سردرد خوشهای یا سردرد کلاستری یک الگوی درد سر دورهای یا خوشهای دارد. این نوع سردرد، یکی از شدیدترین نوعهای سردرد است و معمولاً با درد شدید در یک طرف سر و اطراف یک چشم همراه است و میتواند فرد را در نیمهشب از خواب بیدار کند. حملات مکرر سردرد خوشهای ممکن است به مدت چند هفته تا چند ماه ادامه یابد و معمولاً دورهای است که پس از آن سردرد متوقف میشود. این دوره توقف سردرد میتواند از چند ماه تا چند سال به طول بیانجامد. خوشبختانه، سردرد خوشهای پدیدهای نادر است و جان فرد مبتلا را تهدید نمیکند. با استفاده از روشهای درمانی مناسب، میتوان حملات سردرد خوشهای را کوتاهتر و کمتر شدت داد و آن را کاهش داد. همچنین، با مصرف داروهای مناسب، تعداد حملات سردرد خوشهای را میتوان کاهش داد. علاوه بر مصرف دارو، روشهای دیگری نیز وجود دارد که با استفاده از آنها، میتوان شدت درد سردرد خوشهای را به مدت طولانی کاهش داد. یکی از این روشها بلوک عصبی است. در این مقاله، شما با علائم، علتها، تشخیص و درمان سردرد خوشهای آشنا میشوید. اگر قصد دارید سردرد خوشهای خود را درمان کنید، حتماً به پزشکی با تجربه و ماهر مراجعه کنید که دارای آگاهی کامل از روشهای درمان و مدیریت سردرد خوشهای است. اینکه خطرات و عوارض جانبی و مدت زمان لازم برای بهبود پس از درمان سردرد خوشهای کاهش یابد.
خدمات تخصص ارائه شده توسط دکتر حسین عدلخو-فوق تخصص درد در کلینیک درد نفس
لازم به ذکر است کلیه خدمات بدون نیاز به ببهوشی،بستری و جراحی و فقط با بیحسی موضعی و با استفاده از به روزترین و بهترین دستگاههای روز دنیا میباشد:
- RF (رادیو فرکوئنسی)
- اوزون تراپی
- بلاک عصبی
- تزریق ژل
- تزریق PRP و سلولهای بنیادی
- تزریق بوتاکس
- لیزر پرتوان درد (PLP)
علائم سردرد خوشه ای
علائم و نشانه های رایج سردرد خوشه ای
بروز سردرد خوشه ای معمولا فوری و بدون هشدار قبلی صورت می گیرد البته ممکن است پیش از شروع سردرد دچار حالت تهوع و دردی شبیه میگرن شوید. علائم رایج سردرد خوشه ای عبارتند از:
- درد شدید در پشت یا اطراف یک چشم که ممکن است نواحی دیگر بدن را هم درگیر کند.
- دردناک شدن یک سمت از سر
- بی قراری
- ریختن اشک فراوان
- قرمز شدن چشم در سمت دردناک سر
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
- عرق کردن پیشانی یا صورت در سمت دردناک سر
- پریدن رنگ صورت یا برافروختگی صورت
- ورم کردن دور چشم در سمت دردناک سر
- افتادگی پلک در سمت دردناک سر
افراد مبتلا به سردرد خوشه ای برخلاف کسانی که دچار سر درد های میگرن هستند می توانند به آرامی راه بروند. همچنین برخی از علائم سردرد خوشه ای به علائم میگرن مانند حساسیت به نور و صدا شبیه است. این علائم معمولا در صورت بروز تنها در یک سمت سر ایجاد می شوند.
