میگرن عصبی: علل، علائم، روش های درمانی و پیشگیری

میگرن عصبی به عنوان یک وضعیت ناشی از نگرانی بیش از حد، حساسیت زیاد و بی قراری توصیف می‌شود. این بیماری می‌تواند با تظاهرات فیزیکی مانند ناراحتی معده، خستگی و تنفس سطحی همراه باشد. سردرد نیز یکی از علائم فیزیکی رایج میگرن است. اگر موردی وجود داشته باشد که برای شما منجر به استرس و نگرانی شود، احتمالاً سردرد میگرنی تجربه خواهید کرد. تجربه سردردهای شدید یا متکرر می‌تواند علائم اضطراب را تشدید کند. افرادی که با میگرن عصبی مبتلا هستند، ممکن است تا ۵ برابر بیشتر از افرادی که این مشکل را ندارند، در معرض اضطراب قرار بگیرند.

در این مقاله با علائم، علل و درمان میگرن عصبی آشنا خواهید شد. باید بدانید هر زمان که می خواهید میگرن خود را درمان کنید، باید به یک پزشک مجرب و ماهر مراجعه کنید که درمان ها و مدیریت عوارض را می شناسد و خطرات و عوارض جانبی و همچنین زمان بهبودی درمان را کاهش می دهد.

خدمات تخصص ارائه شده توسط دکتر حسین عدلخو-فوق تخصص درد در‌ کلینیک درد نفس
لازم به ذکر است کلیه خدمات بدون نیاز به ببهوشی،بستری و جراحی و فقط با بیحسی موضعی و با استفاده از به روزترین و بهترین دستگاه‌های روز دنیا می‌باشد:

  • RF (رادیو فرکوئنسی)
  • اوزون تراپی
  • بلاک عصبی
  • تزریق ژل
  • تزریق PRP و سلول‌های بنیادی
  • تزریق بوتاکس
  • لیزر پرتوان درد (PLP)

علائم میگرن عصبی


علائم میگرن عصبی

بسیاری از افرادی که با اختلال اضطراب زندگی می کنند، میگرن یا سردردهای مزمن را نیز تجربه می نمایند. علائمی که تجربه می کنید به نوع سردرد شما بستگی دارد. تشخیص اینکه آیا میگرن عصبی یا سردرد تنشی را تجربه می کنید، همیشه آسان نیست، به خصوص اگر هر دو نوع سردرد را داشته باشید. علائم میگرن عصبی عبارتند از:

  • دردی که شبیه ضربان یا نبض است
  • درد در یک طرف صورت یا سر
  • گزگز در صورت، بازو یا پا در یک طرف
  • دیدن نقاط یا چراغ های چشمک زن
  • افزایش حساسیت به صدا، نور، یا بوهای قوی
  • تهوع و استفراغ
  • احساس سبکی سر یا غش کردن
  • تاری دید

بدون دارو یا درمان دیگر، حمله میگرن عصبی می تواند برای روزها ادامه داشته باشد. درد می تواند به حدی شدید شود که شما را از فعالیت های معمول خود باز دارد. حرکت یا فعالیت بدنی می تواند باعث بدتر شدن احساس شما شود.

علل میگرن عصبی


علل میگرن عصبی

کارشناسان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث میگرن عصبی می شود، اگرچه برخی از محرک های رایج وجود دارند.

استرس

تحقیقات حاکی از این است که  استرس یک محرک رایج میگرن می باشد. سردردهایی که با اضطراب رخ می دهند می توانند به عنوان یک پاسخ فیزیکی به پریشانی عاطفی ای که تجربه می کنید باشند.

حساسیت به درد

همچنین اعتقاد بر این است افرادی که به طور مرتب سردرد می گیرند ممکن است نسبت به درد حساس تر باشند. این حساسیت می تواند منجر به حساسیت بیشتر در عضلات شما شود.

