درمان قطعی میگرن

میگرن سومین بیماری شایع جهان است که می‌تواند فرد مبتلا را در هنگام درگیری به دلیل سردردهای خیلی شدید از انجام فعالیت‌های روزمره ناتوان کند. میگرن عموما به دو دسته تقسیم می‌شود: میگرن اورژانسی(کمتر از 10%) و میگرن معمولی.

در میگرن اورژانسی به غیر از سردرد شدید، علائم دیگری نظیر اختلالات بینایی، حالت تهوع و استفراغ شدید، سختی در حرکت و گفتار، تغییر رفتار و حالات آشفتگی ناشی از تحولات عصب رخ می‌دهد. در موارد نادر، ممکن است به علائم شبه سکته‌ای نظیر ضعف یا فلج هم پیش بروند. معمولا افراد اوج حملات میگرن را در سنین 20 تا 60 سال تجربه می‌کنند و بعد از 60 سال شدت این حملات کمتر می‌شود و حتی در برخی موارد با افزایش سن میگرن قطع می‌شود.

علل دقیق بروز میگرن هنوز کاملاً مشخص نشده است، اما فعال شدن عصب سه‌حلقه‌ای (trigeminal) در مغز و تحولات در سطح هورمون‌ها و نوروترانسمیترها (پاسخ‌دهنده‌های شبکه عصبی) به عنوان علل احتمالی مطرح شده‌اند. همچنین، عوامل محیطی نظیر تغییرات آب و هوایی، استرس، خواب ناکافی، رژیم غذایی نامناسب و مصرف برخی داروها نقش مهمی در بروز حملات میگرن دارند.

درمان میگرن شامل داروهای تسکین‌دهنده درد (به طور کلی از خانواده داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی)، داروهای پروفیلاکتیک (برای کاهش تعداد و شدت حملات) و تغییر سبک زندگی (شامل رعایت رژیم غذایی مناسب، استراحت کافی و کاهش استرس) است. همچنین، در صورت لزوم ممکن است از درمان‌های جانبی نظیر تراپی فیزیکال و روان‌درمانگری نظیر تکنیک‌های تنفس عمیق و مدیریت استرس بهره گیرید.

علت بروز میگرن

اگر چه دلایل دقیق بروز میگرن هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما به نظر می رسد عوامل ژنتیکی و محیطی در وقوع این بیماری نقش دارند. عدم تعادل در مواد شیمیایی مغز، از جمله تولید سروتونین، می تواند منجر به بروز درد شود. محققان هنوز در حال بررسی نقش سروتونین در وقوع بیماری میگرن هستند. همچنین، آنها بر این باور هستند که سایر انتقال دهنده های عصبی از جمله پپتید مربوط به ژن کلسی تونین در بروز درد میگرن نقش دارند. عوامل محرک دیگری که باعث وقوع این درد می شوند عبارتند از:

نوسانات هورمونی می‌تواند در بروز میگرن نقش داشته باشد. به نظر می‌رسد که نوسانات استروژن در دوران قبل و بعد از قاعدگی، بارداری و یائسگی ممکن است در وقوع این بیماری تأثیرگذار باشد. استفاده از قرص های ضد بارداری خوراکی ممکن است در بروز سردرد میگرنی نقش داشته باشد. برخی زنانی که از این نوع قرص ها استفاده می کردند، گزارش داده اند که با قطع مصرف آنها، کمتر دچار سردرد میگرنی می شوند.

