فقط کسانی که از درد زانو رنج می برند بخوانند!

درد های زانو

زمانی که فعالیت‌هایی مانند نشستن و برخواستن برای شما مشکل‌ساز می‌شود و باید درد شدیدی را تحمل کنید، احتمال دارد که مفصل بزرگترین بخش بدن شما، یعنی مفصل زانو، آسیب دیده باشد.

عموماً دردهای مفصلی پس از سن ۵۵ تا ۶۰ سالگی ظاهر می‌شوند، اما برخی افراد ممکن است قبل از این سن نیز با دردهای مفصلی مواجه شوند.

پوکی استخوان، پیر شدن و آسیب‌های مفصلی از جمله عواملی هستند که می‌توانند دردهای منطقه زانو را ایجاد کنند.

در این میان ابتلا به برخی بیماری ها که می تواند زانو درد را ایجاد کند، می پردازیم. به طور کلی درد های مفصلی مثل: زانو درد به عنوان شایع ترین درد هایی شناخته می شود که با افزایش سن همراه خواهد بود.

ما در این نوشتار بر آن شدیم تا بررسی همه جانبه این مهم گامی برای پیشگیری از بروز درد های اینچنینی برداشته و توصیه های لازم برای مقابله با آن را در اختیار بیماران قرار دهیم. اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که از این عارضه رنج می برید پیشنهاد می کنیم که خواننده این مطلب باشید:

زانو درد
زانو درد

آشنایی با آناتومی زانو

زانو با ایفا کردن نقش حرکتی اندام و امکان نشستن و برخواستن، متشکل از چهار عضو اصلی به نام های استخوان، تاندون، رباط و غضروف است.

هر یک از این اعضا نقش مشخصی را در مکانیزم حرکتی زانو ایفا می کند. در زانو ۴ استخوان، ۴ رباط اصلی ۲ تاندون مهم و غضروف وجود دارد که حرکات هماهنگ آن ها فعالیت زانو را ممکن می سازد. اما چه زمانی زانو درد اتفاق می افتد؟

عوامل ایجاد کننده زانو درد کدامند؟

زانو درد در اثر چه عامل و یا چه عواملی ایجاد می شود

  1. در رفتگی در ناحیه مفاصل و یا استخوانی زانو ها
  2. شکستگی زانو در اثر افتادن از ارتفاع، تصادفات، برخورد با چیزی محکم وسخت و…
  3. وقوع آسیب هایی به بخش رباط صلیبی زانو
  4. کشیده شدن تاندون
  5. وقوع التهاباتی که عموما در برخی از موارد شاهد رخداد آنها هستیم از جمله التهاب بورس ها، التهاب تاندون پا، سینویت زانو و …
  6. نرمی استخوان
  7. آرتروز
  8. آرتریت زانو
  9. منیسک
  10. تومور های مختلف
  11. تغییر شکل دادن زانو ها به شکلی که پاها پرانتزی و یا ضربدری می شوند
  12. خمیدگی در نواحی زانو
  13. مشکلاتی که در رباط زانو وجود دارد مثل اینکه بیش از حد نرم و شل باشد
  14. بیماری های عروقی

در اینجا ۱۴ عاملی که سبب می شود زانو ها درد داشته باشند و افراد را با درد ها و ناراحتی هایی مواجه می سازند بیان شد، اما عوامل دیگری هستند که موجب می شوند درد زانو افزایش پیدا کند از جمله : چاقی و افزایش وزن که باعث می شود زانو ها متحمل وزن زیادی باشند. در نتیجه درد ها و فشار های افزایش می یابد و یا اینکه ورزش های حرفه ای و سنگین افزایش فشار زانو ها را در پی دارد و موجب افزایش درد در این ناحیه نیز می گردد.

علت زانو درد چیست؟

ممکن است پس از طی کردن مسیر طولانی به صورت پیاده یا حمل اجسام سنگین، به درد های زانو دچار شده باشید. اما درد زانوها تنها پس از انجام فعالیت‌های سنگین بوجود نمی‌آید. در واقع، افرادی که به دلیل درد زانو به پزشک مراجعه می‌کنند، معمولاً اعتراف می‌کنند که حتی در حالت استراحت نیز درد در ناحیه زانو را تجربه می‌کنند.

درد زانو را می‌توان به دو دسته حاد و مزمن تقسیم کرد، هرکدام دلایل و علل ویژه‌ای دارند.

علت دردهای زانو چیست؟
علت دردهای زانو چیست؟

دلایل زانو درد حاد

از علل شایع زانو درد حاد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آسیب به رباط ها

زمانی که رباط قدامی زانو دچار آسیب شود نشانه زانو درد حاد است. این عارضه ممکن است بر اثر ورزش کردن و یا در صورت چرخش زانو ایجاد شود.

علاوه بر این رباط ها، آسیب به رباط های جانبی داخلی زانو نیز جز علل درد حاد زانو هستند که با کبودی و سستی زانو همراه خواهد بود.

