گردن درد خصوصا دردی که به دیگر قسمت های بدن منتقل می شود معمولا در اثر وارد شدن فشار بر یکی از اعصاب ایجاد می شود. در برخی از مواقع، پارگی دیسک سبب فشرده شدن عصب می شود. خار استخوانی، تومور یا التهاب تاندون می توانند باعث تحریک اعصاب در داخل یا خارج کانال نخاعی در قسمت گردن شوند. روش های مختلفی برای کاهش یا درمان این نوع گردن درد وجود دارند. یکی از این روش ها درمان دیسک گردن با لیزر می باشد. در این روش از لیزر برای درمان گردن درد و فشردگی عصب مرتبط با بیرون زدگی دیسک استفاده می شود. درمان دیسک گردن با جراحی لیزری یک روش جدید جهت رفع این عارضه محسوب می شود. به کمک این روش، فتق دیسک بدون بروز عوارض جانبی زیاد بهبود پیدا خواهد کرد. درمان لیزری دیسک گردن سبب رفع فشار وارد بر ریشه های عصبی یا طناب نخاعی در قسمت گردن می شود. در این مقاله، در ارتبط با مزایا، نحوه جراحی، دوره بهبودی و عوارض جراحی و هزینه درمان دیسک گردن با لیزر مطالب لازم شرح داده می شوند. جهت درمان این عارضه بیمار بایستی به پزشک با تجربه مراجعه کند تا از عوارض درمان کاسته شود.
مزایای عمل دیسک گردن با لیزر
با استفاده از روش جراحی دیسک گردن با لیزر، خارج کردن دقیق بافت های نرم شامل دیسک ها و بافت های اسکار امکان پذیر می باشد. به این منظور تنها به چند دقیقه برای خارج کردن بافت نرم مورد نظر نیاز می باشد. در این روش نسبت به روش های متداول جراحی کمر یا گردن به زمان بهبودی کمتری نیاز است. مزایای عمل دیسک گردن با لیزر عبارتند از:
- نیاز به ایجاد برشهای کوچک تر و بروز جای زخم کمتر
- عدم نیاز به بستری در بیمارستان
- عدم استفاده از بیهوشی عمومی
- کاهش زمان بهبودی
- بروز درد کمتر پس از جراحی
- قرارگیری در معرض پرتو کمتر
- درمان به صورت سرپایی
- کاهش میزان خونریزی در زمان جراحی
- کاهش احتمال عفونت
- کاهش نیاز به انجام جراحی مجدد
- بهبود سریع علائم
- کاهش احتمال بروز عوارض
- احتمال موفقیتآمیز بودن درمان به میزان بیش از 60 درصد
- عدم نیاز به استفاده از روشهایی مانند خارج کردن استخوان یا فیوژن مهرهها
با توجه به مزایای فوق، میزان استفاده از روش درمان بیرون زدگی دیسک گردن با لیزر افزایش پیدا کرده است. اگر چه استفاده از روش های متداول جراحی گردن همچنان در برخی از مواقع ضروری می باشد اما استفاده از لیزر در درمان دیسک گردن در بسیاری از موارد یک روش جایگزین بسیار مناسب محسوب میشود.