تنش عضلانی

تنش عضلانی یک جنبه از اضطراب است. هنگامی که احساس اضطراب می‌کنید، بدن شما به این وضعیت واکنش نشان می‌دهد و برای مقابله با منبع نگرانی آماده می‌شود. در طولانی‌مدت، با ادامه وجود اضطراب، بدن شما تمایل دارد در حالت بیداری و هوشیاری بالا باقی بماند. تنش در عضلات شما حاکم می‌شود و به جای آرامش معمولی پس از کاهش تهدید، ادامه می‌یابد. این وضعیت می‌تواند منجر به سردرد شود.

کمبود خواب

بسیاری از افراد مضطرب در خوابیدن مشکل دارند. این یکی دیگر از محرک های رایج برای حملات میگرنی است.

سطح سروتونین

تغییر سطح سروتونین در مغز نیز ممکن است در سردردهای میگرنی نقش داشته باشد. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که نقش های مهمی در بدن شما دارد. وجود سروتونین بیش از حد یا خیلی کم در مغز می تواند بر سلامت جسمی و روانی تأثیر بگذارد. کاهش ناگهانی سطح سروتونین مغز ممکن است از طریق انتشار نوروپپتیدها یا رگ های خونی منقبض باعث سردرد شود.

درمان میگرن عصبی


بسته به نوع و شدت سردردی که تجربه می کنید، درمان های مختلفی برای میگرن عصبی وجود دارد. برخی از درمان ها بر کاهش درد تمرکز دارند، در حالی که برخی دیگر بر درمان علل زمینه ای اضطراب تمرکز دارند.

داروهای تسکین دهنده درد

داروهای تسکین دهنده درد

می توانید میگرن عصبی گاه به گاه را با داروهای بدون نسخه (OTC) و داروهای مسکن تجویزی درمان کنید.

داروهای رایج بدون نسخه شامل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن آلو (Aleve) است. برای میگرن خفیف تا متوسط، داروهایی که تسکین درد را با کافئین ترکیب می‌کنند، مانند اکسدرین میگرن(Excedrin Migraine) نیز ممکن است کمک کنند.

تریپتان ها داروهای تجویزی هستند که می توانند هم میگرن عصبی و هم سردردهای میگرنی را درمان کنند. این داروها سطح سروتونین را در مغز شما افزایش و التهاب را کاهش می دهند و رگ های خونی را منقبض می نمایند.

تریپتان ها عبارتند از: آلموتریپتان آکسرت، التریپتان رلپاکس، سوماتریپتان ایمیترکس.

با این حال، استفاده مداوم از داروهای مسکن برای درمان سردرد اغلب می‌تواند به سردرد ناشی از مصرف بیش از حد دارو کمک کند. استفاده بیش از حد از دارو یا مصرف دوزهای بالاتر از حد توصیه شده نیز می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد نماید.

داروهای ضد اضطراب

اگر داروهای بدون نسخه برای درد شما خوب عمل نمی کنند، ممکن است بخواهید با پزشک خود در مورد روش های درمانی مختلف صحبت کنید. در برخی موارد، پزشک خانواده یا روانپزشک ممکن است داروهای دیگری از جمله داروهای ضد اضطراب یا شل کننده های عضلانی را برای کمک به کاهش دفعات سردردهای شدید و مداوم تجویز کند.

درمان های جایگزین

همچنین می‌توانید از کمپرس یخ یا سرد برای تسکین نقطه‌ی دردناک روی سر، استراحت در اتاق تاریک یا هر دو استفاده کنید. سایر رویکردهای بالقوه مفید برای درمان میگرن عصبی عبارتند از:

طب سوزنی

طب سوزنی

طب سوزنی شامل سوزن های نازکی است که در نقاط مختلف بدن شما وارد می شود. هدف از این درمان رسیدگی به عدم تعادل انرژی و انسداد در بدن شما است که تصور می شود باعث درد یا ناراحتی می گردد.