علائم و نشانه های خاص در سردرد خوشه ای
هر سردرد خوشه ای معمولا از چند هفته تا چند ماه ادامه دارد. تاریخ شروع دوره سردرد و مدت هر سردرد خوشه ای ممکن است در یک فرد ثابت باشد. به عنوان مثال ممکن است سردرد خوشه ای در یک فرد تنها در فصل خاصی از سال بروز کند مثلا هر بهار یا هر پاییز. سردرد خوشه ای در بیشتر مردم به صورت اپیزودیک بروز می کند. منظور از سردرد خوشه ای اپیزودیک این است که فرد به مدت یک هفته تا یک سال دچار سردرد میشود و به دنبال آن هیچ گونه سردردی ندارد و به ظاهر بهبود یافته است به طوری که ممکن است تا ۱۲ ماه فرد هیچ گونه دردی نداشته باشد و پس از آن سردرد خوشه ای دیگری شروع شود. سردرد خوشه ای مزمن به معنی سردردی است که بیش از یک سال ادامه داشته باشد. در این نوع سردرد خوشه ای دوره های بدون سردرد ممکن است کمتر از ۱ ماه دوام داشته باشد.
در طول دوره سردرد خوشه ای:
- معمولا فرد هرروز دچار سردرد است و گاهی در طول تنها یک روز چند بار سردرد او عود می کند.
- هر سردرد ممکن است ۱۵ دقیقه تا ۳ ساعت طول بکشد.
- سردرد معمولا در زمان مشخصی از روز شروع می شود.
- در بیشتر موارد سردرد در شب بین ساعات ۱ تا ۲ بامداد پس از اینکه فرد به رخت خواب میرود شروع می شود.
معمولا سردرد همانگونه که ناگهانی بروز می کند ناگهانی هم آرام می شود. پس از پایان سردرد فرد معمولا دیگر دردی در بدنش ندارد اما احساس کوفتگی و خستگی دارد.
علل سردرد خوشه ای یا کلاستری
علت دقیق سردرد خوشه ای مشخص نیست اما با توجه به الگوی بروز سردردهای خوشه ای می توان حدس زد که وجود ناهنجاری در ساعت بیولوژیکی بدن (هیپوتالاموس) می تواند در بروز این نوع سردرد تاثیر داشته باشد. برخلاف میگرن و سردرد های ناشی از تنش و اضطراب، سردرد خوشه ای معمولا ناشی از محرک هایی مانند مواد غذایی، تغییرات هورمونی یا استرس نیست. با این وجود هنگامی که سردرد خوشه ای شروع میشود نباید مشروبات الکلی مصرف کرد چون درد را شدیدتر میکند. به همین خاطر است که بسیاری از افراد مبتلا به این نوع سردرد از مصرف نوشیدنی های الکلی در دوره سردردشان اجتناب می کنند. یکی دیگر از محرک های سردرد خوشه ای مصرف داروهایی مانند نیتروگلیسیرین است که برای درمان بیمای های قلبی استفاده می شود.
عوامل خطر ابتلا به سردرد خوشه ای
عوامل خطر ابتلا به سردرد خوشه ای عبارتند از:
- جنسیت: احتمال ابتلا به سردرد خوشه ای در مردان بالاتر است.
- سن: بیشتر افراد مبتلا به سردرد خوشه ای ۲۰ تا ۵۰ ساله هستند. البته این نوع سردرد ممکن است در هر سنی شروع شود.
- مصرف سیگار و دخانیات: بسیاری از کسانی که دچار سردرد خوشه ای می شوند سیگار می کشند. با این حال ترک سیگار معمولا سردرد را برای همیشه ریشه کن نمی کند.
- مشروبات الکلی: اگر مبتلا به سردرد خوشه ای هستید مصرف مشروبات الکلی در دوره سردرد احتمال بروز سردرد را بیشتر میکند
- پیشینه خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده فرد (والدین، خواهر ها و برادر ها) مبتلا به سردرد خوشه ای باشد احتمال ابتلای فرد به اینگونه سردرد بیشتر است.