بررسی مراحل بیماری میگرن

در اینجا مراحل بیماری میگرن را به تفکیک بررسی می‌کنیم:

  1. مرحله اول: با علایم اولیه شروع می‌شود که شامل تغییر در خلقیت، خستگی بیش از حد، هوس‌های غذایی، فشار ماهیچه‌ها و حساسیت در برابر نور است.
  2. مرحله دوم: در این مرحله، هاله‌ای از نور مشاهده می‌شود که مدت زمان آن 5 تا 60 دقیقه است. همچنین، نقاط کور، الگوهای هندسی و دسته‌ای از نورهای رنگی مشاهده می‌شود و در بعضی موارد، چشمان دچار نقص بصری می‌شوند.
  3. مرحله سوم: در این مرحله، درد شدیدی شروع می‌شود که ممکن است تنها یک طرف سر را درگیر کند و با حرکت بدتر می‌شود. همچنین، احساس تهوع و استفراغ نیز ممکن است رخ دهد و حساسیت به نور، بو و صدا افزایش می‌یابد. درد معمولا با خواب برطرف می‌شود.
  4. مرحله چهارم: در این مرحله، حمله میگرن به پایان می‌رسد، اما برخی از علایم ممکن است تا 28 ساعت بعد ادامه داشته باشد. به عنوان مثال، ممکن است نتوانید غذا بخورید، مشکل در تمرکز داشته باشید و حساسیت به نور و صدا ادامه پیدا کند. برای بهبودی، مصرف آب بیشتر و انجام تمرینات آرامش بخش مانند مدیتیشن و یوگا توصیه می‌شود. همچنین، از استرس دوری کنید تا حالت شما به طور کامل بهبود یابد.

میگرن را چگونه تشخیص دهیم؟

وقتی شما برای تشخیص بیماری میگرن به پزشک مغز و اعصاب مراجعه می‌کنید، در مرحله اول پزشک سابقه خانوادگی، سابقه پزشکی، علائم، معاینه جسمی و عصبی را انجام می‌دهد. اگر سردرد بسیار شدید و غیرقابل تحمل باشد و خیلی ناگهانی اتفاق افتاده باشد پزشک آزمایش ام آر آی را تجویز می‌کند. دستگاه اسکن ام آر آی شامل یه میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تصویربرداری دقیق از مغز و عروق استفاده می‌شود.

اسکن MRI بیماری‌هایی مانند تومورها، خونریزی در مغز، سکته‌ها و عفونت‌ها و بیماری‌های مربوط به مغز و سیستم عصبی را به خوبی تشخیص می‌دهد.

چه زمان باید برای درمان میگرن مراجعه کنیم؟

میگرن معمولا به صورت حملات دوره ای سردرد یک طرفه ضرباندار متوسط تا شدید که با حرکت کردن تشدید می شود در همراهی با حساسیت به نور،صدا و بو تعریف می شود. تهوع و استفراغ یکی از اختلالات شایع همراه با میگرن است.

امروزه ارتباط میگرن با سایر اختلالات ثابت شده است. به همین دلیل است که احتمال بروز برخی بیماری ها در افراد دارای میگرن بیشتر است. از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرگیجه
  • سکته های مغزی
  • اختلالات حافظه
  • صرع و تشنج
  • بیماری های تحلیل برنده مثل پارکینسون و آلزایمر
  • اختلالات بینایی
  • اختلال حسی در اندام ها
  • اختلال تکلم و تمرکز
  • درد گردن

به غیر از مورد بالا استرس،اضطراب و افسردگی و همچنین اختلالات خواب نیز در این افراد شایع تر است. مادامی که به این عالئم پی بردید، لازم است برای درمان میگرن اقدام کنید.

درمان میگرن

حذف محرک‌های سردرد میگرنی

برخی از محرک‌ها باعث می‌شوند که احتمال بروز میگرن در فرد افزایش یابد. محرک‌هایی مثل:

  • بی‌خوابی
  • گرسنگی یا تشنگی
  • مصرف دخانیات مثل سیگار
  • بوها یا رایحه‌های محرک
  • غذاهای تند و پرادویه
  • مواد غذایی مانند پنیر (به دلیل داشتن تیرامین)

با اجتناب از این محرک‌ها می‌توان احتمال سردرهای میگرنی را کاهش داد. گاهی نیز عوامل دیگری مانند استرس باعث ایجاد میگرن می‌شوند. در این صورت با مدیریت استرس می‌توان زیر نظر یک روانشناس می‌توان از بروز میگرن پیشگیری کرد.

