلبی، کلیوی و بیماری چشم ناشی از دیابت
- اضافه وزن
درمان زخم پای دیابتی
این روزها روش های مختلفی برای درمان زخم پای دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد که در رده روش های نوین در پزشکی محسوب می شوند. که هر کدام از این روش های درمانی عبارت است از:
کنترل قند خون
یکی از روش های درمانی کنترل قند خون با استفاده از روش های مختلف همچون رعایت رژیم غذایی می پردازیم با کنترل قندخون می توانیم بهبود بیماری کمک نماییم
محافظت و اقدامات درمانی اولیه
محافظت از زخم پا و دردهای احتمالی بسیار ضروری است و حفاظت از آن می تواند به بهبود و درمان کمک نماید. همان طور که ذکر کردیم اضافه وزن از عوامل تشدید کننده بیماری زخم پای دیابتی است زیرا این عامل سبب می شود تا فرد هنگام راه رفتن فشار بسیار زیادی را متحمل شود که احتمال عفونت و زخم را بیشتر خواهد کرد.
حفاظت از پوست و حذف پوست مرده ناشی از زخم می تواند به کاهش عفونت و بهبود بیماری کمک بسزایی نماید همچنین کاهش وزن می تواند از ایجاد فشار اضافی به پاها بکاهند.
بلوک های عصبی
یکی دیگر از روش های درمان که می تواند به بهبود این بیماری کمک نماید، بلوک های عصبی می باشد. با انجام بلوک عصبی در ناحیه کمر می توانیم سبب افزایش خونرسانی در ناحیه پا شود. افزایش گردش خون در ناحیه پا سبب می شود که زخم های ایجاد شده بهبود یابند و از قطع عضو پیشگیری شود.
دارو درمانی
برخی از عفونتها و زخم پاها به راحتی درمانی نمی شوند و نیاز به دارو درمانی دارند. استفاده از آنتی بیوتیک ها و در صورت پیشرفت بیماری استفاده از داروهای ضد انعقاد می تواند به درمان بیماری کمک بسزایی نماید. لازم به ذکر است در صورت سابقه ابتلا به هر نوع بیماری عفونتی حتما پزشک خود را مطلع سازید تا در صورت لزوم اقدامات لازم انجام گردد.
درمان های موضعی
امروزه روش های درمانی موضعی بسیار وجود دارد که می تواند به بهبود زخم های دیابتی کمک نماید که این موارد عبارت است از:
- پانسمان های حاوی کرم ها
- استفاده از محلول ها و ژل ها
- ید درمانی
جراحی
یکی از روش های درمانی جراحی است که می تواند به کاهش فشار و عفونت ایجاد شده اطراف زخم کمک نماید، اما لازم است بدانید که تمامی زخم های دیابتی نیاز به جراحی ندارند در صورت آنکه هر یک از روش های درمانی دیگر در بهبود بیماری و کنترل آن تاثیر گذار نباشد جراحی می تواند از پیشرفت بیماری و زخم پای بکاهد که احتمال خواهد داشت که مجبور به قطع عضو شویم.
دستگاه فلوروسکوپ برای بیماران دیابتی
افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند در ابتدا تحت بی حسی قرار می گیرند، سپس با استفاده از سوزن مخصوصی با راهنمایی دستگاه فلوروسکوپ به ترمیم اعصاب عروقی کف پا با دستگاه رادیو فرکانسی می پردازیم.
ناحیه ای در کمر در مجاورت مهره دوم، سوم و چهارم کمری بنام دستگاه اعصاب سمپاتیک می باشد که در حقیقت این اعصاب وظیفه عصب دهی به عروق ریز کف پا را دارند. یکی از روش های درمان پای دیابتی، سمپاتیک دَمی کمری که در اتاق عمل به صورت سرپایی تحت گاید فلوروسکوپ انجام می شود.