تشخیص سردرد خوشه ای
درد و الگوی حملات سردرد خوشه ای گونه ای به خصوص دارد. پزشک برای تشخیص سردرد خوشه ای از توصیف شما از سردرد و محل، شدت و علائم مربوط به آن کمک می گیرد. اینکه چند وقت یک بار سردرد میگیرید و هر بار چقدر این درد ادامه دارد عوامل بسیار مهمی در تشخیص نوع سردرد به شمار می روند.
پزشک احتمالا برای تشخیص نوع و علت سردرد از روش های خاصی استفاده خواهد کرد:
معاینه عصبی
پزشک به کمک معاینه عصبی می تواند علائم فیزیکی یک اختلال عصبی را تشخیص دهد. معمولا برای تشخیص سردرد خوشه ای معاینه عصبی انجام می شود. پزشک با استفاده روش های خاصی مانند معاینه حواس، رفلکس ها و اعصاب میتواند عملکرد مغز را ارزیابی کند.
عکس برداری
درصورت ابتلا به سردرد غیر معمول یا غیرنرمال بودن نتیجه آزمایش هایتان ممکن است پزشک برایتان آزمایش های دیگری تجویز کند تا علل احتمالی دیگر ایجاد سردرد را (مانند وجود تومور مغزی یا آنوریسم) بررسی کند.
- ام آر آی: در این آزمایش با استفاده از میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی از مغز و عروق خونی مغز تصویر دقیقی تولید می شود.
- سی تی اسکن: در این آزمایش با استفاده از اشعه ایکس از بخش های مختلف مغز تصویر برداری می شود.
درمان سردرد خوشه ای
متأسفانه، درمان کامل و رفع مشکل سردرد خوشهای وجود ندارد. هدف از روشهای درمانی موجود برای سردرد خوشهای، کاهش شدت درد، کوتاه کردن مدت زمان حملات و جلوگیری از بروز سردردهای آینده است. به دلیل اینکه درد ناشی از سردرد خوشهای به صورت ناگهانی بروز میکند و ممکن است پس از مدت کوتاهی تسکین یابد، ارزیابی و درمان این نوع سردرد چالشبرانگیز است. مصرف برخی از داروهای قوی میتواند به کاهش فوری شدت این نوع سردرد کمک کند.در ادامه به روش های درمانی موثر برای تسکین سردرد خوشه ای اشاره شده است.
درمان سردرد خوشه ای حاد
در ادامه روش های فوری درمان و تسکین درد سردرد خوشه ای آورده شده است:
اکسیژن
استنشاق اکسیژن خالص برای مدتی کوتاه به کمک ماسک مخصوص تاثیر چشم گیری در تسکین سردرد خوشه ای دارد. این روش بی خطر و ارزان است و در عرض ۱۵ دقیقه اثر خواهد کرد و سردرد را تسکین می دهد. استنشاق اکسیژن خالص معمولا بی خطر و فاقد عوارض جانبی است. یکی از معایب این روش این است که به کپسول اکسیژن و تنظیم کننده آن نیاز خواهید داشت. از آنجا که حمل کردن این تجهزیات کار دشواری است این درمان همیشه در دسترس فرد نخواهد بود. تجهیزات لازم برای این روش را در ابعاد کوچک تر نیز ساخته اند اما از نظر برخی همچنان غیر عملی است.
تریپتان
تزریق سوماتریپتان (Sumatriptan) که با نام دیگر Imitrex نیز شناخته می شود و برای درمان میگرن استفاده میشود میتواند در تسکین سردرد خوشه ای حاد موثر باشد. اولین تزریق سوماتریپتان معمولا زیر نظر پزشک انجام میشود. برخی افراد سوماترپیتان را به صورت اسپری استفاده میکنند اما در بیشتر موارد این روش به اندازه تزریق آن موثر نیست و مدت زمان بیشتری طول میکشد تا اسپری آن اثر کند. مصرف سوماتریپتان به افرادی که دچار فشار خون بالا و کنترل نشده هستند یا مبتلایان به بیماری های قلبی اصلا توصیه نمیشود.