بیوفیدبک یا بازخورد زیستی

این روش ممکن است به کاهش درد و دفعات سردرد کمک کند. بیوفیدبک به شما کمک می کند تا از طریق الکترودهای روی پوست خود یاد بگیرید که چه زمانی دچار استرس می شوید تا بتوانید مناطق تنش را آرام کرده و پاسخ خود را کنترل کنید.

گفتار درمانی

گفتار درمانی

روش بهترین برای درمان میگرن عصبی، جستجوی کمک در درمان اضطراب است. درمان اضطراب نه تنها می‌تواند به بهبود سلامت روانی کمک کند، بلکه می‌تواند به کاهش علائم فیزیکی مانند سردرد نیز کمک کند. یکی از روش‌های معمول درمان اضطراب، درمان شناختی-رفتاری (CBT) است. این رویکرد به شما کمک می‌کند الگوهای منفی و ناراحت کننده در فکرهای خود را شناسایی کرده و آن‌ها را به چالش بکشید. در صورتی که با یک درمانگر همکاری می‌کنید، حتماً باید سردردهای مکرر خود را به همراه سایر علائم فیزیکی که تجربه کرده‌اید، اعلام کنید. این امر حتی اگر به نظر نمی‌رسد که به اضطراب مرتبط باشند، بسیار مهم است.

پیشگیری از میگرن عصبی


پیشگیری از میگرن عصبی

شاید نتوان به طور کامل از میگرن عصبی جلوگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش تعداد و شدت سردرد انجام دهید.

محرک های خود را بشناسید

اگر به میگرن عصبی مبتلا می شوید، دانستن اینکه چه عواملی باعث تحریک آن می شود می تواند کمک کننده باشد. محرک های رایج میگرن عبارتند از:

  • فشار
  • خواب ناکافی یا با کیفیت پایین
  • تغییرات هورمونی
  • کافئین
  • الکل

تمرین ریلکسیشن یا تن آرامی

وقت گذاشتن در روز برای ریلکسیشن می تواند به کاهش علائم اضطراب کمک کند. تمرینات بدنی که می توانند به شما در آرامش کمک کنند شامل یوگا، تای چی و تکنیک های تنفس عمیق است. ماساژ و گرما درمانی نیز ممکن است مفید باشد. همچنین می‌توانید تمرین‌های تمرکز حواس مانند مدیتیشن، ریلکسیشن تراپی و تخیل فعال را تمرین کنید.

خودمراقبتی را تمرین کنید

اضطراب می تواند بر خواب، اشتها و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. تمرین خودمراقبتی می تواند به کاهش علائم اضطراب از جمله سردرد کمک کند.

  • سعی کنید هر شب بین هفت تا نه ساعت خواب آرام داشته باشید.
  • برای فعالیت بدنی منظم وقت بگذارید. حتی یک پیاده روی ۱۰ دقیقه ای در روز می تواند کمک کننده باشد.
  • مطمئن شوید که آب کافی از غذاها یا مایعات دریافت می کنید تا از کم آبی بدن جلوگیری نمایید.
  • از حذف وعده های غذایی خودداری کنید. تا جایی که امکان دارد وعده های غذایی مقوی بخورید. برخی از افراد مبتلا به میگرن دریافته اند که رژیم غذایی میگرنی می تواند به کاهش سردرد کمک کند.
  • هنگامی که سردرد یا اضطراب آنقدر شدید است که زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار می دهد، به پزشک یا درمانگر مراجعه کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟


افرادی که اضطراب، سردرد یا ترکیبی از این دو را تجربه می کنند در صورت داشتن این علائم باید به پزشک مراجعه نمایند:

  • به طور ناگهانی ظاهر می شود و به طور غیرعادی شدید است.
  • پس از ضربه به سر ایجاد می شود.
  • با تب، سخت صحبت کردن، گیجی، یا سفت شدن گردن رخ می دهد.
  • به مرور بدتر می شود.
  • از فعالیت های منظم جلوگیری می کند.

به طور مشابه، اگر اضطراب باعث اختلال در توانایی فرد برای انجام فعالیت‌های روزمره و منظم خود می‌شود، توصیه می‌شود درمان را جستجو کنید.