اوزون تراپی زخم پای دیابتی
اوزون تراپی زخم از جمله روش هایی است که می توان با استفاده از آن به درمان زخم پای دیابتی کمک کرد. اوزون نوعی گاز است که بی رنگ می باشد. زمانی که این گاز به بدن تزریق می شود سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن افراد می گردد. در صورتی که سیستم ایمنی بدن افراد بهبود پیدا می کند سرعت بهبودی زخم های بدنی افراد در بخش های مخلتف افزایش خواهد داشت.
به همین دلیل در این روز ها برای درمان زخم پای دیابتی از روش های همچون تزریق اوزون بهره می برند. خوشبختانه بسیاری از افرادی که به زخم پای دیابتی دچار شده بودند با پشت سر گذاشتن چند جلسه اوزون درمانی توانستند بهبودی قابل توجهی را شاهد باشند.
مزایای اوزن تراپی زخم پای دیابتی
مهم ترین مزایای روش اوزون درمانی این است که:
- روشی نوین و اثبات شده در حیطه روش های درمانی است و بدون عارضه می تواند به درمان زخم از جمله زخم پای دیابتی کمک کند.
- ضد عفونی کردن نواحی زخم ها و بخش های کناری زخم ها
- افزایش فعالیت های سیستم ایمنی بدن
- استفاده از گاز اوزون برای ترمیم زخم ها و سرعت بخشی به روند بهبودی و ترمیمی زخم ها از جمله زخم های پای دیابتی
- گاز اوزون در صورتی که از سوی متخصصین و کسانی که در این زمینه مهارت دارند انجام شود بدون عارضه و بی خطر خواهد بود.
- گاز اوزون خاصیت ضد التهابی دارد؛ از این رو می تواند مهم ترین اثر بخشی را در ترمیم زخم پای دیابتی داشته باشد.
- گاز اوزون باعث سم زدایی و بهبودی بافت های مختلفی از بدن خواهد شد.
- افزایش میزان جذب قند خون و کاهش علائم ناشی از بیماری دیابت در بیماران دیابتی
- افزایش میزان اکسیژن در بافت ها
بنابراین همانطور که مشاهده می کنید اوزون درمانی علاوه بر این که به درمان زخم پای دیابتی کمک می کند سایر علائم بیماری دیابتی را کاهش داده و در بهبودی وضعیت بیماران نقش یه سزایی دارد.
هزینه درمان زخم پای دیابتی
هزینه درمان زخم پای دیابتی بستگی به روش درمان، تعداد جلسات و میزان مشکلات موجود در بخشهای مختلف پا دارد. در این زمینه، بسیاری از تخصصیها در حوزه درمانی فعالیت میکنند. اما برای شناسایی بهترین مراکز درمانی زخم پای دیابتی و دریافت درمانهای غیرتهاجمی و کم تهاجمی، مراجعه به یک کلینیک درمانی مناسب ضروری است. بنابراین، تخصص و کیفیت کلینیک که به آن مراجعه میکنید، تأثیر قابل توجهی بر هزینه درمان خواهد داشت. به همین دلیل، تعیین یک هزینه ثابت برای همه افراد و اعلام آن غیرممکن است و هزینه نهایی به صورت فردی تعیین میشود.
نکات پایانی
در نهایت بگوییم که روش های برای کنترل عفونت و زخم پای وجود دارد که هر کدام از این موارد شامل:
- رعایت بهداشت و شست و شو های منظم
- ضدعفونی کردن زخم
- محافظت و مراقبت از زخم ها
- استفاده از کفش و جوراب مناسب و تعویض مرتب جوراب ها
لازم به ذکر است، از مهمترین عواملی که سبب بهبود و درمان بیماری زخم پای دیابتی می شود، رعایت رژیم غذایی مناسب و مراقبت از زخم می باشد. مطالبی که در این مقاله آمد در جهت افزایش آگاهی افراد نگارش شده است. تصور می کنیم مطالب مهم ترین و بیشترین سوالاتی که در این زمینه مطرح است را پاسخ گو خواهد بود. در صورتی که در زمینه درمان زخم پای دیابتی پرسشی برای شما مطرح است آن را در بخش کامنت ها با ما درمیان بگذارید.