دیگر داروی تریپتان موثر در تسکین سردرد خوشه ای، زولمیتریپتان است که با نام Zoming نیز شناخته می شود. این دارو را میتوان به صورت اسپری بینی استفاده کرد. درصورتی که نتوانستید دیگر روش های تسکین فوری سردرد خوشه ای را تحمل کنید میتوانید از اسپری زولمیتریپتان استفاده کنید. داروهای خوراکی معمولا دیرتر و کندتر اثر میکنند و در تسکین سردرد خوشه ای حاد عملکرد خوبی ندارند.
اکترئوتید
اکترئوتید (ساندوستاتین) ورژن مصنوعی هورمون سوماتوستاتین در مغز و مخصوص تزریق به بدن است. این دارو درمانی موثر برای سردرد خوشه ای است. البته به طور کلی در مقایسه با تریپتان ها، اکترئوتید اثرگذاری ضعیف تر و در تسکین سردرد سرعت عمل کمتری دارد.
بی حس کننده موضعی
بی حس کننده های موضعی مانند لیدوکائین اگر از طریق بینی استفاده شوند میتوانند در تسکین سردرد خوشه ای برخی افراد موثر باشند.
دی هیدرو ارگوتامین
تزریق دی هیدرو ارگوتامین میتواند سردرد خوشه ای برخی افراد را تسکین دهد. این دارو را به فرم دیگری نیز تولید میکنند که از طریق بینی قابل استنشاق باشد. اما فرم قابل استنشاق آن چندان در تسکین سردرد خوشه ای موثر نیست.
درمان های پیشگیرانه
درمان های پیشگیرانه برای سرکوب سردرد خوشه ای پیش از شروع آن به کار می روند. اینکه کدام دارو را باید مصرف کرد اغلب به طول مدت و دفعات بروز سردرد خوشه ای بستگی دارد. میتوانید برای کاهش دارو هایتان پس از پایان دوره سردرد خوشه ای با پزشک خود مشورت کنید.
مسدود کننده کانال کلسیم
معمولا اولین گزینه برای جلوگیری از سردرد خوشه ای مصرف مسدود کننده کانال کلسیم وراپامیل است. معمولا وراپامیل را همراه با داروهای دیگری مصرف میکنند. در برخی موارد برای تسکین سردرد خوشه ای مزمن لازم است که برای مدتی طولانی وراپامیل مصرف شود.
عوارض احتمالی مصرف وراپامیل عبارتند از: یبوست، حالت تهوع، خستگی، تورم مچ پا و فشار خون پایین.
کورتیکو استروئید
کورتیکو استروئیدها داروی هایی برای کاهش التهاب هستند. پردنیزون یکی از انواع کورتیکو استروئیدهاست و مصرف آن برای پیشگیری از بروز سردرد خوشه ای و تسکین فوری درد چنین سردرد هایی بسیار موثر است.
معمولا پزشکان مصرف کورتیکو استروئیدها را به افرادی توصیه میکنند که به تازگی دوره سردرد خوشه ای شان شروع شده یا کسانی دوره سردردشان کوتاه و دوره های بهبودی و فاقد سردردشان طولانی باشد.
گرچه کورتیکو استروئیدها معمولا گزینه خوبی برای تسکین درد به مدت چند روز هستند اما مصرف این نوع دارو ها در بلند مدت با عوارضی همراه است از جمله: دیابت، فشار خون بالا و آب مروارید.
لیتیوم کربنات
لیتیوم کربنات را برای درمان اختلال دوقطبی مصرف میکنند. اگر مصرف داروهای دیگر نتوانسته است سردرد خوشه ای را تسکین دهد، مصرف لیتیوم کربنات میتواند در پیشگیری از بروز سردرد خوشه ای مزمن موثر باشد.