درمان میگرن با رژیم غذایی مناسب

بسیاری از افراد مبتلاء به میگرن، به ویژه آن‌هایی که سال‌ها از سردردهای ناتوان کننده، رنج می‌برند، به این باور رسیده‌اند که تغذیه بیمار میگرنی باید از مابقی افراد مجزا باشد و افراد مبتلاء به این بیماری باید از مصرف غذا های مضر برای میگرن پرهیز کنند.

از جمله رایج‌ترین مواد غذایی مضر برای میگرن شکلات، پنیر و قهوه است. اگرچه ممکن است نتایج مطالعات بالینی قابل تعمیم به عموم نباشد و این امکان وجود دارد که غذاهایی که باعث سردرد میشوند پس از چند بار مصرف، منجر به حملات میگرنی نشوند.

از سوی دیگر، غذاها یا نوشیدنی‌هایی که به بهبود سردرد‌های میگرنی کمک می‌کنند، ممکن است منجر به توقف یک حمله یا جلوگیری از پیشرفت آن شوند ولی این امکان هم وجود دارد که پس از چند بار مصرف هیچ تاثیری نگذارند. با این وجود، اگر مبتلاء به میگرن هستید مطمئناً برای شما مفید و جالب است که بدانید میلیون‌ها بیمار میگرنی به‌دنبال کدام رژیم غذایی برای سردردهای میگرن هستند.

دستگاه REN

یکی از روش های درمان میگرن که مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از دستگاه REN می باشد، که این دستگاه با اعمال تحریک الکتریکی زیرپوستی موجب فعال شدن سیستم ضد درد درونی شده و در نهایت منجر به درمان و کنترل میگرن خواهد شد. این روش برای افرادی در محدوده سنی ۱۲ سال به بالا مجاز می باشد. با استفاده از این روش می توان دردهای آزاردهنده میگن را کاهش داد.

تزریق سم بوتولینوم

این روش بیشتر برای افراد بالای ۱۸ سال انجام شده و به دلیل حساسیت بالای آن باید حتما توسط پزشک متخصص انجام شود و تزریق این مواد به طور معمول در ناحیه سر، صورت و گردن انجام می شود. اثر این تزریق را می توان بعد از چهارهفته یا بیشتر مشاهده کرد.

روش RF

دومین روش برای درمان سردرد میگرنی استفاده از روش RF هست که از بهترین روش های درمان سردردهای میگرنی است. در اینجا از دستگاه RF استفاده می شود.

بهترین دارو برای درمان میگرن

داروهای موثر در میگرن به 2 دسته تقسیم می‌شوند:

داروهای قطع میگرن

همزمان با اولین علائم بروز میگرن می‌توانید این داروها را مصرف کنید؛ علائمی مثل درد، حالت تهوع، حساس شدن به نور، صدا، بو و … از جمله این داروها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تریپتان‌ها (5 هیدروکسی تریپتوفان) مثل: زولمی تریپتان
  • لاسمیدیتان
  • ریمجپنت یا اوبروجپنت
  • پروکلرپرازین
  • متوکلوپرامید (داروی ضد استفراغ)

داروهای پیشگیری از میگرن

برخی از داروهایی که در پیشگیری از میگرن می‌توانند موثر باشند، عبارتند از:

  • داروهای ضد تشنج مثل والپروئیک اسید یا توپیرامات
  • بتابلاکرها مثل آتنولول، پروپرانولول، نادولول
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم مثل وراپامیل
  • آنتی بادی های مونوکلونال
  • داروهای ضد افسردگی سه‌حلقه‌ای مثل آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، دوکسپین
  • مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی‌نفرین مثل ونلافاکسین و دولوکستین

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *