سفتی و انقباض در ماهیچهها میتواند باعث عدم تعادل در سیستم عصبی و ایجاد اسپاسم شود. این وضعیت از حرکت طبیعی مایعات بدن جلوگیری میکند و بر گفتار، حرکت و راه رفتن تأثیر میگذارد. اسپاسم ایجاد شده، چه در اثر یک آسیب تروماتیک به ستون فقرات باشد و چه ناشی از یک مشکل عصبی، میتواند مضر باشد و بر عملکرد سایر نواحی بدن اثر بگذارد. فیزیوتراپی و کاردرمانی میتواند در تسکین علائم مفید باشد، اما میتوان از تزریق بوتاکس برای رفع گرفتگی و اسپاسم عضلات، به عنوان یک روش درمان کمکی، استفاده کرد.
بوتاکس چیست و چگونه به اسپاسم یا گرفتگی عضلات کمک میکند؟
سم بوتولینوم یک نوروتوکسین جدا شده از کلستریدیوم بوتولینوم است، این باکتری به طور طبیعی در محیط و مجاری روده پستانداران و ماهیها وجود دارد. مقدار کم این باکتری، بیخطر است، اما اگر باکتری تکثیر شود میتواند منجر به بوتولیسم شود که یک بیماری کشنده است و در آن نوروتوکسین به اعصاب بدن حمله میکند و باعث فلج عضلات میشود.
با وجود اینکه سم بوتولینوم در غلظت بالا کشنده است، اما مقدار کم آن کاربردهای درمانی بسیار زیادی دارد.
انقباض عضلات در نتیجه ارتباط اعصاب و ماهیچه ایجاد میشود، درواقع اعصاب باعث انقباض عضلات میشوند. در هنگام انقباض یک پیام رسان شیمیایی به نام استیل کولین، در محل اتصال عصب به ماهیچه ترشح شده و شروع به فعالیت میکند. هنگامی که سم بوتولینوم به عضله مورد نظر تزریق میشود، از آزاد شدن استیل کولین جلوگیری میکند و انقباض عضلانی را کاهش میدهد، در نتیجه باعث شل شدن عضلات و کاهش گرفتگی میشود. تزریق بوتاکس در شرایطی که عضلات به صورت غیر ارادی منقبض شدهاند یا اینکه دچار اسپاسم شدید هستند، اثرات مطلوبی را ارائه دهد.
مزایای استفاده از بوتاکس برای رفع گرفتگی عضلات
سم بوتولینوم به خاطر کاربردهای زیبایی، به ویژه تاثیری که در از بین بردن چین و چروک دارد، شناخته میشود؛ اما بوتاکس حداقل در درمان ۲۰ نوع بیماری کاربرد دارد. این کاربردهای بوتاکس متداول نیستند. تاثیر بوتاکس برای درمان اسپاسم عضلانی اندامهای فوقانی پس از سکته مغزی، میگرن مزمن، درد شدید گردن و اسپاسم مرتبط با گرفتگی عضله گردن تایید شده است.
گرفتگی عضله گردن یک وضعیت دردناک است که در آن عضلات گردن به طور غیر ارادی منقبض شده و گردن را در وضعیتی غیر طبیعی قرار میگیرد. شرایط مشابه اسپاسم عضلانی غیر ارادی مرتبط با آسیب سر، آسیب نخاعی، فلج مغزی و بیماری پارکینسون، سالهاست که با موفقیت درمان میشوند، اما همچنان جز کاربردهای فرعی بوتاکس به حساب میآیند. علاوه بر این، گزارشهای مختلفی از درمان موفقیت آمیز با سم بوتولینوم در درمان دردهای مزمن عضلانی یا میوفاشیال گردن، کمر و باسن وجود دارد.
تزریق بوتاکس برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
در شرایط خاص، تزریق سم بوتولینوم توصیه نمیشود، این شرایط عبارتند از:
- اگر فرد به عفونت پوستی دچار باشد.
- اگر فرد به هر دلیلی وضعیت سلامتی خوبی نداشته باشد.
- داشتن یک بیماری عصبی عضلانی مانند میاستنی گراویس
- مصرف کردن داروای خاص
- باردار بودن یا در دوران شیردهی به سر بردن
نکات مهم قبل از تزریق بوتاکس برای گرفتگی عضلات
تزریق بوتاکس با اهداف زیبایی، جز روشهای غیرجراحی است که در مطب انجام میشود. و به حداقل آمادگی نیاز دارد. شما باید قبل از انجام عمل، سابقه پزشکی، آلرژی یا شرایط پزشکی خود را به پزشک اطلاع دهید. پزشک، دستیار پزشک یا پرستار میتواند تزریق را انجام دهد.
باید ناحیه را قبل از تزریق بوتاکس تمیز کرد. همچنین باید از مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین، قبل از تزریق بوتاکس خودداری کرد تا از کبودی جلوگیری شود.
نحوه تزریق بوتاکس برای گرفتگی عضلات
پزشک از یک سوزن ظریف برای تزریق مقدار کمی بوتاکس به ناحیه مورد نظر استفاده میکند. به طور کلی، ممکن است چندین تزریق در نقاط مختلف صورت بگیرد. در ادامه به نکاتی درباره بوتاکس درمانی اشاره میشود:
- بوتاکس یک عمل سرپایی است. شما میتوانید همان روز به خانه بروید.