عوارض جانبی مصرف لیتیوم کربنات شامل این موارد میشود: لرزیدن دست ها، افزایش تشنگی و اسهال. ممکن است پزشک به منظور به حداقل رساندن این عوراض دوز مصرفی را تغییر دهد. در دوره ای که این دارو را مصرف میکنید برای پیشگیری از عوارض جانبی جدی تر مانند آسیب رسیدن به کلیه ها لازم است به طور منظم وضعیت خونتان بررسی شود.
تحریک غیرتهاجمی عصب واگوس
در تحریک غیرتهاجمی عصب واگوس که به اختصار VNS خوانده میشود از دستگاه مخصوصی برای تحریک الکتریکی عصب واگوس از طریق پوست استفاده میکنند. نتایج برخی مطالعات نشان میدهد که VNS میتواند سردرد خوشه ای را به میزان خوبی کاهش دهد البته تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شود.
بلوک عصبی
با تزریق ماده بی حس کننده و کورتیکو استروئید به ناحیه اصراف عصب پس سری (Occipital Nerve) میتوان سردرد خوشه ای را تسکین داد. می توان تا زمانی که داروهای پیشگیری بلند مدت از سردرد خوشه ای اثر کنند برای تسکین موقت سردرد خوشه ای از بلوک عصبی کمک گرفت. معمولا بلوک عصبی را همراه با مصرف وراپامیل انجام می دهند. برای پیشگیری از سردرد خوشه ای روش های دیگری نیز وجود دارد. به عنوان مثال مصرف داروهای ضدتشنج مانند توپیرامات (Topamax, Qudexy XR) میتواند در پیشگیری از سردرد خوشه ای موثر باشد.
عمل جراحی
گاهی بدن فرد نمی تواند داروها را تحمل کند و یا فرد مایل نیست عوارض جانبی این داروها را تجربه کند و در موارد نادر نیز سردرد خوشه ای با روش های درمانی غیرتهاجمی تسکین نمیابد در چنین شرایطی است که پزشکان برای تسکین سردرد خوشه ای مزمن عمل جراحی را توصیه می کنند.
در تحریک گانگلیون اسفنوپالاتین فرد تحت عمل جراحی قرار میگیرد تا محرک عصبی در کنار عصب پس سری مغز فرد کاشته شود. این محرک عصبی را میتوان به وسیله کنترلر دستی تنظیم کرد. با اینکه در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است اما مطالعات انجام شده نشان میدهند که به کمک این روش میتوان شدت و دفعات بروز سردرد خوشه ای را کاهش داد.
چندین مطالعه نشان میدهند که تحریک عصب پس سری در یک طرف سر یا هر دو طرف آن میتواند در تسکین سردرد های خوشه ای موثر باشد. برای انجام این روش یک الکترود را در نزدیکی یک یا هر دو عصب پس سری فرد قرار میدهند.
در برخی روش های جراحی برای درمان سردرد خوشه ای سعی بر این است که به مسیر های عصبی مشخصی (معمولا عصب سه قلو که در ناحیه اطراف و پشت چشم واقع شده) که تصور میشود مسئول سردرد خوشه ای هستند آسیب برسانند.
البته چگونگی اثرگذاری این روش ها در بلند مدت همچنان مورد بحث است. عوارض جانبی احتمالی این روش به ندرت مورد بحث قرار میگیرد. عوارضی همچون ضعیف شدن عضلات فک یا از دست رفتن حس لامسه در نواحی خاصی از صورت و سر.
روش های درمان سردرد خوشه ای در آینده
امروزه محققان در حاصل بررسی روش های بالقوه برای درمان سردرد خوشه ای هستند.
تحریک عصب پس سری
در این روش در پشت سر بیمار، الکترودهایی کاشته میشود. سپس این الکترود ها را به دستگاه کوچکی همچون ژنراتور متصل میکنند. الکترودها برای تحریک کردن ناحیه عصب پس سری پالس هایی ارسال میکنند. این پالس ها ممکن است بتوانند سیگنال های درد را مسدود کنند یا آن را تسکین دهند. مطالعات محدودی در مورد تحریک عصب پس سری انجام شده است و نتایج آن ها نشان میدهد که این روش میتواند درد را کاهش دهد و دفعات بروز سردرد را در مبتلایان به سردرد خوشه ای مزمن کم تر کند.
تحریک عمیق مغز
تحریک عمیق مغز، درمانی امیدوار کننده برای آن دسته از سردرد های خوشه ای است که به سایر روش های درمانی پاسخ نمیدهند البته هنوز اثرگذاری این روش کاملا به اثبات نرسیده است. در این روش یک الکترود در هیپوتالاموس بیمار کاشته میشود. در واقع هیپوتالاموس ناحیه ای از مغز است که با زمان بندی دوره های بروز سردرد خوشه ای در ارتباط است. جراح الکترود را به دستگاه ژنراتور متصل میکند و با ارسال پالس های الکتریکی به مغز سردرد را تسکین میدهد. با توجه به اینکه در این روش باید یک الکترود در لایه های داخلی مغز کاشته شود انجام این روش با خطرات جدی همچون ایجاد عفونت یا خونریزی همراه است. تحریک عمیق مغز و کاشتن الکترود در هیپوتالاموس فرد میتواند منجر به تسکین سردرد های خوشه ای مزمن و شدیدی شود که با روش های دیگر درمان نشده اند.
برای درمان سردرد خوشه ای چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر برای اولین بار با سردرد مواجه شدهاید و هنوز مطمئن نیستید که آیا سردردتان از نوع خوشهای است یا خیر، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا نوع سردردتان تشخیص داده شود و بهترین روش درمانی را پیشنهاد دهد. در بیشتر موارد، علت سردرد حتی در شدت بالا، بیماری زمینهای ندارد. اما گاهی اوقات سردرد ممکن است نشاندهنده وجود یک بیماری زمینهای خطرناک مانند تومور مغزی یا آنوریسم (پارگی عروق خونی ضعیف شده) باشد. همچنین، اگر در گذشته سابقه سردرد داشتهاید، اما اخیراً سردردتان الگوی متفاوتی دارد یا نوع و شدت آن ناگهان تغییر کرده است، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
درصورت داشتن هریک از علائم زیر به مراقبت های اورژانسی نیاز دارید:
- سردرد ناگهانی و شدید که اغلب مشابه رعد و برق بروز می کند.
- سردرد به همراه تب، تهوع یا استفراغ، گرفتگی گردن، آشفته شدن ذهن، تشنج، بی حس شدن بدن یا به مشکل خوردن تکلم که میتواند نشانه سکته مغزی، مننژیت، انسفالیت یا تومور مغزی باشد.
- بروز سردرد پس از وارد شدن ضربه به سر، حتی اگر ضربه خفیف و جزئی بوده به ویژه زمانی که درد با گذشت زمان بدتر و شدیدتر شود.
- بروز سردرد ناگهانی و شدید که تا به حال مشابه آن را تجربه نکرده اید.
- سردردی که شدت آن بدتر شود و الگوی آن تغییر کند.
از پزشک خود چه انتظاراتی باید داشت؟
پزشک این سوالات را از شما خواهد پرسید:
- علائمتان از چه زمانی شروع شده است؟
- آیا این علائم ادامه دار بوده اند یا گاه به گاه بروز میکردند؟
- آیا این علائم در زمان مشخصی از روز بروز میکنند؟ آیا این علائم در فصل خاصی از سال به وجود می آیند؟
- آیا با مصرف مشروبات الکلی این علائم ایجاد میشوند؟
- شدت سردردتان چقدر است؟
- چه چیزی میتواند از شدت این علائم بکاهد یا آن را تسکین دهد؟
- چه چیزی سردردتان را بدتر میکند؟
برای همکاری با پزشک در روند درمان چه کاری می توان انجام داد؟
زمانی که میخواهید نوبت ملاقات با پزشک را از قبل تنظیم کنید حتما از دستیار یا منشی او بپرسید که چه کاری باید قبل از معاینه شدن توسط پزشک انجام دهید. ممکن است نیاز باشد با شکم ناشتا در مطب حاضر شوید.