نکته مهم


میگرن عصبی همیشه به جدیت قرار نمی‌گیرد، اما سردردهای پی در پی یا شدید می‌توانند زندگی روزمره شما را دشوار کنند. درمان میگرن عصبی به درک علت ایجاد آن مرتبط است. اغلب میگرن ممکن است به دوره‌های اضطراب یا استرس بالا مربوط باشد. مانند حملات میگرن، شناسایی عواملی که سردرد شما را تحریک می‌کنند، می‌تواند به شما کمک کند تا از موقعیت‌های خاصی که سبب سردرد می‌شوند، اجتناب کنید یا در صورتی که اجتناب از آنها ممکن نیست، به کنترل پاسخ استرس خود بپردازید. اگر علائم میگرن یا سردردهای شدیدی دارید که زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد، مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید. به طور کلی، دریافت کمک برای اضطراب می‌تواند کلید بهبود باشد. یک درمانگر می‌تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید با تأثیرات اضطراب کنار بیایید و تأثیر نگرانی و سایر افکار منفی را کاهش دهید.

سؤالات متداول


میگرن عصبی چه حسی دارد؟

علائم میگرن عصبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عضلات اطراف گردن، سر و صورت را منقبض می شوند.
  • گردن، شانه ها و پوست سر حساس است.
  • فشار درد در اطراف سر که ممکن است مانند یک نوار سفت احساس شود.

چگونه میگرن عصبی را متوقف کنم؟

ماساژ ملایم عضلات سر و گردن ممکن است تسکین دهنده باشد. اگر سردرد شما به دلیل استرس یا اضطراب است، ممکن است لازم باشد راه‌هایی برای ریلکس کردن و آرام شدن یاد بگیرید. داروهای مسکن بدون نسخه مانند آسپرین، ایبوپروفن یا استامینوفن ممکن است درد را تسکین دهند.

میگرن عصبی چقدر طول می کشد؟

میگرن عصبی حداقل ۳۰ دقیقه طول می کشد، اما می تواند بسیار طولانی تر باشد، گاهی اوقات به مدت چند روز.

چگونه بفهمم سردرد من ناشی از استرس است؟

علائم و نشانه های میگرن عصبی عبارتند از:

  1. سر درد کسل کننده و دردناک.
  2. احساس سفتی یا فشار در سراسر پیشانی یا در طرفین و پشت سر.
  3. حساسیت در پوست سر، گردن و عضلات شانه.

میگرن عصبی در کجا ایجاد می شود؟

سردردهای میگرنی درد مبهم، سفتی یا فشار در اطراف پیشانی یا پشت سر و گردن شما هستند. برخی از مردم می گویند که این احساس مانند این است که یک گیره به جمجمه فشار می آورد. به آنها سردرد استرسی نیز گفته می شود و رایج ترین نوع برای بزرگسالان است.

آیا اضطراب می تواند باعث میگرن عصبی شود؟

حملات پانیک و احساس اضطراب می تواند باعث میگرن شود. به عنوان مثال، اگر اضطراب، شما را از خواب راحت باز می دارد، ممکن است به دلیل کمبود خواب نسبت به توانایی خود برای فعالیت به طور فزاینده ای نگران شوید. این میزان از اضطراب تشدید شونده به نوبه خود می تواند باعث میگرن شود.

آیا اضطراب می تواند باعث درد شدید در سر شود؟

درد شدید، درد مبهم یا احساس فشار در اطراف سر و چشم از علائم شایع مرتبط با اضطراب هستند. از آنجایی که اضطراب می‌تواند تعادل هورمون‌ها را در بدن به هم بزند، برخی از زنان متوجه افزایش میگرن خود می‌شوند، به دلیل اینکه میگرن می‌تواند با تغییرات هورمونی ایجاد شود.

اشتراک گذاری >>

Telegram
WhatsApp
(X (Twitter
Facebook

مقالات مرتبط