کاندیدای مناسب برای استفاده از روش درمان دیسک گردن با لیزر
اگرچه درمان قطعی دیسک گردن با استفاده از لیزر یک روش کم تهاجمی است و سبب بروز عوارض کمی می شود، اما پزشکان ترجیح می دهند که در بیشتر موارد عارضه های مرتبط با گردن را بدون استفاده از جراحی درمان کنند. در ارتباط با درمان دیسک گردن بدون جراحی بایستی توجه شود که معمولا پزشکان پیش از استفاده از جراحی از روش های درمانی غیر تهاجمی استفاده می کنند. مصرف دارو، تزریق دارو و فیزیوتراپی از جمله اولین اقدامات درمانی محسوب می شوند مگر این که علائم شدید باشند و با روش های غیر تهاجمی بهبود پیدا نکنند. اگر جراحی الزامی باشد، برای بیشتر عارضه های ستون فقرات مانند فتق دیسک می توان از جراحی با لیزر استفاده کرد. چنانچه علائم با استفاده از روش های غیر جراحی رفع نشده و یا شدت علائم افزایش پیدا کرده است، امکان دارد شخص کاندیدای مناسبی برای استفاده از عمل جراحی دیسک گردن با لیزر باشد. این روش جهت درمان دیسک گردن و برای هر مهره ای قابل استفاده است و در بیشتر موارد برای رفع فتق دیسک و درد ناشی از آن در قسمت پایین کمر به کار برده می شود.
افراد در صورت وجود موارد زیر میتوانند از روش درمان دیسک گردن با جراحی لیزری استفاده کنند:
- استفاده از روش های غیر تهاجمی بدون دستیابی به نتیجه موفقیت آمیز
- تداوم درد ناشی از دیسک گردن بیش از سه ماه
- وجود گردندرد مزمن و شدید
- سالم بودن دیسک ها
- عدم وجود شکستگی فشاری
- انجام جراحی ناموفق کمر در گذشته و عدم تمایل به انجام جراحی باز
نحوه درمان دیسک گردن با لیزر
درمان لیزری دیسک گردن یک روش کم تهاجمی است و در این روش به استفاده از بیهوشی عمومی نیاز نمی باشد. این روش توسط بی حسی موضعی و آرام بخش انجام میشود. تکنیک مورد استفاده در این روش بر اساس عارضه مورد نظر متفاوت می باشد. جهت درمان دیسک گردن با لیزر به ایجاد برش نیاز نمی باشد، لیزر از طریق یک سوزن که وارد دیسک شده است، به محل مورد نظر منتقل شده و توسط سی تی اسکن و فلوروسکوپی هدایت می شود. در روش سی تی فلوروسکوپی، تصاویر مورد نظر با اشعه ایکس ایجاد شده و سپس توسط رنگ کنتراست ارتقاء و بهبود داده می شوند. به این ترتیب پزشک از محل ورود سوزن در روش جراحی دیسک گردن با لیزر به طور دقیق اطلاع پیدا می کند. در این روش، قسمتی از دیسک که بر ریشه های عصبی فشار وارد کرده است با جراحی خارج نمی شود. زمانی که سوزن در محل مورد نظر وارد میشود، انرژی لیزر از طریق سوزن به دیسک منتقل می شود. این انرژی به شکل حرارت سبب کاهش فشار وارد در دیسک میشود. در نتیجه بخش بیرون زده دیسک از قسمت لایه خارجی دیسک خارج شده و سبب رفع فشار بر ریشه های عصبی خواهد شد. پس از خارج شدن بافت، برش بسته میشود. کل روند جراحی به کمتر از یک ساعت زمان نیاز دارد. در این روش به بخیه نیازی نیست و تنها از یک پانسمان کوچک استفاده می شود.
بهبودی پس از درمان دیسک گردن با جراحی لیزری
بهبود پس از درمان لیزری دیسک گردن برای هر شخصی متفاوت است. به طور متوسط، بیمارانی که از این روش یا دیگر تکنیک های کم تهاجمی دیگر استفاده می کنند، در همان روز جراحی از بیمارستان مرخص می شوند. با توجه به این که در روش درمان دیسک گردن در تهران با استفاده از لیزر از تکنیک های کم تهاجمی با برش های بسیار کوچک استفاده شده و میزان خونریزی و آسیب دیدگی بافت کم می باشد، بهبودی پس از عمل جراحی دیسک گردن با لیزر نسبتا سریع انجام شده و بسیاری از بیماران در همان روز جراحی می توانند به منزل باز گردند. تقریبا بسیاری از بیماران پس از چند هفته می توانند فعالیت های روزانه را ادامه دهند. در این روش به استفاده از بیهوشی عمومی نیازی نیست و در نتیجه بیمار در طول جراحی هوشیار میباشد. ناحیه مورد نظر جهت رفع فشردگی اطراف دیسک با استفاده از بی حسی موضعی، بی حس خواهد شد.
در این روش به جابهجایی عضلات پشت بدن و ایجاد برش نیازی نمیباشد. به همین علت زمان بهبودی در روش اصلاح دیسک گردن به وسیله لیزر کوتاه میباشد. معمولا تسکین درد سریع انجام شده و بیشتر بیماران پس از یک هفته می توانند فعالیت شغلی را ادامه دهند. در هفته اول می توان جهت تسکین درد از داروهای مُسکن استفاده کرد. بسته به عارضه مورد نظر، بیمار بایستی از انجام فعالیتهای سنگین ورزشی، خم شدن و حرکات چرخشی، بلند کردن اجسام سنگین برای چند هفته خودداری کند. استفاده از دوره های منظم و کوتاه مدت پیاده روی مفید می باشد. پزشکان استفاده از توانبخشی، فیزیوتراپی و انجام ورزش را در مدت 1 تا 2 هفته پس از جراحی توصیه میکنند. بیمار میتواند پس از چند هفته و یا پس از کسب آمادگی به محل کار باز گردد، بیمار باید شش هفته پس از جراحی دوباره به پزشک مراجعه کند.
عوارض عمل دیسک گردن با لیزر
به طور کلی، درمان دیسک گردن با لیزر نسبت به روش های متداول جراحی یک روش ایمن محسوب می شود. البته امکان بروز عوارض نیز وجود دارد. این عوارض شامل:
- خونریزی
- عفونت
- ایجاد لخته خونی
- کبودی
- ایجاد جای زخم
- تداوم یا تشدید علائم
- عدم رفع علائم
- آسیب عصبی
- واکنش به ماده بیحسی
- فلج
- مرگ
بیشتر عوارض جانبی خفیف و موقتی هستند و به ندرت امکان بروز عوارض شدید مانند فلج و مرگ وجود دارد.
نحوه کاهش احتمال بروز عوارض ناشی از جراحی
رفع همه عوارض ناشی از عمل دیسک گردن با لیزر امکان پذیر نمی باشد . ولی با استفاده از روش های زیر میتوان احتمال بروز عوارض را کاهش داد:
- مراجعه به پزشک با تجربه: امکان بروز اشتباه از جانب پزشک با تجربه کمتر می باشد.
- مشورت با پزشک در مورد داروها و واکنش ها: بیمار باید در مورد تمامی داروهای مصرفی پیش از جراحی با پزشک مشورت کند. همچنین در مورد وجود سابقه واکنش به داروها نیز بایستی به پزشک اطلاع داده شود.
- از دست زدن به پانسمان و زخم جراحی مگر در مواقع ضروری بایستی اجتناب شود. همیشه پیش از دست زدن به پانسمان دست ها بایستی شسته شوند تا احتمال بروز عفونت کاهش داده شود.
- بیمار در روز جراحی طبق دستور پزشک بایستی برای چند دقیقه پیاده روی کند. در روزهای بعد نیز پیاده روی باید ادامه داده شود تا خطر بروز لخته خونی کاهش داده شود.
- مصرف سیگار چند هفته پیش از جراحی بایستی متوقف شود. این کار به کاهش احتمال بروز عفونت و افزایش سرعت بهبود کمک می کند.
هزینه درمان دیسک گردن با لیزر
بیمه درمانی به کاهش هزینههای درمان کمک میکند ولی در برخی از مواقع بیمه هزینه عمل دیسک گردن با لیزر را پوشش نمیدهد. امکان دارد بیمار مجبور شود مقدار زیادی از مخارج جراحی را تقبل کند.
علاوه بر عمل جراحی، بسیاری از بیماران نگران مسئله هزینه درمان هستند. در زمان تصمیم گیری برای انجام جراحی، بیمار انتظار دارد که پزشک برآورد دقیقی از هزینه جراحی دیسک گردن با لیزر به او ارائه دهد. با توجه به این که عارضه های مرتبط با گردن با یکدیگر متفاوت هستند، محاسبه هزینه درمان از شخصی تا شخص دیگر متفاوت است. پیش از انجام جراحی، بیمار باید با جراح معتبر در این زمینه مشورت کند تا از هزینههای درمان کسب اطلاع کند.
زمانی که عارضه مرتبط با گردن حاد باشد و به بستری در بیمارستان نیاز باشد، هزینه درمان افزایش یافته و در مواردی که درمان کم تهاجمی باشد و دوره بهبودی کوتاه تر باشد، به هزینه کمتری برای درمان نیاز است. هزینههای درمان که به مواردی غیر از جراحی مربوط می شود شامل:
- هزینه کلینیک
- داروها
- بریس گردن
- محل جغرافیایی کلینیک
- هزینه مراجعه به پزشک
- هزینههای مربوط به متخصص بیهوشی یا متخصص فیزیولوژی اعصاب
با وجود این که پرداخت این هزینه ها اجباری می باشد، زمان بهبودی بیمار میتواند در نهایت سبب کاهش هزینه ها شود.
سوال های رایج در مورد درمان دیسک گردن با لیزر
آیا تسکین درد با استفاده از جراحی لیزری دائمی است؟
میزان دائمی بودن تسکین درد در روش درمان دیسک گردن با استفاده از لیزر مشابه تسکین درد با استفاده از تکنیک جراحی باز می باشد. امکان دارد در اثر عواملی مانند آسیب دیدگی دیسک، تخریب یا پارگی دیسک این عارضه دوباره ایجاد شود.
آیا عمل جراحی دیسک گردن با لیزر سبب درمان فتق دیسک می شود؟
در صورت بروز فتق دیسک یا آسیب دیدگی اعصاب در طناب نخاعی، روش درمان دیسک گردن با لیزر می تواند به اندازه روش های جراحی متداول با حداقل درد، زمان و هزینه جهت رفع این عارضه ها موثر باشد.
بهبودی پس از درمان بیرونزدگی دیسک گردن با لیزر به چقدر زمان نیاز دارد؟
امکان دارد بازگشت به فعالیتهای روزانه به 4 تا 6 هفته زمان نیاز داشته باشد. این مقدار زمان به نوع روش جراحی بستگی دارد. امکان دارد پزشک همکاری با متخصص فیزیوتراپی جهت تقویت عضلات اطراف گردن و کمر را به بیمار توصیه کند.
جراحی با استفاده از لیزر چقدر در رفع دیسک گردن موثر است؟
جراحی با استفاده از لیزر یک روش موثر جهت کاهش درد و احساس گزگز ناشی از فشردگی ریشه عصب محسوب میشود.
عدم درمان بیرونزدگی دیسک گردن باعث بروز چه مشکلاتی می شود؟
بیرونزدگی دیسک سبب وارد شدن فشار بر عصب شده و میتواند با ایجاد اختلال در تکانههای عصبی باعث آسیبدیدگی قابل توجه شود. فشردگی عصب میتواند منجر به بروز عارضههایی مانند از دست دادن حس در اندام تحتانی بدن یا از دست دادن کنترل روده شود.
آیا استحمام پس از جراحی دیسک گردن با لیزر امکان پذیر است؟
48 ساعت پس از جراحی شخص میتواند استحمام کند. آب به زخم ناشی از جراحی آسیب نمیرساند ولی نباید از وان حمام استفاده شود. پانسمان بایستی خشک و تمیز نگه داشته شود.
0 دیدگاه