یکی از مفید ترین کارهایی که میتوانید انجام دهید تهیه یک دفتر خاطرات و نوشتن وضعیت سردردتان به صورت روزانه است. هربار که سردردتان بروز میکند جزئیات درد و وضعیت جسمی تان را بنویسید. این یادداشت ها میتواند برای تشخیص نوع سردرد و محرک های احتمالی آن به پزشک شما کمک کند.
- تاریخ: تهیه کردن جدولی از تاریخ و زمان دقیق بروز هر سردرد میتواند به تشخیص الگوی بروز سردرد شما کمک کند.
- مدت هر سردرد: هر سردرد چقدر طول میکشد؟
- شدت سردرد: از ۱ تا ۱۰ چه عددی به شدت سردردتان میدهید؟ ۱۰ را شدیدترین حالت سردرد در نظر بگیرید.
- محرک های سردرد: فهرستی از محرک های احتمالی که منجر به بروز سردردتان شده تهیه کنید. محرک هایی همچون مواد غذایی خاص، صدا، عطر و بو، فعالیت فیزیکی خاص یا خوابیدن بیش از حد.
- علائم: فهرستی از تمام داروها، ویتامین ها، مکمل ها به همراه دوز مصرفی هر یک تهیه کنید. حتی اگر دارویی از نظر شما ربطی به سردردتان ندارد آن را هم به فهرستتان اضافه کنید.
- تسکین سردرد: آیا سردردتان تسکین یافته؟ میزان تسکین دردتان را مشخص کنید. آیا درد کاملا رفع شده است؟ یا تنها بخشی از آن تسکین یافته؟ آیا سردردتان همچنان ادامه دارد؟
هنگام مراجعه به پزشک یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان خود را همراه خود ببرید. به این ترتیب اگر بخشی از توصیه های پزشک را فراموش کنید میتوانید از او بپرسید.
از پزشک خود چه سوالاتی بپرسید؟
پیش از مراجعه به پزشک لیستی از سوالاتی که دارید تهیه کنید. درباره سردرد خوشه ای میتوانید این سوالات را بپرسید.
- چه چیزی احتمال دارد سبب ایجاد علائم من شده باشد؟
- علل احتمالی دیگر بروز سردرد من چیست؟
- چه آزمایش هایی باید انجام بدهم؟
- آیا سردرد من موقتی است یا مزمن است؟
- برای درمان سردرد من چه روشی را توصیه میکنید؟
- آیا روش های دیگری برای درمان سردرد من وجود دارد؟
- توجه: اگر بیماری خاصی دارید حتما با پزشک تان درمیان بگذارید و از او بپرسید که چگونه میتوانید با وجود آن بیماری سردردتان را درمان کنید.
- چه نکات و محدودیت هایی را باید رعایت کنم؟
- آیا نیاز است که به متخصص مراجعه کنم؟
- آیا بروشور یا دفترچه ای درباره سردرد من دارید که لازم است مطالعه کنم؟ مطالعه مقالات چه وبسایت هایی را توصیه میکنید؟
درصورتی که سوال دیگری دارید حتما آن را مطرح کنید.
سوالات پرتکرار
چگونه می توان سردرد خوشه ای را متوقف کرد؟
هیچ درمانی برای سردرد خوشه ای وجود ندارد. برای جلوگیری از شروع دوره سردرد های خوشه ای کاری نمیتوان کرد. البته به محض اینکه سردرد خوشه ای شروع شود میتوانید با مصرف داروهای خاصی از بروز سردرد های بعدی جلوگیری کنید و تعداد سردردهایی را که در هر سیکل سردرد تجربه میکنید کاهش دهید. لازم است داروهایتان را در طول دوره سردرد های خوشه ای خود به طور روزانه مصرف کنید.
آیا سردرد خوشه ای مشکلی جدی و خطرناک است؟
در مقایسه با انواع دیگر سردرد میتوان گفت سردرد خوشه ای بسیار نادر است. به کمک تشخیص محرک های این نوع سردرد میتوان از بروز آن جلوگیری کرد. سردرد خوشه ای برای جان فرد خطری ندارد و به مغز فرد آسیب دائمی نمیزند. سردرد خوشه ای معمولا مزمن است و بارها عود خواهد کرد. این سردرد میتواند در روند زندگی و شغل فرد اختلال ایجاد کند.
سردرد خوشه ای چگونه دردی دارد؟
سردرد خوشه ای را دردناک ترین نوع سردرد میدانند. سردرد خوشه ای فرد را خسته میکند و با حس سوزش همراه است. این سردرد را به درد ناشی از وارد شدن سیخ داغ به چشم تشبیه کرده اند. شدت درد ناشی از سردرد خوشه ای را ۱۰ از ۱۰ توصیف میکنند. معمولا هنگام بروز سردرد خوشه ای فرد قادر به دراز کشیدن نیست.
آیا سردرد های خوشه ای مادام العمر هستند؟
معمولا سردرد های خوشه ای مادام العمر هستند. اما دوره های بهبودی و فاقد سردرد معمولا با بالا رفتن سن طولانی تر میشود.
آیا کافئین می تواند سردرد خوشه ای را تسکین دهد؟
کافئین میتواند درد ناشی از سردرد خوشه ای را تسکین دهد. کافئین فشار خون را در اطراف اعصابی که مسئول انتقال سیگنال درد به مغز هستند افزایش میدهد. کافئین عروق با منقبض کردن عروق باعث میشود عروق خونی باریک شوند و جریان خونی که از خود عبور میدهند محدود شود. به این ترتیب کافئین میتواند شدت سردرد را کاهش دهد.
هر سردرد خوشه ای چه مدت ادامه دارد؟
معمولا هر سردرد خوشه ای بین ۱۵ دقیقه تا ۳ ساعت ادامه دارد و ۱ تا ۸ بار در روز عود می کند.
آیا مصرف نوشابه می تواند سردرد را تسکین دهد؟
نوشابه حاوی کافئین است و به همین خاطر میتواند سردرد را تسکین دهد. اما از آنجا که نوشابه حاوی قند بسیاری است بر سلامت فرد تاثیرات بدی میگذارد. اگر میخواهید با مصرف کافئین سردرد خود را تسکین دهید به جای نوشابه از نوشیدنی هایی که قند کمتری دارند استفاده کنید مانند قهوه یا چای.
آیا عسل برای درمان سردرد خوب است؟
مصرف ۲ قاشق چای خوری عسل میتواند میگرن و سردرد را کاهش دهد. علت اثرگذاری عسل در تسکین سردرد وجود پتاسیم و منیزیم در عسل است که جریان خون را به مغز افزایش می دهد.
آیا زنجبیل برای تسکین سردرد خوب است؟
اگر سردرد یا میگرن دارید دمنوش زنجبیل را حتما امتحان کنید. دمنوش زنجبیل به کاهش شدت سردرد کمک میکند و ناراحتی معده ناشی از میگرن را هم آرام می کند. برای اثرگذاری، روزانه ۱ – ۲ فنجان از این دمنوش میل کنید.
آیا نوشیدن شیر سردرد را خوب می کند؟
شیر آبرسان و سرشار از پروتئین است همچنین حاوی مقادیر فراوانی از کلسیم و پتاسیم است. شیر به طور طبیعی مقدار زیادی ریبوفلاوین و ویتامین D دارد که طبق نتایج به دست آمده از تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده می تواند دفعات بروز سردرد را در افراد مبتلا به میگرن کاهش دهند.