- ناراحتی بعد از تزریق معمولاً خفیف است. ممکن است در محل تزریق، احساس سوزش داشته باشید، اما این احساس موقتی بوده و سریع از بین میرود. ممکن است پزشک قبل از تزریق از یک ماده بیحس کننده استفاده کند.
- ممکن است به بیهوشی عمومی نیاز باشد. اگر برای درمان بیش فعالی مثانه از بوتاکس استفاده میکنید، ممکن است برای تزریق به بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی نیاز داشته باشید.
بسته به شرایط، تزریق بوتاکس را میتوان به سه روش انجام داد. معمولا در کاربردهای زیبایی بوتاکس با یک سوزن کوچک تزریق میشود، اما برای کاربردهای درمانی و تزریق بوتاکس به نواحی عمیقتر ممکن است به راهنمایی اولتراسوند نیاز باشد. معمولا ۱۰۰ واحد بوتاکس تجویز میشود، اما بسته به شرایط این مقدار میتواند تا ۲۰۰ واحد هم افزایش پیدا کند.
مراقبتهای لازم پس از تزریق بوتاکس
شما میتوانید بلافاصله بعد از تزریق بوتاکس به فعالیتهای روزانه خود بازگردید، البته اگر پزشک خلاف این را توصیه نکند. برای کاهش قرمزی، تورم یا کبودی:
- به مدت ۱۲ ساعت، ناحیه تحت درمان را ماساژ ندهید.
- سه تا چهار ساعت بعد از تزریق، دراز نکشید.
- تا ۲۴ ساعت از فعالیت بدنی خودداری کنید.
عوارض تزریق بوتاکس برای گرفتگی عضلات
ممکن است تزریق بوتاکس با عوارضی همراه باشد. یکی از این عوارض درد در محل تزریق است. برای درمان درد میتوانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. همچنین میتوانید کیسه یخ را روی ناحیه درد قرار دهید.
ممکن عوارض زیر را نیز تجربه کنید:
- احساس ضعف در عضلاتی که بوتاکس به آنها تزریق شده است.
- علائم شبیه آنفولانزا
- افتادگی یا کج شدن ابروها
- خشکی چشم یا آبریزش چشم
عوارض جانبی ناشی از تزریق بوتاکس معمولاً به سرعت از بین میروند.
قیمت تزریق بوتاکس برای گرفتگی عضلات
هزینه تزریق بوتاکس به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از: محل زندگی شما، تعداد واحدهای بوتاکس مورد نیاز، محل تزریق بوتاکس (هر چه محل تزریق وسیعتر باشد، به تعداد واحدهای بیشتری نیاز است و هزینها بیشتر میشود).
اگر تزریق بوتاکس را به یک پزشک متخصص دارای مجوز بسپارید باید هزینه بیشتری را پرداخت کنید. این کاملا منطقی است که هر چه پزشک تخصص بیشتری داشته باشد یا اینکه در شهر بزرگتری زندگی کند، دستمزد بیشتری هم دریافت کند.
سؤالات متداول
اثرات بوتاکس در درمان گرفتگی عضلات چقدر دوام پیدا میکند؟
درمان گرفتگی عضله با بوتاکس موقتی است و باید بعد از ۳ الی ۶ ماه تمدید شود.
آیا تزریق بوتاکس برای گرفتگی عضلات درد دارد؟
سوزنهای مورد استفاده برای تزریق بوتاکس بسیار کوچک هستند. در نتیجه، اکثر افراد در طول تزریق، درد و ناراحتی کمی را تجربه میکنند. برخی از افراد احساس گزگز یا سوزن سوزن شدن خفیفی را تجربه میکنند. اگر نگران درد هستید، پزشک شما میتواند از ژل بی حس کننده موضعی استفاده کند.
آیا میتوان برای درمان گرفتگی عضلات در دوران بارداری بوتاکس تزریق کرد؟
تزریق بوتاکس به احتمال زیاد به کودک شما آسیب نمیرساند. اما معمولا پزشکان توصیه میکنند که تزریق بوتاکس را تا بعد از زایمان به تعویق بیندازید.
آیا میتوان برای درمان گرفتگی عضلات در دوران شیردهی بوتاکس تزریق کرد؟
کارشناسان مطمئن نیستند که آیا بوتاکس به شیر مادر میشود یا خیر. برای اطمینان از سلامت کودک، پزشکان توصیه میکنند که در دوران شیردهی از تزریق بوتاکس خودداری کنید.
از چه سنی برای گرفتگی عضلات میتوان بوتاکس تزریق کرد؟
بوتاکس از نظر بالینی برای افراد بالای ۱۸ سال قابل استفاده است. اما بهتر است که فقط در صورت نیاز از این روش استفاده شود. بعد از ۱۸ سالگی شما میتوانید هر زمانی بوتاکس تزریق کنید.
چه مدت طول میکشد تا بعد از تزریق بوتاکس بهبودی حاصل شود؟
نکته مهم بوتاکس این است که بعد از تزریق آن دوران نقاهت وجود ندارد. و در عرض ۲ تا ۷ روز نتایج نهایی آن ظاهر میشود.
0 دیدگاه