در رفتگی کشکک زانو

با وجود اینکه در رفتگی در ناحیه زانو به دلیل آناتومی خاص آن به ندرت دیده می شود؛ اما این امکان وجود دارد که کشکک زانو به علت ضربه و یا انجام ورزش های غیر اصولی جابه جا شده و یا به اصطلاح دچار در رفتگی شود.

پارگی تاندون

تاندون چهار سر زانو از مهمترین تاندون های این عضو است که غالبا با کهولت سن و ضعف عضلانی آسیب پذیر می شود. با وجود این عارضه فرد توانایی صاف کردن پا را نخواهد داشت.

پارگی منیسک زانو
پارگی منیسک زانو

پارگی منیسک زانو

منیسک عضله اصلی زانو به شمار می آید. این عارضه با قفل شدن زانو و احساس عدم کنترل بر حرکت زانو به عبارت دیگر بی حسی زانو ایجاد می شود.

علل زانو درد مزمن

همانطور که می دانید غالبا افرادی که از درد های زانو گله مند هستند، افرادی هستند که دارای سن زیاد بوده و درد های مفصلی را به وفور تجربه می کنند. درد های مزمن نیز اغلب برای این دست از افراد رخ می دهد. البته این موضوع قطعیت نداشته و ادعای مطلقی نیست در واقع این امکان وجود دارد که جوانان نیز به این درد ها مبتلا شوند.

از علل زانو درد مزمن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آرتروز زانو

آرتروز زانو از جمله علل شایع درد زانو در افراد میانسال است که به دنبال ساییدگی مفصل زانو ایجاد می شود. از علائم این درد می توان به احساس خشکی زانو در صبحگاه، تورم و ناتوانی در حرکت دادن زانو و مشاهده ناهمواری در سطوح مفصل زانو در عکس رادیوگرافی اشاره کرد.

برای درمان این عارضه غالبا از جراحی های غیرتهاجمی، جراحی تعویض مفصل در صورت شدت یافتن درد ها و از دارو درمانی، فیزیوتراپی، تزریق به مفصل و تقویت مفصل در صورت خفیف بودن درد های زانو استفاده می شود.

التهاب بورس زانو

بورس ها کیسه های مایع کوچکی در اطراف زانو هستند که حرکت استخوان و رباط ها و عضلات را تسهیل می کند. زمانی که بورس ها به علت ضربه و یا عفونت دچار التهاب شود زانو درد مزمن بروز خواهد کرد.

کندرومالاسی

زمانی که کشکک به علت فعالیت های زیاد زانو دچار جا به جایی شود این عارضه رخ خواهد داد. کندرومالاسی در جوانانی که فعالیت های ورزشی سنگین انجام می دهند شایع است.

 برای مطرح کردن پرسش های خود از کلینیک فوق تخصصی درد نفس می توانید به قسمت انتهای صفحه مقالات مراجعه نمایید و سوالات خود را از ما بپرسید.

نشانه های مشکلات و بیماری هایی در مفصل زانو

از بارزترین نشانه های مشکلات مفصل زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد
  • احساس گرمی در زانوها
  • عدم توانایی در راست کردن پاها
  • مشکلات حرکتی
  • ناتوانی در تحمل وزن بدن
  • عدم توانایی در خم کردن زانوها
  • ایجاد تورم و التهاب
  • احساس خشکی در زانوها
  • عدم تحمل لمس زانوها

درمان زانو درد

درمان درد زانو از مهم ترین درمان هایی است که از سوی پزشکان انجام می پذیرد. درد زانو و درمان آن مهم است زیرا که درصد شیوع آن بسیار بالاست و اغلب زنان و مردان با بالارفتن سن با این عارضه مواجه می شوند و گاها مشکلاتی جدی را در توان حرکتی و میزان فعالیت هایشان پدید می آورد.

خوشبختانه می توان مفتخرانه به این نکته اشاره کرد که تعداد پزشکانی توانمندی های بالایی را در این زمینه از خود بروز داده اند و توانستند از روش های درمانی موفقی برای حصول این منظور استفاده کنند، بسیار آمار قابل توجهی است.

در این مقاله برآنیم که به جنبه های مختلف و ریشه بسیاری از زانو درد ها و نیز راه های درمانی آن بپردازیم تا اندکی آگاهی ها در این زمینه افزایش یابد. امید است که زنان و مردان بتوانند در پایان مطالعه این مقاله تصمیم درستی برای بهبودی زانو درد خود اتخاذ کنند.

راه های درمانی درد زانو چیست؟

هنگامی که بیماران برای زانو درد به پزشک مراجعه می کنند، وی با بررسی وضعیت زانوها و سابقه پزشکی بیمار ابتدا دارو درمانی و یا استفاده از فیزیوتراپی را پیشنهاد خواهد کرد. در صورتی که درد زانو ها بهبود نیابد و یا با مشاهده عکس رادیوگرافی متوجه وجود زائده و از بین رفتن غضروف های زانو شده باشد انجام جراحی های غیر تهاجمی در شرایط بحرانی را پیشنهاد خواهد شد.

اولین اقدامی که می توان برای کاهش درد زانو ها و جلوگیری از افزایش درد ها انجام داد این است که از هرگونه فشار بر روی زانو کاسته شود. برای این منظور باید در طرز نشستن و نوع برخاستن، نوع فعالیت های روزانه و نیز میزان فعالیت های روزانه نهایت دقت را داشته باشید تا از این فشار ها بر روی زانو ها کم شود. سپس در جهت اقدامات درمانی می توانید روند لازم خود را طی کنید.

درمان زانو درد
درمان زانو درد

نکته ای را که ابتدائا باید در نظر داشته باشید این است که علل بروز زانو درد بسیار است و بالطبع روش درمانی متناسب با علت بیماری متفاوت می شود. به همین جهت بسته به اینکه عامل زانو در چیست راه های درمانی متفاوتی از سوی پزشکان در پیش گرفته می شود.

به طور کلی انواع راه های درمانی تهاجمی و غیر تهاجمی که برای زانو درد وجود دارد از این قرار است:

  •  فیزیوتراپی
  • ازن تراپی
  • ارتوکین تراپی
  • پی آر پی
  • لیزر درمانی
  • استفاده از زانو بند های طبی که گاها حرارتی هستند و یا اینکه ویبراتور دارند و با ایجاد حرارت و گرما می توانند در کاهش درد موثر باشند.
  • مرحله آخر روش جراحی است که در صورت عدم نتیجه بخشی راه های جلوگیری از وخیم تر شدن وضعیت زانو ها و نیز ثمر بخش نبودن راه های درمانی می توانند زانو را تحت عمل جراحی قرار داده و مشکل پیش آمده را بر طرف سازند.

نکاتی کلی و ضروری در زمینه زانو درد

پاها تنها ارگانی هستند که امکان حرکت آدمی را ممکن می سازند، بنابراین محافظت از آن ها امری بسیار حائز اهمیت است. اگر به تازگی با درد های ناحیه زانو مواجه شده اید با مراجعه به هنگام به کلینیک درد از بروز مشکلات حادتر جلوگیری کنید.

براساس قاعده پیشگیری بهتر از درمان است باید بگوییم که حتما از بروز بیماری های ناحیه زانو پیشگیری کنید تا برای درمان نیازی به اقدامات خاصی نداشته باشید.

برای جلوگیری از پیشامد عارضه زانو درد پیشنهاد می شود از موقعیت هایی که می تواند شما را با آسیب مواجه سازد دوری کنید .

یکی از راه هایی که برای اجتناب از رویارویی با زانو درد قابل انجام است این است که از ارتفاع زیاد پرش نداشته باشید و اگر در مسیر ورزش حرفه ای قرار است چنین اقدامی را انجام دهید تمامی نکات ایمنی را رعایت کنید تا اینکه با خطری مواجه نشوید.

از فشار زیادی به زانو اجتناب کنید. مثلا وسایل سنگینی ر ا بلند نکنید زیرا علاوه بر کمر، زانو ها نیز می توانند در تحمل فشار دخیل باشند.

نتیجه گیری

در پایان، امیدواریم که راه‌حل‌های مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار داده باشیم و با استفاده از نکاتی که در این مقاله بیان شده، بهبود قابل توجهی در وضعیت جسمی خود را تجربه کنید. همچنین، در این مسیر بهبودی، پزشکان حضور دارند که به طور قابل توجهی می‌توانند به روند بهبودی شما کمک کنند و درمان‌هایی را برای بیماری‌های مختلف ارائه دهند.

بدیهی است که داشتن سواد، آگاهی، تجربه و مهارت چهار عاملی است که باعث افزایش اعتماد به پزشکان در مسیر درمان می‌شود و در نهایت، امیدواریم که موفقیت در پایان روند درمانی را به دست آورید. این ویژگی‌های پزشکان می‌توانند به شما اعتماد بیشتری به آنان بدهند و به شما امید به موفقیت در پایان روند درمانی را القا کنند.

راه های ارتباطی با کلینیک فوق تخصصی درد نفس:

شماره های تماس:  ۲۶۳۵۰۱۸۵ – ۲۶۳۵۰۳۶۵ – ۰۹۱۲۱۸۸۷۹۴۷

صفحه اینستاگرام: Dard.clinic.adlkhoo

برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین کلینیک فوق تخصصی درد در تهران مراجعه نمایید.

اشتراک گذاری >>

Telegram
WhatsApp
(X (Twitter
Facebook

مقالات مرتبط

سردردهای تنشی

درمان سردردهای تنشی

سردردهای تنشی سردرد تنشی یکی از شایع ترین و آزاردهنده ترین سردردها می باشد. سردرد تنشی (هیجانی) بیشتر در میان

درمان دیسک کمر

درمان دیسک کمر

دیسک کمر دیسک کمر از جمله اختلالات شایعی است که می تواند با درد، ضعف و بی حسی پاها همراه